Herzlich Willkommen in Lettland, Herr Dr. Meroni!*

Par starptautisko afēristu dēvētais Šveices advokāts Rūdolfs Meroni, kurš ir arestētās mantas glabātājs tā sauktajā “Lemberga prāvā”, Latvijā nav manīts jau vairāk nekā divus gadus, kas liek pamatu domāt, ka bēdīgi slavenais advokāts varētu satraukties, ka tiesībsargājošajām institūcijām beidzot varētu rasties jautājumi par veidu, kā viņš pārvalda sev uzticēto mantu.

Šveices advokāts Rūdolfs Meroni plašākai sabiedrībai kļuva zināms pēc tam, kad viņš 2007. gadā tika iecelts par Ventspils mēram Aivaram Lembergam, iespējams, piederošās, arestētās uzņēmuma “Yelverton Investments B.V.” mantas glabātāju.

Lai arī likums nosaka, ka akciju uzraudzītājs nevar patvaļīgi samazināt to vērtību, tās atsavināt vai veikt citas darbības, kas ir pretrunā ar likumu, medijos šajos gados gana daudz rakstīts par to, ka Meroni varētu būt kļuvis par vienīgo noteicēju lielākajās Ventspils tranzīta kompānijās un, iespējams, nodarbojies nevis ar mantas glabāšanu, bet tās izsaimniekošanu.

Tā, piemēram, Meroni vadībā 2015. gadā “Ventbunkers” pārdeva tam piederošās “Ventspils naftas” akcijas starptautiskai kompānijai “Vitol” par 80 miljoniem eiro. Lai gan cena bija augstāka, nekā tobrīd biržā, izskanēja kritika, ka patiesā akciju vērtība varētu būt vēl krietni augstāka.

Savukārt nesen kļuva zināms, ka lielajiem Ventspils tranzītuzņēmumiem – AS “Ventbunkers”, AS “Kālija parks” un AS “Ventspils tirdzniecības osta” – par patiesā labuma guvēju ir pieteikusies un Uzņēmumu reģistrā arī reģistrēta Rūdolfa Meroni grāmatvede, Austrijas pilsone Urzula Haranda, lai arī likums nosaka, ka mantas glabātāja uzdevums ir nodarboties ar arestētās mantas saglabāšanu un pamatbiznesa operāciju veikšanu. Tomēr Latvijas valsts nav vienīgā, kura no Meroni darbībām varētu būt cietusi zaudējumus. Šveicietis savu profesionālo darbību izvērsis arī Šveicē, Austrijā, Grieķijā, Krievijā un Ukrainā.

Medijos arī ziņots, ka ne tik sen Meroni zaudējis tiesas prāvā Šveicē, kur Meroni nodarījis arestētājai mantai zaudējumus 106 050 Šveices franku jeb 93 815,97 eiro apmērā. Zaudējumi nodarīti Šveicē reģistrētai akciju sabiedrībai “Ost Services AG”. Drīz pēc šī paziņojuma arī uzņēmējs Ansis Sormulis vērsies Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē ar lūgumu uzsākt kriminālprocesu pret arestētās mantas glabātāju Meroni, kas varētu būt jau vismaz otrais Valsts policijas lietvedībā uzsāktais kriminālprocess saistībā ar to, kā Šveices oligarhs glabā arestēto mantu. Tā rezultātā Meroni varētu zaudēt ietekmi sagrābtajos Ventspils uzņēmumos.

Meroni par saviem darījumiem un ienākumiem runā nelabprāt, un, iespējams, tieši bailes no tiesībsargājošo iestāžu jautājumiem liedz Šveices advokātam jau 2,5 gadus ierasties Latvijā, it īpaši Ventspilī. Jāatgādina, ka Meroni iepriekš visai priecīgi klāstīja par to, ka vēlas dažādā veidā palīdzēt un atbalstīt Ventspils pilsētas ļaudis. Šobrīd izskatās, ka Meroni kā akā iekritis ar visiem saviem solījumiem.

Jācer gan, ka jau drīzumā Meroni tomēr iegriezīsies arī Latvijā, lai klātienē pārbaudītu situāciju ar uzticēto mantu, kā arī, iespējams, atbildētu uz atsevišķiem jautājumiem no tiesībsargājošo institūciju puses.

*Laipni lūdzam Latvijā, Meroni k-gs!

Foto: F64

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro