Akcijas laikā ir iespēja vecās riepas nodot autoservisos bez maksas

No 2. novembra turpinās akcija “Dod riepām otru dzīvi!”. Tās laikā autoservisos un riepu tirdzniecības vietās Rīgā un tās apkaimē ikvienai fiziskai personai būs iespēja, mainot ziemas riepas, būt atbildīgam pret vidi un veco riepu komplektu nodot bez maksas. Šis ir otrais solis Latvijas Zaļā fonda ilgtermiņa plānā, kā atbrīvot Latviju no liekajām riepām.

“Nolietoto riepu nodošana servisos parasti maksā no 2 līdz pat 8 eiro par vienu riepu. Šī iemesla dēļ cilvēki nereti izvēlas vecās riepas uzglabāt mājās vai sliktākajā gadījumā izmest grāvī vai mežā. Liela daļa autoservisu, kas no privātpersonām riepas pieņem par maksu, par tālāku nodošanu negrib maksāt, vēloties paturēt šo peļņu sev.

Mēs esam uzsākuši sadarbību ar vairākiem videi draudzīgiem autoservisiem, kas, mainot riepas, vecās riepas pieņems bez maksas. Tuvākajā laikā plānojam, ka šai sistēmai pievienosies arvien vairāk atbildīgu autoservisu un riepu tirdzniecības vietu.

Gribas ticēt, ka, plānojot ilgtermiņa risinājumus, mēs spēsim radīt sistēmu, kurā riepas vairs netiks izmestas apkārtējajā vidē, bet gan atbildīgi savāktas un pārstrādātas,” uzsver “Latvijas Zaļā fonda” izpilddirektore Solveiga Grīsle.

Mēnesī Latvijā vidēji tiek ievestas vairāk nekā 1200 tonnas riepu. Savukārt vecās, nolietotās riepas servisos tiek pieņemtas par maksu vai arī netiek pieņemtas vispār. Līdz ar to iedzīvotājiem īsti netiek dota iespēja, kur šos videi kaitīgos atkritumus utilizēt. Tajā pašā laikā jauno riepu cenā maksa par to apsaimniekošanu jau ir iekļauta. Tā paredz, ka brīdī, kad tās vairs nav derīgas, jābūt mehānismam, kas ļautu riepas nodot bez maksas. Latvijas Zaļais fonds grib mainīt pastāvošo sistēmu, tāpēc jau ir vienojies ar vairākiem videi draudzīgiem autoservisiem un riepu tirdzniecības vietām, kas pieņems riepas bez maksas.

Šajā aktivitātē ir iesaistījušies pasaulē vadošo riepu ražotāju pārstāvji Latvijā – Goodyear Dunlop Tires Baltic un Bridgestone Europe, kā arī vairāki vadošie Latvijas riepu tirgotāji – Baltyre Latvia SIA, Juva SIA, Marathon Ltd SIA u.c. Latvijas Zaļais fonds aicina iedzīvotājus meklēt servisu atpazīšanās uzlīmi – “Dod riepām otru dzīvi!”. Tā norādīs, kurā servisā, pie riepu iegādes un nomaiņas, varēs atstāt veco komplektu bez maksas.

Jau ziņots, ka no 13. līdz 21. oktobrim Latvijā norisinājās dabai draudzīgās akcijas – “Dod riepām otru dzīvi!” pirmais posms. Tā laikā desmit laukumos ikvienam bija iespēja nodot vecās riepas bez maksas. Deviņu dienu laikā tika savāktas un pārstrādei nodotas vairāk nekā 1000 tonnas riepu, un vairāk nekā 1500 tonnas reģistrētas savākšanai tuvāko mēnešu laikā. Šāds apjoms tik īsā laikā Latvijā nekad vēl nav ticis savākts.

Foto: F64

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro