Aicina vakcinēties: gripa nesaudzē

Latvijā katru gadu tūkstošiem cilvēku saslimst ar gripu, un lai arī lielai daļai pacientu izslimot gripu izdodas vieglā formā, diemžēl daudziem pacientiem gripas dēļ rodas smagas komplikācijas. «Gripa ir neizbēgama, katru gadu mēs ar to saskaramies, tāpēc ir svarīgi saprast, kā pasargāt sevi un savus tuvākos,» uzsver Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

Latvijā pašlaik ir reģistrēti pirmie saslimšanas gadījumi ar gripu, tāpēc pagaidām runāt par gripas epidēmiju nevar, tomēr, kā prognozē infektologi, šogad gripas izplatība varētu būt plaša un skart dažādas iedzīvotāju grupas, īpaši bērnus. Visvairāk slimo bērni, taču komplikācijas ir tieši pieaugušajiem. «Gripa ir izplatīta daudz plašāk, nekā vēsta statistika, jo daļai gripas pacientu, kuriem saslimšana norit vieglāk, tā ne vienmēr tiek apstiprināta laboratorijā,» stāsta J. Perevoščikovs. Gripas epidēmija parasti norit desmit līdz 14 nedēļu, bet pa šo laiku slimība nodara lielu ļaunumu pacientiem, viņu tuviniekiem, tā paņem ļoti lielus resursus slimnīcām, valsts ekonomikai un sabiedrībai kopumā.

Tāpat epidemiologi un ārsti norāda, ka gripa ir bīstamāka, nekā to uztver sabiedrība, un apliecinājums tam ir nāves gadījumi gripas komplikāciju dēļ. J. Perevoščikovs rāda datus ar skaidri izteiktiem mirstības līknes pacēlumiem gadu no gada tieši gripas epidēmijas laikā. Gadā, kad nebija gripas epidēmijas, arī kopējais mirstības rādītājs bija daudz zemāks. Gripas epidēmijas laikā slimnīcas ir pārpildītas ar gripas vai pneimonijas, kas ir biežākā gripas komplikācija, pacientiem. Iepriekšējā gripas epidēmijas sezonā 2018.-2019. gadā Latvijā nomira 86 pacienti ar gripas izraisītām komplikācijām. Lielākais skaits šo cilvēku bija vecumā no 70 līdz 89 gadiem. Vecākajiem pacientiem bija vairāk nekā 90 gadu. Tomēr no gripas nomira arī 26 cilvēki darbspējas vecumā. Arī gripas epidēmija pirms diviem gadiem – 2017.-2018. gadā – bija skarba – nomira 91 pacients. Eksperti nevēlas biedēt, bet uzsver, ka neviens no šiem pacientiem nebija vakcinējies pret gripu, pat neraugoties uz riska faktoriem.

J. Perevoščikovs uzsver, ka visi mirušie, kā arī liela daļa saslimušo, kuriem izveidojas smagas komplikācijas, slimojuši ar kādu hronisku saslimšanu. Visbiežāk tās ir sirds un asinsvadu slimības – pērn gripas dēļ nomirušajiem pacientiem sirds slimības bija 67 procentiem, kā arī nervu sistēmas, elpošanas un nieru saslimšanas. Vēl kāds fakts – 17 no mirušajiem ar gripu inficējās slimnīcā, kur bija ievietoti, lai ārstētu kādu citu kaiti. «Gripa ir nežēlīga – par to liecina visi šie skaitļi,» uzsver epidemiologs. Tāpēc gan Slimību profilakses un kontroles centrs, gan Veselības ministrija iesaka iedzīvotājiem vakcinēties, pirmām kārtām tiem, kuriem ir hroniskas saslimšanas, sievietēm, kuras gaida mazuli, bērniem līdz divu gadu vecumam un bērniem ar hroniskām slimībām.

Latvija kopumā būtiski atpaliek no citām Eiropas attīstītākajām valstīm vakcinēšanās ziņā. Iespējams, mēs Latvijā pārprotam zaļā dzīvesveida būtību, uz ko norāda ģimenes ārsts Ainis Dzalbs. «Zaļais dzīvesveids nav pretrunā ar vakcināciju. Ja mēs vēlamies sevi pasargāt, tad jāsargā sevi arī no tādas smagas saslimšanas kā gripa,» saka ģimenes ārsts, kurš savā ārsta praksē jau sarūpējis gripas vakcīnas un sācis izskaidrošanas darbu saviem pacientiem. Dati liecina, ka Latvijā līdz šim vidēji vakcinējās viens līdz divi procenti iedzīvotāju vecumā no 65 gadiem, taču pērn tie bija jau astoņi procenti. Salīdzinājumam – Lielbritānijā vakcinējušies 70 procentu, Īrijā, Portugālē – virs 60 procentiem, Spānijā, Itālijā – virs 50 procentiem, Dānijā, Zviedrijā, Islandē, Somijā – virs 40 procentiem. Vai šie cilvēki būtu nezaļi domājoši un neizglītoti? Par to jāpadomā katram pašam.

Šogad vakcīnas 100 procentu apmērā apmaksā grūtniecēm. Rīgas Dzemdību nama galvenā ārste Dace Rezeberga uzsver, ka grūtniecības laikā sievietēm ir lielāks risks saslimt ar gripu un diemžēl daudzos gadījumos slimība norit smagā formā. «Grūtniecēm vakcinācija ir droša, no vakcīnas saslimt nevar, taču vakcinējoties mamma pasargā sevi un arī mazuli,» saka ārste.

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro