Lembergs: Varas partijas cenšas pakļaut medijus totālai kontrolei

Tirgus ekonomikā jautājumi par valsts pasūtījumu ir jārisina konkursa kārtībā, vērtējot finansējuma palielināšanu komercmedijiem, žurnālistiem norādīja Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Kā zināms, valdību veidojošās partijas panākušas vienošanos par 500 000 eiro atvēlēšanu komerciālajiem elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem, kā arī apliecinājušas atbalstu jau iepriekš izskanējušajai iecerei novirzīt papildu miljonu eiro sabiedriskajiem medijiem.

Lembergs uzsvēra, ka jautājumā par valsts finansējuma piešķiršanu medijiem ir atšķirīgs viedoklis no valsts pirmajām amatpersonām.

“Šobrīd tā tendence ir tāda, ka pēc būtības daļēji tiek attīstīts PSRS modelis. Elektroniskie mediji ir faktiski izveidoti kā galvenā dominante – ir mediji, televīzija, radio, kas pieder valstij, un tas ir tāpat kā bija Padomju Savienībā. Lai arī viņi tiek saukti par sabiedriskajiem medijiem, īpašnieks ir valsts un valdi pieņem valsts,” uzsvēra Lembergs.

Pēc Lemberga sacītā, valsts mediji šobrīd dominē, īpaši televīzijā, kas, pēc viņa domām, ir pilnīgi nepamatoti. “Nav nekāda vajadzība tirgus ekonomikā kropļot mediju vidi un tirgu, jo tirgus ekonomikā jādominē privātajiem medijiem,” pauda politiķis.

“Es domāju, ka valstij vispār nav vajadzīgs neviens medijs, jo šobrīd tiek definēts, ka pašvaldībām nav vajadzīgs neviens medijs, un es tam piekrītu, un Ventspils pilsētas domei nav neviens medijs, bet arī valstij nav vajadzīgs neviens medijs,” uzskata Lembergs.

Viņš norādīja, ka tirgus ekonomikā jautājumi par valsts pasūtījumu tiek organizēti konkursa kārtībā, izvietojot valsts pasūtījumu, un tajā var piedalīties visi, kas vēlas. “Tas, kas šobrīd notiek, ir pilnīgs anahronisks, un tas pilnībā nav vajadzīgs,” uzskata Ventspils mērs.

“Pie varas esošajiem ir vēlme kontrolēt savus medijus, un tāda vēlme ir Valsts prezidentam, Saeimas vairākumam, un tā tas notiek gadu no gada, un tas tiek iepakots visādos argumentos, kas neiztur nekādu kritiku,” uzsvēra Lembergs.

Pēc viņa domām, būtu jāveido valsts pasūtījumu fonds. “Ir jābūt radio, televīzijai, drukātajai presei utt. Bet tiem jābūt mērķtiecīgi orientētiem medijiem, nevis uz politisko propagandu virzīti,” piebilda Lembergs, norādot, ka pašlaik sabiedriskie mediju žurnālisti ir politiski angažēti un pilda politisko partiju pasūtījumu, nevis strādā sabiedrības interesēs.

Foto: Valsts kanceleja

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro