Epidemioloģe: Izsargāties no difterijas var tikai vakcinējoties

Veselības ministrijas sabiedrības veselības speciālisti, Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) epidemiologi un Latvijas vadošie speciālisti infektoloģijā uzsver, ka difterija, kura Latvijā, vakcinācijas rezultātā, bija tuvu izskaušanai, joprojām ir nopietns apdraudējums iedzīvotāju veselībai mūsu valstī. Slimība, pret kuru vairākus desmitus gadu ir pieejams efektīvs un drošs profilakses līdzeklis – vakcinācija, nedrīkst atgriezties un izraisīt arvien jaunus saslimšanas un nāves gadījumus.

Vienīgais un drošākais aizsardzības līdzeklis pret difteriju joprojām ir vakcinācija. Kā nosaka Vakcinācijas kalendārs, bērni pret difteriju tiek vakcinēti divu, četru, sešu un 12 līdz 15 mēnešu vecumā, bet pēc tam – 7 un 14 gadu vecumā. Imunitāte nesaglabājas visu mūžu, tāpēc ir ļoti būtiski veikt revakcināciju ik pēc 10 gadiem.

Epidemiologi norāda, ka vakcinācija ir svarīga gan bērniem, gan pieaugušiem. Vakcinācija ir viens no visefektīvākajiem profilakses pasākumiem – vakcīnas tiek radītas, lai pasargātu no slimībām un nodrošina imunitāti.

Par spīti tās efektivitātei un lietderībai, mūsdienās aizvien pastāv daudzi PRET un PAR vakcināciju. No vienas puses ir klīniskie pētījumi un reālā prakse, kas pierāda, ka imunizācija ir viena no visefektīvākajām veselības profilakses metodēm, ar kuras palīdzību tiek novērstas bīstamas infekcijas slimības un ik gadu glābtas miljoniem dzīvību visā pasaulē, no otras puses ir sabiedrības aizspriedumi un mīti.

“Izsargāties no difterijas var tikai vakcinējoties. Citas profilakses nav,” norāda epidemioloģe un eksperte Aija Griškēviča.

Kā liecina novērojumi, tikai 1/3 difterijas slimnieku mediķu palīdzību lūguši laikus (pirmajās divās dienās pēc slimības sākuma). Slimības baktērijas lido pa gaisu Difterija vairākumā gadījumu aktivizējas rudens un ziemas periodā. Difterija sākumstadijā ir ļoti līdzīga angīnai.

Visbiežāk cilvēka organismā difterijas nūjiņas nokļūst caur mandelēm, rīkles un deguna gļotādu. Ar difteriju var inficēties ieelpojot gaisu, kas satur mikroskopiskus pilienus ar baktērijām, kuras runājot, klepojot vai šķaudot izplata difterijas slimnieks vai baktēriju nēsātājs.

Gan difterijas vakcīna, gan vakcinēšana šobrīd visā Latvijā ir bezmaksas.

Difterijas pazīmes

• vispārējs savārgums;
• temperatūras paaugstināšanās;
• kakla sāpes, apsārtums, tūska, rīšanas grūtības;
• uz mandelēm parādās netīri pelēks aplikums, kas var izplatīties pa visu rīkli. Aplikums ir biezs, ādai līdzīgs, bāli pelēcīgā krāsā;
• maziem bērniem aplikums var sākties no balsenes, šādā gadījumā rodas klepus, balss aizsmakums un apgrūtināta elpošana;
• iespējamas arī galvassāpes un apetītes zudums.

Vienlaicīgi ar citām pazīmēm difterijas toksīni uzsūcas asinīs un ar asins plūsmu izplatās pa visu organismu. Tie iedarbojas toksiski uz sirds muskuli, radot muskuļu iekaisumu jeb miokardītu; skar nervu sistēmu, bojājot nervu šķiedras, kā arī rada nieru, aknu un virsnieru audu bojāeju jeb nekrozi.

Ja cilvēkam tiek konstatētas jebkuras difterijai raksturīgās pazīmes, viņš nekavējoties ir jāievieto slimnīcā, jāizolē un jāuzsāk specifiskā ārstēšana, t.sk. ar pretdifterijas antitoksisko serumu!

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro