Lembergs par novadu reformu: Zaudējumu būs vairāk nekā ieguvumu

Lai arī vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce (AP!) solījis, ka pēc administratīvi teritoriālas reformas īstenošanas novadi kļūs ekonomiski spēcīgāki, Ventspils mērs Aivars Lembergs uzskata, ka solītā ekonomija novadu reformas ietvaros ir pavisam niecīga un zaudējumu būs vairāk nekā ieguvumu.

Komentējot novadu reformas ekonomisko pamatojumu, Lembergs norādīja, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai (VARAM) nav aprēķinu, kas pamatotu reformas efektivitāti – nav pat redzams, cik nodarbināto cilvēku reformas rezultātā paliktu bez darba.

Lembergs norādīja, ka Ventspils novadam, pirmkārt, ir par 19 miljoniem eiro lielākas parādsaistības nekā Ventspils pilsētai. Lai arī valstij vajadzētu šo naudu atmaksāt, maz ticams, ka tas notiks, kā rezultātā ventspilniekiem vajadzētu atmaksāt Ventspils novada parādus.

“Ekonomija veidosies, bet tie nav tie cipari. Protams, ka novadā ir vairāk deputātu, lai gan novads ir mazāks nekā pilsēta. Ieekonomēs vienpadsmit deputātus. Bet viens deputāts mēnesī izmaksā ap 150 eiro,” skaidroja politiķis.

“VARAM nav nekādu aprēķinu. Tas ir kā ar pirkstu zīmēt debesīs. [..] Nekādu aprēķinu, kāda būs ekonomiskā atdeve, apvienojot pilsētu un novadu, nav. Tā ir tukša propaganda,” uzsvēra Lembergs.

Pēc viņa sacītā, tie, kas strādā Ventspils pilsētā, tie novadu nepazīst. Un tas pats attiecas uz novadu – viņi varbūt pat dzīvo Ventspilī, bet tas nenozīmē, ka viņi pārzina pilsētas saimniecību. “Kurš ies prom un kurš paliks? No pilsētas vai novada? Jebkurā variantā veidojas informatīvais vakuums. Tas nebūs mūžīgs, bet to visu nevar apgūt vienā dienā, vienā mēnesī un pat ne vienā gadā,” norādīja Ventspils mērs.

Kā zināms, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Juris Pūce nesen ir noslēdzis konsultācijas ar pašvaldību deputātiem par sabiedriskajai apspriešanai izvirzīto administratīvi teritoriālā iedalījuma modeli.

Foto: F64

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro