Lembergs: Novadu reformas dēļ pašvaldības šobrīd nevar plānot ilgtermiņa attīstību

Nacionālā attīstības plāna 2021.–2027. gadam (NAP2027) sabiedriskā apspriešana ir tikai fiktīva, jo Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas virzītā administratīvi teritoriālā reforma nosaka, ka ilgtermiņa attīstības plānus pašvaldībām šobrīd ir aizliegts izstrādāt, žurnālistiem norādīja Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Kā zināms, lai kopīgi izraudzītos Latvijas turpmāko attīstības ceļu, Pārresoru koordinācijas centrs publiskai apspriešanai izziņojis Latvijas Nacionālā attīstības plāna 2021.–2027. gadam pirmo redakciju un aicinājis izteikt viedokli par to.

Pēc Lemberga sacītā, pašlaik Ventspils nozaru struktūrvienības analizē, kā šis attīstības plāns atbilst Ventspils ilgtermiņa attīstības redzējumam. “Mēs, protams, sniegsim savus izteikumus, labojumus vai papildinājumus,” uzsvēra politiķis.

Tajā pašā laikā viņš uzsvēra, ka saistībā ar administratīvi teritoriālo reformu esošā situācija ar NAP2027 ir “kurioza un neloģiska”, jo saistībā ar reformu ir aizliegts izstrādāt ilgtermiņa attīstības plānus.

“Tagad sanāks, ka attīstības plāns tiks izstrādāts no augšas, ignorējot, ka tas tomēr attiecas uz konkrētu pilsētu un novadu un skar iedzīvotāju ilgtermiņa intereses. Šāda tikai no augšas veidota attīstība plānošana nekad vēl nav bijusi. Līdz ar to šobrīd sabiedriskā apspriešana ir fikcija, jo neviens ar mums par šo tēmu vispār nav runājis un interesējies,” norādīja Lembergs.

Pēc viņa domām, būtu pareizi, pirms sastādīt pirmo redakciju, apkopot attiecīgo pašvaldību plānojumus. “Līdz šim tas īsti nav izdarīts,” piebilda Ventspils mērs.

Vienlaikus viņš atzina, ka tas nav pārsteidzoši, jo Latvijas valdība jau ilgstoši demonstrē tā saucamo nozaru pieeju. “Tā ir tradicionāla pieeja, kad tiek uzskatīts, ka valsts sastāv no atsevišķām nozarēm un cilvēki dzīvo, strādā, mīl, sporto un bauda kultūru nozarēs, un ka cilvēki nedzīvo apdzīvotās vietās, bet nozarēs,” skaidroja Lembergs. Viņa ieskatā, šī pieeja pa nozarēm ir absolūti nepareiza un kaitīga.

Vaicāts, vai varētu sagaidīt, ka valdība apstiprinās administratīvi teritoriālo reformu, neraugoties uz iedzīvotāju iebildumiem, Lembergs uzsvēra, ka “visiem koalīcijas deputātiem tik daudz spēka nospiest pogu “par”, visticamāk, būs”.

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro