Otrais starptautiskais 3D mākslas festivāls “Rīgas ilūzijas” ir atklāts

No 5. līdz 8. jūnijam kultūras un atpūtas parkā Mežaparks tiešā jaunlaulāto kalniņa tuvumā norisināsies 2. starptautiskais trīsdimensiju mākslas festivāls Rīgas ilūzijas, kura ietvaros 15 mākslinieki no 11 valstīm uz asfalta radīs trīsdimensiju attēlus. Darbi būs skatāmi līdz pat vasaras beigām. Festivāla organizētājs ir SIA Rīgas meži, kura pārziņā ir arī Mežaparka plašā teritorija.

Labākie no labākajiem

Kopumā pasaulē ir ap 50 mākslinieku, kuri rada trīsdimensiju attēlus uz horizontālas virsmas – piecpadsmit no tiem ir ieradušies Rīgā, lai padarītu Mežaparku vēl košāku un priecīgāku. Pirmais solis uz 3D mākslas eksponēšanu Mežaparkā bija aļņa zīmējums uz asfalta 2014. gadā, bet nākamais jau bija 1. starptautiskais trīsdimensiju mākslas festivāls Rīgas ilūzijas Mežaparkā 2016. gadā. Šogad dalībnieku ir vēl vairāk, turklāt pirmo reizi festivālā ir pārstāvētas visas Baltijas valstis, kā arī mākslinieki no Nīderlandes, Krievijas, Meksikas, Spānijas, Argentīnas, Itālijas, Vācijas un Ukrainas. Latviju festivālā pārstāv jaunās paaudzes mākslinieks ar starptautisku atzinību Ritums Ivanovs. Mākslinieks atklāj, ka pirmo reizi pie 3D formāta mākslas darbu radīšanas ķēries 2016. gadā notikušā festivāla laikā: «3D darbu radīšanas tehnika man bija skaidra, tāpēc pieņēmu jaunu izaicinājumu. Šogad esmu ieplānojis radīt darbu, kurā attēloti burti, kuri jāuztver kā jēdziens. Nevienu jau neinteresē tehnoloģija, bet gan mākslas darba saturs.» Taču mākslinieks neslēpj, ka arī 3D darbu radīšana ir aizraujošs process, par kuru interese ir arī paša dēlam. Festivāla darba tapšana savā ziņā būs kā privātā meistarklase mākslinieka atvasei.

Lietus mākslai nekaitēs

Atšķirībā no daudziem citiem trīsdimensiju mākslas festivāliem uz horizontālas virsmas Mežaparkā mākslinieki glezno ar akrila krāsām. Tas nozīmē, ka mākslas darbus nenoskalos lietus un tie nenodils, braukājot ar velosipēdiem un staigājot kājām – darbus varēs skatīt visas vasaras garumā. Vēl viens izaicinājums māksliniekiem ir dažādu figūru integrēšana mākslas darbos. SIA Rīgas meži kultūras un atpūtas parka Mežaparks saimniece Elga Zēģele vēsta: «Mežaparku gadā apmeklē ap diviem miljoniem cilvēku. Tagad viņiem uzturēšanās parkā būs vēl interesantāka un priecīgāka.»

Aprēķini liecina, ka 2016. gada festivāla darbus apskatīja aptuveni 200 000 rīdzinieku un pilsētas viesu. Toreiz festivāls kļuva par vienu no visvairāk apmeklētajiem un košākajiem vasaras notikumiem. Šodien varam droši prognozēt, ka šajā vasarā interesentu būs vēl vairāk, jo projekts ir savā ziņā unikāls. Ik gadu līdzīgi festivāli tiek rīkoti ASV, Apvienotajos Arābu Emirātos, Nīderlandē, Krievijā, Vācijā, Maltā. Jāpiebilst, ka Rīgas festivālā piedalās vairāki starptautiski atzīti šīs jomas mākslinieki, tostarp Abū Dabī 2017. gadā organizētā festivāla pirmās vietas ieguvējs Tonijs no Itālijas.

Balsosim par simpātijām

Festivāla noslēgums būs 8. jūnijā, kad darbi būs pabeigti un sāksies balsojums par katram tīkamāko darbu. Kopumā balvas saņems seši mākslinieki četrās kategorijās: Rīgas pilsētas simpātija, kuru izvēlēsies Rīgas domes pārstāvji; divas balvas paredzētas nominācijā Rīgas mežu simpātija, kā arī apmeklētāju un bērnu simpātijas. Tieši apmeklētāju un bērnu balsojumu SIA Rīgas meži pārstāvji uzskata par objektīvāko vērtējumu, jo tas balstās tikai un vienīgu uz – patīk vai nepatīk. Balsošana notiks festivāla noslēguma pasākuma laikā 8. jūnijā.

Festivāla noslēguma pasākumā varēs ne tikai novērtēt tapušos darbus, bet trīs seansos skatīt arī Francijas cirka studijas mākslinieku radīto teatralizēto uzvedumu – mīlas stāstu Baltā pasaule trīs cēlienos.

Foto: F64

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro