Ventspils pilsētas dome norāda uz būtiskiem pārkāpumiem VARAM piedāvātas novadu reformas virzībā

Veicot detalizētu juridisku izvērtējumu par Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) piedāvāto administratīvi teritoriālās reformas virzības procesu, Ventspils pilsētas dome ir konstatējusi virkni pārkāpumu, informēja Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Pēc viņa sacītā, administratīvi teritoriālās reformas konceptuālais ziņojums nav pamatots ar rūpīgi izstrādātu visaptverošu analīzi par Ventspils administratīvo teritoriju raksturojošajiem sociālekonomiskajiem kritērijiem. “Tas paredz tikai robežu grozīšanu, kas neatbilst administratīvi teritoriālās reformas būtībai,” uzsvēra Lembergs.

Lembergs norāda, ka VARAM sagatavotais dokuments neietver sociāli ekonomisko pamatojumu, īpaši attiecībā uz Ventspils pilsētas pašvaldības ekonomisko apstākļu izvērtējumu, garantējot dzīves apstākļu nepasliktināšanos utt.

VARAM konsultācijas ar Ventspils pilsētas pašvaldību pildījusi vien formāli, tai skaitā neņemot vērā pašvaldības priekšlikumus un pēc būtības nesniedzot atbildes uz pašvaldības uzdotajiem jautājumiem, kas tieši saistīti ar administratīvi teritoriālās reformas ieviešanu.

Ventspils pilsētas dome savā lēmumā norādījusi uz Eiropas Vietējo pašvaldību hartas 5. panta pārkāpumiem, kas robežu grozīšanas jautājumos ar likuma spēku nosaka konsultēšanos ar vietējo varu, pēc iespējas pat organizējot referendumu.

Pilsētas pašvaldība norāda, ka konceptuālā ziņojuma projektā nav fiksēti un izvērtēti konsultācijās ar Ventspils pilsētas domi vietējo deputātu izteiktie iebildumi un priekšlikumi, kā arī tie nepamatoti nav ņemti vērā.

Tiek norādīts, ka 2019. gada 23. jūlija konsultācija norisinājās haotiski, kā arī tās norise netika protokolēta un tā noritēja brīvā formā, jo nebalstījās uz apstiprinātu un ar pašvaldību saskaņotu konsultācijas reglamentu ar precīzām juridiskām procedūrām un viedokļu izvērtējumu. Uz konsultāciju netika aicināti nedz pašvaldību iedzīvotāji un nevalstisko organizāciju pārstāvji, nedz masu mediju pārstāvji, nedz komersanti. Tāpat tikšanās laikā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas pārstāvji ierobežoja konsultācijas dalībnieku tiesības uzstāties līdz piecām minūtēm katram deputātam. Visi pašvaldības deputātu jautājumi konsultācijas ierobežotā laika dēļ netika uzdoti.

Ventspils pilsētas dome savā lēmumā norāda uz vairākām nepilnībām konceptuālajā ziņojumā, piemēram, tas nav pamatots ar rūpīgi izstrādātu visaptverošu analīzi par Ventspils pilsētas pašvaldības administratīvajiem un tās administratīvo teritoriju raksturojošiem sociālekonomiskajiem kritērijiem, kā arī pēc savas būtības paredz vienīgi pilsētas administratīvo robežu grozīšanu, kas neatbilst administratīvi teritoriālās reformas būtībai.

Tāpat VARAM sagatavotie dokumenti neietver Ventspils pilsētas pašvaldības un tās administratīvās teritorijas reformēšanas mērķus, kas sakrīt ar Saeimas uzdoto, par kuru panākta vienošanās ar Ventspils pilsētas pašvaldības domi un pašvaldības iedzīvotājiem, neietver sociāli ekonomisku pamatojumu, īpaši attiecībā uz Ventspils pilsētas pašvaldības iedzīvotāju ekonomisko apstākļu izmaiņu izvērtējumu visā jaunizveidojamā Ventspils novada administratīvajā teritorijā, garantējot iedzīvotāju dzīves apstākļu nepasliktināšanos un pakalpojumu pieejamību, nesatur iespējamo izmaiņu ietekmes analīzi saistībā ar jaunizveidojamā Ventspils novada teritorijas lielumu gan no ekonomiskās produktivitātes, gan no vietējās demokrātijas kvalitātes viedokļa un nesatur skaidru Ventspils pilsētas pašvaldības reorganizācijas plāna piedāvājumu un reorganizācijas izmaksu analīzi un to finanšu avotus.

Līdz šim ministrijas sniegtās atbildes uz gan klātienē uzdotajiem, gan pirms un pēc tikšanās nosūtītajiem jautājumiem ir bijušas vispārīgas un ne pēc būtības. Uzskatāms, ka ministrija konsultāciju gaitā ir pārkāpusi Eiropas Vietējo pašvaldību hartas 5. pantu, kas paredz, ka “vietējās varas teritoriju robežu izmaiņas nav atļauts izdarīt bez iepriekšējas konsultēšanās ar attiecīgo vietējo varu, pēc iespējas ar referenduma palīdzību, kur tas ir likumīgi atļauts”, un nerespektējot arī Ventspils pilsētas pašvaldības iedzīvotāju konstitucionālās tiesības piedalīties pašvaldības darbā.

Līdz ar to Ventspils pilsētas dome aicina Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu uzdot vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram Jurim Pūcem atsaukt 29. augustā izsludināto administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumprojektu un uzdot iesāktās Administratīvās teritoriālās reformas ietvaros rīkot konsultācijas ar pašvaldībām atbilstoši Eiropas Vietējo pašvaldību hartas prasībām.

Š.g. 13. septembrī Ventspils pilsētas domes sēdē izskatījām jautājumu par būtiskiem pārkāpumiem Vides aizsardzības un…

Posted by Aivars Lembergs on Sestdiena, 2019. gada 14. septembris

Foto: F64

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro