Baltijas valstu ievērojamākie IT projekti, kas izpelnījušies ievērību pasaulē

“RIA.com Marketplaces” apkopojis informāciju par ievērojamākajiem IT un start-up jeb jaunuzņēmumu projektiem Baltijas valstīs, Ukrainā un Baltkrievijā. Latvijas e-veselības projekts, kas tepat pie mums saņēmis neviennozīmīgu vērtējumu, pasaules IT jomā novērtēts kā apjomīgs un sabiedrībai noderīgs rīks. Tāpat Latvijas IT speciālisti izpelnījušies atzinību par “Infogr.am” rīka radīšanu.

Zināmākais produkts, kas ticis radīts Igaunijā, ir „Skype”. Patlaban mūsu kaimiņvalstī darbojas aptuveni 500 jaunuzņēmumi, un par daudzsološākajiem no tiem uzskatāmi: “Taxify” – taksometru izsaukšanas pakalpojums, “Autolevi” – iedzīvotāju savstarpējā autonoma, CRM sistēma “Pipedrive”, reklāmas platforma “Adcash” un tiešsaistes maksājumu platforma “TransferWise”.

Latvijā 2018. gadā sāka darboties pēc valsts pasūtījuma radītā e-veselības sistēma. Ar tās starpniecību cilvēkiem ir vieglāk komunicēt ar ārstiem, saņemt medikamentu receptes un slimības lapas. Privātā sektora projektu jomā panākumus guvis “Infogr.am” – datu vizualizācijas tiešsaistes rīks, kas ļauj veidot diagrammas un prezentācijas. Šis ir viens no patlaban veiksmīgākajiem Latvijā radītajiem projektiem. Savukārt “Fabula” ir pakalpojums, kas par fiksētu mēneša maksu ļauj piekļūt elektroniskajām grāmatām. Tāpat Latvijā ir virkne starptautisku ievērību guvušu uzņēmumu, kas izstrādā programmnodrošinājumu uz 1C bāzes.

Lietuvā ievērojams skaits uzņēmumu nodarbojas ar spēļu izstrādi. Šajā jomā par Lietuvas līderiem uzskatāmi uzņēmumi “GameInsight” un “Charlie Oscar”, kas veido tiešsaistes spēles telefoniem, PC un sociālajiem tīkliem. Tāpat pasaulē ir pamanīts pakalpojums “Planner 5D”, kas ļauj veidot interjeru bez priekšzināšanām. Projekta popularitāte arvien aug, un šobrīd tam ir vairāk nekā 30 miljonu lietotāju auditorija.

Par Baltkrievijas veiksmīgāko IT projektu uzskatāma tiešsaistes spēle „World of Tanks”, kur lietotāji reālajā laikā var iejusties karavīra ādā un piedalīties tanku kaujās. Deviņu darbības gadu laikā šajā spēlē radīti vairāk nekā 145 miljonu lietotāju konti. Tāpat par Baltkrievijas veiksmes stāstu var uzskatīt „Viber” – balss un teksta ziņojumu sūtīšanas aplikācija. Lai gan kompānija „Viber Media” ir reģistrēta Luksemburgā, tā pieteikumu izstrādes birojs atrodas Minskā un Brestā. Saskaņā ar jaunākajiem datiem, „Viber” lietotāju skaits nu jau pārsniedz miljardu. Tāpat atzinību pelnījis projekts „SplitMetrics” – A/B testēšanas un optimizācijas platforma viedierīču aplikāciju veikaliem. Tā ļauj pārbaudīt pieteikumu aprakstus, video un ekrānšāviņus. Tāpat pieminēšanas vērts ir miljoniem cilvēku iecienītais kuku.io, ar kura palīdzību var veikt ierakstus vairākos sociālajos tīklos uzreiz. Baltkrievijas vārds jāpiemin arī kiptovalūtas kontekstā. Baltkrievija šogad 48 Eiropas valstu konkurencē iekļuvusi starptautiskās koncertu grupas „Blockshow” topa 10.vietā. Tam par galveno iemeslu kalpojis valsts lēmums līdz pat 2023.gadam noteikt nulles nodokli kriptovalūtai. Baltkrievijā šobrīd darbojas visdažādākie pakalpojumu sniedzēji, pārdodot kriptovalūtu 67 pasaules valstīs.

Ukrainas pēdējo gadu ievērojamāko IT produktu vidū ir fotogrāfiju iegādes vietne „DepostiPhotos”. „Jooble” ir rīks, kas nodrošina līdzīgus pakalpojumus kā „Google”, taču specifiskākā jautājumā – darba meklēšanā. „Jooble” patlaban veiksmīgi darbojas jau 64 pasaules valstīs. Miljoniem cilvēku visā pasaulē novērtējuši arī ukraiņu „Grammarly” pakalpojumus, kas ļauj veidot tekstu un izsekot visām kļūdām reālajā laikā. Atzinību guvis arī projekts Kwambio – tiešsaistes platforma, kur dizaineri var augšupielādēt savus 3D projektus, savukārt lietotāji – mainīt to izskatu. Sabiedriskajā sektorā Ukrainā jāmin arī „ProZorro” pakalpojums, kas ļauj skatīt un kontrolēt visus valstī izsludinātos iepirkumus.

Foto: Pixabay

 

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro