Efektīvākais līdzeklis pret gripu ir un paliek vakcinācija

Kad šogad Latvijā gaidāma gripas sezona, vēl nav iespējams prognozēt, bet pasaules vadošie virusologi norāda, ka nekas radikāli jauns gripas profilaksē nav radīts un uzsver, ka joprojām efektīvākais līdzeklis ir un paliek vakcinācija.

Baltijas valstīs joprojām vakcinējas ļoti zems skaits cilvēku. Pērn gripa prasījusi 86 cilvēku dzīvības. 2017. gadā slimība aiznesa 91 cilvēka dzīvību, gadu iepriekš – 75. Ik gadus Latvijas slimnīcās gripas rezultātā tiek hospitalizēti 1-1,3 tūkstoši pacientu. Kā atzīst eksperti, no tā varēja izvairīties, ja vien šie cilvēki būtu vakcinējušies.

Latvijā, līdzīgi kā citur Eiropā, epidēmijas laikā smagas gripas izraisītas sekas vairāk skāra gados vecākus cilvēkus un pieaugušo iedzīvotāju vecuma grupas.

Šogad Latvijā būs pieejamas vakcīnas pret četriem gripas ierosinātājiem, kas iespējami 2019./20. gada sezonā.

Tuvojoties gripas sezonai, epidemiologi aicina atcerēties par elpceļu infekciju profilakses pasākumiem. Bieži mazgājiet rokas (katru reizi pārnākot no āra, pirms ēšanas, pirms pieskaršanās sejai), regulāri vēdiniet telpas (gan mājās, gan izglītības iestādēs un darba vietās) un veiciet telpu mitro uzkopšanu, lietojiet svaigus dabīgos produktus, kas palīdzēs stiprināt imunitāti, kā arī pagariniet uzturēšanās laiku svaigā gaisā – ejot pastaigās un nodarbojoties ar fiziskām aktivitātēm ārpus telpām.

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro