Lembergs: Levits ar saviem izteikumiem ir atklāti parādījis, ka Latvijā var neievērot cilvēktiesības

Valsts prezidentā Egila Levitā cīnās divas personības – viens ir jurists un otrs politiķis, kurš nekādi nespēj noslēpt savas politiskās simpātijas un antipātijas, komentējot prezidenta izteikumus saistībā ar Ventspils mēra Aivara Lemberga iekļaušanu ASV sankciju sarakstā, sacīja pats Lembergs.

Kā zināms, ka pēc ASV Valsts kases Ārvalstu aktīvu kontroles biroja (OFAC) sankciju noteikšanas, Levits izteicies, ka Latvijā ir nepietiekama vai vispār nav bijusi politiskā griba sakārtot savu valsti. Tāpat viņš aicinājis piedomāt pie tā, kādas partijas vēlēšanās atbalstīt un nebalsot par tiem politiskajiem spēkiem, kuriem minētās politiskās gribas trūcis.

“Es esmu ievērojis, ka ir divi Leviti. Viens Levits ir kompetents jurists valsts tiesībās, bet tikai tajā gadījumā, ja tas teksts ir uzrakstīts priekšā. Tad tas ir kompetenta jurista viedoklis. Un ir cits Levits, kad viņš runā bez teksta – no sevis. Un šajā gadījumā ir izpaudies tas otrais Levits, kurš ar šādiem vārdiem neatzīst Satversmi,” tā Levita izteikumus komentēja Lembergs.

“Viņš pasaka, ka cita valsts var tieši iejaukties Latvijas tiesību, tai skaitā cilvēktiesību sistēmā, uzņēmumu darbībā, valsts pārvaldē, privāto personu privātajā dzīvē un nevalstiskā sektora darbībā, apejot Latvijas valsti. Viņš ar savu pozīciju pasaka, ka Latvijā var nepildīt Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvenciju, kura nosaka, ka, ja apsūdzības tiek izvirzītas, šai gadījumā man, un juridiskām personām, tad tām ir jābūt detalizētam un izvērstam, lai tās būtu saprotamas,” turpināja Lembergs.

Pēc viņa sacītā, ASV apsūdzību dokumenta nav minēts pilnīgi neviens fakts, kas nozīmē, ka tas pārkāpj Eiropas cilvēktiesību pamatbrīvību hartu. “Levitam ir jāizlasa tas dokuments. Kā jurists var nezināt Cilvēka tiesību un pamatbrīvību aizsardzības konvencijas 6. pantu? Otrkārt, tur ir rakstīts, ka cilvēkam ir tiesības uz aizstāvību, tāpat kā tas ir teikts Satversmē. Bet šajā dokumentā nav pat minēts, par ko ir apsūdzības. Vai tās ir par lietu, kas ir tiesā par 25 gadu veciem notikumiem vai tas ir kaut kas cits? To neviens nezina. Bet, ja jūs nezināt par celtajām apsūdzībām, jūs varat aizstāvēties? Un Levits to nesaprot,” norādīja politiķis.

Lembergs atgādināja, ka Valsts prezidents ir nepolitiska amatpersona. “Viņš nav politiskās partijas pārstāvis. Viņš uzvedās tā, it kā viņš būtu politiskās apvienības pārstāvis, lai gan Satversme šādu situāciju nepieļauj. Protams, viņš cenšas izrādīt savu dziļo pateicību, ka valdošā koalīcija ir viņu ievēlējusi šajā amatā un izrādīt dziļo nepatiku, ka kāds varēja balsot pret, tai skaitā tie deputāti, kas ir ievēlēti no “Latvijai un Ventspilij!” Bet Satversme šādu gājienu neparedz,” uzsvēra Lembergs.

“Visbeidzot viņš nedrīkst kā prezidents iejaukties procesā un aģitēt, ka balsot pret, piemēram, ZZS, kā šajā gadījumā, un mani – tā nav prezidenta funkcija. Satversme to neparedz, līdz ar to cilvēks, kurš amatā ir jau pusgadu, vēl nav izlasījis Satversmi un nepārzina savu kompetenci,” norādīja Ventspils mērs.

Lembergs atgādināja, ka Latvijā vēl spēkā ir nevainīguma prezumpcija. “Levitam nav ne mazāko tiesību apgalvot, ka Lembergs ir vainīgs un ka amerikāņu lēmums ir lēmums par manu vainu. “Tikai tiesa to var atzīt!” uzsvēra politiķis.

Pēc Lemberga sacītā, Levits nespēj noslēpt savas politiskās simpātijas un antipātijas. “Tās viņam laužas ārā mutuļiem. Ar izspūrušu bārdu un matiem un tas atbilst tam tēlam, un, ja viņš ir prezidents, tad viņam šo te izspūrušo salatēti vajag savākt un nolikt, kamēr viņš ir prezidents. Un jāpaliek tikai tam Levitam, kurš strādā atbilstoši Satversmei un savas politiskās antipātijas nekad neizrāda,” rezumēja Lembergs.

Foto: F64

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro