Lembergs: Tiesas spriedums attiecībā uz Muižnieku ataino, cik primitīvā līmenī darbojas t.s. tiesiskuma koalīcija

Šīs nedēļas sākumā Administratīvās rajona tiesas tiesnese Ieva Dambe apturējusi Latvijas Universitātes (LU) rektoram Indriķim Muižniekam nelabvēlīgo Ministru kabineta lēmumu, ar kuru viņš netika apstiprināts Universitātes rektora amatā. Tiesnese atzina, ka valdības rīkojums ir šķietami prettiesisks un tā darbība varētu radīt būtisku kaitējumu. Savukārt Ventspils mērs Aivars Lembergs tiesas lēmumu nosaucis par “tiesiskuma koalīcijas lēmuma pieņemšanas kvalitātes sekām”.

Kā zināms, valdība 27. augustā pēc garākām sarunām vienojās atbalstīt Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sagatavoto rīkojuma projektu – neapstiprināt Muižnieku LU rektora amatā. Prasot atcelt valdības izdoto administratīvo aktu, Muižnieks vērsās Administratīvajā rajona tiesā, kas šonedēļ lēma apturēt Muižniekam nelabvēlīgo Ministru kabineta lēmumu. Tas nozīmē, ka līdz brīdim, kad lieta tiks izskatīta pēc būtības, jūnijā notikušās rektora vēlēšanas ir uzskatāmas par leģitīmām.

“Lūk, tiesiskuma koalīcijas lēmuma pieņemšanas kvalitāte un sekas! Vai izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) uzņemsies politisko atbildību par prettiesisko iejaukšanos LU autonomijā un atkāpsies no amatā?” tā notikušo komentējis Ventspils mērs Lembergs.

Politiķis jau iepriekš izteicies par šo tēmu, norādot, ka nav pieņemams, ka valdība iejaucas Latvijas Universitātes rektora vēlēšanās.

“Tas vispār ir arhaiski, ka ievēlētu amatpersonu atbilstoši likumam vēl kāds kaut kur stiprina. Pie tam, Valsts prezidenta Levita kungs sakarā ar to, ka, lūk, Muižnieks ir ievēlēts universitātē, nevis kāds cits, saka, ka tagad vajag pārskatīt likumu. Tātad, ja kādu kaut kur ievēl, ne to, kuru grib, tādā gadījumā jāpārskata likums. Nu, gan ir tiesiskā izpratne – super demokrātiska,” toreiz komentēja Lembergs.

Viņš pauda uzskatu, ka nekāda iejaukšanās augstskolas kompetencē nevar būt. “Tos rezultātus var apstrīdēt jebkurš – ejiet uz tiesu un apstrīdiet. Tā ir tiesiskas valsts pieeja. Nevis, ka ievēl ne to, un tad uzreiz mainīsim likumu un neapstiprināsim amatā,” izteicās politiķis.

Kā zināms, Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valde, izvērtējot izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas pēdējo mēnešu izteikumus un darbības, uzskata, ka ministre ne vien ir demonstrējusi nekompetenci un nevēlēšanos sadarboties ar nozares pārstāvjiem, bet arī grāvusi Latvijas Universitātes reputāciju, pieņemot prettiesisku lēmumu, par ko lēmusi arī tiesa. Tāpēc ZZS valdē pieņemts lēmums aicināt Saeimu lemt par neuzticības izteikšanu Šuplinskai.

Foto: F64

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro