Droni, vafeļu torņi, roboti, eksperimenti un Ū vitamīns RTU Zinātnieku naktī šodien

Ar vadmotīvu “Zinātne veido mūs” visā Latvijā šodien notiek jau 13. Zinātnieku nakts. Ar katru gadu apmeklētāju skaits aug, un uz pasākumu nāk arī ģimenes ar bērniem.

“Programma, kas ir sarūpēta, ir ļoti bagātīga un aizraujoša,” stāsta Rīgas Tehniskās Universitātes (RTU) profesors Gatis Bažbauers. Tas ietver daudz praktiskas darbošanās iespēju. Ķīpsalā atrodas piecas RTU fakultātes, kurās varēs iejusties zinātnieku ādā.

Inženierzinātņu vidusskola Kronvalda bulvārī 1 ir sagādājusi iespējas eksperimentēt ar gaismu, dažādām vielām un elektrību. Arhitektu fakultātē, kurā ir arī dizaina fabrika, būs iespēja darboties ar koku, veidot spageti tiltus, vafeļu torņus, kā arī izgatavot suvenīrus no dažādiem materiāliem. Būs iespēja darboties ar 3D printeriem, lāzērgriezējiem un gravēšanu.

Ķīmijas fakultāte piedāvās daudzveidīgus eksperimentus, savukārt Enerģētikas fakultātē varēs uzzināt, kas ir Ū vitamīns un kāpēc ir labi dzert ūdeni no krāna, nevis pudelēm, stāsta Bažbauers. Tāpat arī notiks dronu demonstrācijas un pilotu simulators.

Interesenti varēs strādāt ekodizaina laboratorijā, iepazīties ar industriālo robotu KUKA. Elektroniķu fakultātē varēs izgatavot elektronisko metamo kauliņu, līnijsekotājrobotu (robots, kas ar sensoru palīdzību seko melnai līnijai neatkarīgi no tā, kāda ir šīs līnijas forma) un piedalīties sacensībās.

Tāpat arī RTU ietvaros darbosies Bērnu un jauniešu universitāte jeb izglītojošu nodarbību cikls, kuru mērķis ir aizraut skolēnus tālāk darboties zinātnes un tehnoloģiju jomā. Mācību ietvaros jaunie censoņi tiks iepazīstināti ar RTU un mācīti praktiski domāt un darboties.

Plašāka programma ir pieejama mājas lapā www.zinatniekunakts.lv, kur var izvēlēties pilsētu un apskatīt pasākumu sarakstu. Finansējumu Zinātnieku nakts pasākumiem piešķir Eiropas Komisija.

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro