Arī Latvijā ir pilsētas ar bezmaksas sabiedrisko transportu

Visās Latvijas lielākajās pilsētās kursē sabiedriskais transports, ik dienas pārvadājot tūkstošiem iedzīvotāju – gan pilsētas viesus, gan to iedzīvotājus. Lielākā daļa pašvaldību bez maksas vai ar atlaidi pārvadā tikai noteiktas iedzīvotāju grupas – piemēram, skolēnus, pensionārus, un dažas šādu privilēģiju piešķir tikai noteiktam braucienu skaitam, taču atsevišķās pašvaldībās bezmaksas braucieni vai nu noteiktos maršrutos, vai arī noteiktās dienās pienākas visiem – neatkarīgi no statusa vai maksātspējas.

Kopš Tallina 2013. gadā ieviesa bezmaksas sabiedrisko transportu saviem iedzīvotājiem, Latvijas pilsētās dzīvojošie cer uz līdzīgu servisu. Vienīgā republikas nozīmes pilsēta, kurā visi iedzīvotāji neatkarīgi no sociālā statusa vai ienākumiem var braukt bez maksas sabiedriskajā transportā, ir Jūrmala.

Kopš pagājušā gada vasaras visiem jūrmalniekiem ar Jūrmalas iedzīvotāju karti pieejams bezmaksas pilsētas sabiedriskais transports sešos maršrutos. Skolēnu ērtībai un drošībai Jūrmalas dome ir sarūpējusi bezmaksas skolēnu autobusu, kas nogādā skolēnus no tālākām vietām, piemēram, Ķemeriem, Kauguriem, līdz izglītības iestādēm pilsētas centrā.

Arī Rīgā ir vairāki atvieglojumi sabiedriskā transporta izmantošanai, piemēram, bezmaksas braukšana pensionāriem neatkarīgi no viņu vecuma un ienākumiem, skolēniem, kā arī atlaides daudzbērnu ģimenēm. Rīdzinieka kartes īpašnieki (to bez maksas var saņemt Rīgā deklarētie iedzīvotāji) var izmantot stundas braukšanas biļeti, kas ir izdevīga tiem, kuriem viena brauciena laikā ir jāpārsēžas. Tajā pašā laikā Rīgas dome dažus pakalpojumus sniedz neatkarīgi no tā, vai persona ir vai nav deklarējusi savu dzīvesvietu Rīgā, piemēram, bezmaksas transports Rīgā pienākas visiem galvaspilsētas skolu skolēniem – arī tiem, kur dzīvo citās pašvaldībās, piemēram, Pierīgā.

Arī Daugavpilī un Valmierā bez maksas sabiedriskajā transportā var braukt skolēni un pensionāri.

Ventspilī savukārt darbojas divas atlaižu grupas braukšanai sabiedriskajā transportā 50 vai 90% apmērā. Pabalstu 90% mēnešbiļetei braukšanai sabiedriskajā transportā Ventspils pašvaldība piešķir bāreņiem un bez vecāku apgādības palikušiem bērniem, kā arī nestrādājošiem pensionāriem un nestrādājošiem 3. grupas invalīdiem, kuru pensijas apmērs nepārsniedz 299 eiro mēnesī un kuri ir vecāki par 80 gadiem. Mēnešbiļeti braucieniem sabiedriskajā transportā par puscenu var iegādāties nestrādājoši pensionāri un nestrādājoši 3. grupas invalīdi, kuru pensijas apmērs nepārsniedz 299 eiro mēnesī, neatkarīgi no viņu vecuma, kā arī darbaspējas vecumā esošas nestrādājošas politiski represētās personas, kurām piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes vai personas statuss.

Jēkabpilī pārvietošanās pilsētas sabiedriskajā transportā ir uz pusi lētāka skolēniem no trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes, kā arī visiem skolēniem mācību gada laikā darba dienās. Jēkabpils dome arī daļēji līdzfinansē braukšanu sabiedriskajā transportā daudzbērnu ģimenēm, maznodrošinātajiem, trūcīgajiem un invalīdiem.

Jelgavā skolēni braukšanai sabiedriskajā transportā saņem 80% atlaidi no brauciena cenas, kas līdz ar to vienam skolēnam izmaksā vien 17 centu. Braukt par šādu cenu var piecas reizes dienā, uzradot skolēna elektronisko apliecību. Skolēniem no trūcīgām un daudzbērnu ģimenēm pašvaldība braukšanas maksu sedz pilnībā.

Jelgavas pilsētā deklarētie pensionāri, izmantojot Jelgavas pilsētas iedzīvotāju karti, saņem atlaidi 50% 20 braucieniem mēnesī.

Bez maksas braukt visā Liepājas pilsētas sabiedriskā transporta maršrutu tīklā var pirmklasnieki, skolēni ar funkcionāliem traucējumiem, audzēkņi no ģimenēm, kuru aprūpē ir pieci vai vairāk bērnu, skolēni un studenti no trūcīgām ģimenēm, tāpat personas, kurām ar Liepājas pilsētas domes lēmumu piešķirts tituls Goda liepājnieks, seniori, kuri sasniegušas 80 gadu vecumu, politiski represētās personas, kuras ir nestrādājoši pensionāri, bāreņi un bez vecāku gādības palikušie bērni, Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieki un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas dēļ cietušas personas. Bezmaksas pārvietošanās pienākas arī pašvaldības un valsts policijas amatpersonām, veicot dienesta pienākumus formas tērpā.

50% atlaide no braukšanas mēnešbiļetes cenas pienākas skolēniem un studentiem; nestrādājošiem vecuma pensionāriem, kuriem izmaksātās pensijas apmērs un piemaksa par darba stāžu mēnesī, kā arī citu valstu pensija kopumā nepārsniedz 318, eiro; donoriem, kuri pēdējo divu gadu laikā pirms braukšanas maksas atvieglojumu pieprasīšanas nodevuši ne mazāk kā 1,2 litrus asiņu.

Liepājā ir vairākas dienas gadā, kad bez maksas var braukt vai nu visi, vai noteiktu kategoriju iedzīvotāji, piemēram, 1. jūnijā šāda iespēja ir visiem bērniem līdz 18 gadiem; skolēniem, audzēkņiem un studentiem pirmajā mācību gada dienā; visiem pasažieriem 18. martā, 18. novembrī, 31. decembrī, kā arī 1. janvārī līdz pulksten 6.00.

Arī Rīgā ir vairākas dienas gadā, kad pilsētas sabiedrisko transportu bez maksas var izmantot visi iedzīvotāji, tajā skaitā arī pilsētas viesi. Tās parasti ir 31. decembris un 1. janvāris, 4. maijs, 23. un 24. jūnijs, divas dienas pilsētas svētku laikā, kas parasti norit augustā un par kurām iepriekš tiek atsevišķi paziņots, kā arī 18. novembris.

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro