Vērts izmēģināt: enerģija bez kafijas

Rīts bez kafijas dzeršanas daudziem nav iedomājams – vieniem tas ir rituāls, citiem – nepieciešamība, vēl citiem – vienkārši ieradums. Ja nu šķiet, ka tikai kafija «var atvērt acis», lai gan prāts saka, ka veselībai šis dzēriens nav īsti labs, ir vērts izmēģināt citus iedarbīgus un nekaitīgus palīglīdzekļus.

Zaļā tēja. Tai ir uzmundrinošs efekts, taču tās iedarbība ir daudz lēnāka, efekts – daudz maigāks par kafijas dzērienu.

Organisma tonizēšana notiek, jo tēja satur alkaloīdus (kofeīnu, nelielā devā arī teofilīnu, teobromīnu), miecvielas (tanīnus), niecīgos daudzumos A, B1, B2, C, K, P, PP vitamīnus, minerālvielas (kāliju, mangānu, cinku, fluoru), kā arī dabiskos antioksidantus: flavonoīdus un organiskās skābes.

Kakao.
Tā ir ļoti laba alternatīva pie kafijas pieradušajiem, lai neteiktu – atkarīgajiem. Arī kakao dzēriens tonizē, tam ir lieliska garša un arī pēcgarša, turklāt kakao ir daudz saudzīgāks cilvēka sirds asinsvadu sistēmai. Arī kakao sastāvā ir kofeīns, kas pastiprina kuņģa sulas izdali, kā arī teobromīns, kas savukārt iedarbojas kā diurētisks līdzeklis. Kakao pupiņas ir bagātas ar antioksidantien – flavonoīdiem, arī ar ļoti vērtīgo mikroelementu – epikatehīnu, kas sekmē smadzeņu asinsriti, tādējādi uzlabojot atmiņu un arī efektīvi samazinot arteriālo spiedienu. Kakao ir būtiski vairāk epikatehīna nekā ogās, sarkanvīnā vai zaļajā tējā. Kakao ir nozīmīgs magnija avots, kas palīdz cīnīties ar stresu un palīdz veidot spēcīgus kaulus. Būtiska ir arī dzelzs un hroma esamība kakao pupiņās. Turklāt kakao pupiņas ir vienīgais augs, kas satur anandamīdu – mikroelementu, kas ietekmē smadzeņu darbību, paaugstinot endorfīna līmeni.

Cigoriņi. Nepelnīti nenovērtēts dzēriens – lai gan nesatur kofeīnu, tam ir līdzīga garša kā kafijai. Cigoriņi noder kuņģa un zarnu trakta, arī aknu darbības uzlabošanai, tie veicina žults sekrēciju, uzlabo vielmaiņu. Jo īpaši tos iesaka cukura diabēta slimniekiem. Laba alternatīva tiem, kam kofeīns nav vēlams, jo ir paaugstināts asinsspiediens un ir viegli uzbudināmi.

Masala tēja. Daudzos veikalos var atrast jau gatavu maisījumu, bet to arī katrs pats var viegli pagatavot, samaisot kanēli, krustnagliņas, kardamonu, ingveru, anīsu, muskatriekstu un melnos piparus. Var saldināt ar medu, stēviju vai kļavu sīrupu, var arī pievienot pienu.

Karkadē. Tiek saukta arī par faraonu dzērienu, iespējams, tāpēc, ka Ēģiptē tā ir gluži vai nacionāls dzēriens. Arī šī tēja satur lielu daudzumu citronskābes (tāpēc paaugstina skābes saturu kuņģī), veicina žults izstrādi, ir urīndzenoša, uzlabo vielmaiņu, palīdz attīrīt organismu, turklāt tā satur daudz sirdij vērtīgos antioksidantus, arī P vitamīnu, kas novērš kapilāru trauslumu un stiprina asinsvadu sieniņas. Der zināt, ka karsta tēja paaugstina asinsspiedienu, auksta – pazemina.

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro