Lembergs par Ekonomisko lietu tiesas izveidi: Bordānam vajag pateikt “prātiņ, nāc mājās!”

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) ar priekšlikumu par Ekonomisko lietu tiesas izveidi parāda savu aprobežotību, žurnālistiem sacīja Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Lembergs kritiski vērtēja Tieslietu ministrijas virzīto ieceri par specializētas tiesas izveidi komercstrīdu, ekonomisko un finanšu noziegumu lietu izskatīšanai, norādot, ka specializēta tiesa neuzlabos tiesnešu un prokuroru zināšanas, ar ko gan esot problēmas.

“Ir Krimināllikums un Krimināltiesa. Piemēram, kāds aplaupa banku – tas ir ekonomiskais noziegums vai nav? Laupīšana tā kā īsti nebūtu, bet tās ekonomiskās sekas ir nopietnas. Pieņemsim, ka tas laupītājs mēģina noziedzīgā ceļā iegūto naudu atmazgāt – tad tas ir kāds noziegums? Ekonomiskais. Tad sanāk, ka to laupīšanu izskatīs Krimināltiesa, bet to atmazgāšanu skatīs Ekonomisko lietu tiesa? Vienam cilvēkam var būt dažādas apsūdzības – gan ekonomiskās, gan ne ekonomiskās. Kā tad viņas sadalīs? Divas tiesas skatīs?” pauda neizpratni Lembergs.

“Man bieži ir tāda sajūta, ka Bordānam vajag pateikt “prātiņ, nāc mājās!” Tas, ka varbūt kādi tiesneši specializējas vairāk, iedziļinās un saprot ekonomiku, tas būtu normāli. Bet būtu jābūt nevis jaunai tiesai, bet apmācībām,” turpināja Lembergs.

“Es no savas pieredzes varu pateikt, ka izglītotam cilvēkam paliek mute vaļā, ja tiesa neatšķir fizisku personu no juridiskas personas. Tik daudz jāsaprot, ka uzņēmums un fiziska persona nav viens un tas pats. Ja neatšķir šīs divas viselementārākas lietas un tos lieto kā sinonīmus, tad par ko var būt runa? Vai tad šādu nezināšanu var glābt speciālas tiesas izveidošana? Protams, ka nē,” uzsvēra politiķis.

“Mums tagad ir Administratīvo lietu tiesa, Civiltiesa, Krimināltiesa un Satversmes tiesa un tagad vēl būs Ekonomisko lietu tiesa. Visiem vajadzīgi ir priekšnieki, ēkas, kabineti utt. Mūsu mazā valstiņa to visu uz saviem pleciem nesīs,” piebilda politiķis.

Pēc viņa sacītā, lai arī šāds priekšlikums rāda pašreizējā tieslietu ministra aprobežotību, valdošā koalīcija ir gatava atbalstīt jebkuras muļķības, lai tikai saglabātu savus krēslus. “Tāpēc ir vairāk nekā skaidrs, ka tādu Ekonomisko tiesu izveidos,” rezumēja Lembergs.

Jau vēstīts, ka, neraugoties uz tieslietu ekspertu kritiku, otrdien, 26. novembrī, Saeimas Juridiskā komisija sniedza konceptuālu atbalstu specializētas tiesas izveidei komercstrīdu, ekonomisko un finanšu noziegumu lietu izskatīšanai.

Plānots, ka ekonomisko lietu tiesa savu darbību varētu uzsākt 2021. gada 1. janvārī.

Foto: F64

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro