Meroni kontrolētā SIA nedeklarē patiesos labuma guvējus

Lai gan jau pagājušā gada 18. decembrī Uzņēmumu reģistra (UR) galvenā valsts notāre Guna Paidere paziņoja, ka patiesie labuma guvēji sabiedrībās ar ierobežotu atbildību (SIA) ir jau noskaidroti, bet, ja tomēr nav, tad šīs SIA ir jau likvidētas, paša UR dati liecina, ka patiesos labuma guvējus nav atklājusi SIA Ventrans Rīga, kā arī tai daļēji piederošā AS Latvijas naftas tranzīts.

Abas šīs kapitālsabiedrības pārvalda desmitiem miljonu lielus aktīvus. Piemēram, AS Latvijas naftas tranzīts pamatkapitāls ir gandrīz 105 miljoni eiro, turklāt šāds pamatkapitāls nevar būt iegūts citādi, kā kapitalizējot šīs akciju sabiedrības naudas līdzekļus bankas kontos. Jo šīs akciju sabiedrības vienīgais bizness bija dividenžu saņemšana un tai piederošu akciju pārdošana. Respektīvi – tie ir nevis kaut kā vēsturiski uzkrāti un vēlāk notrallināti 105 miljoni, bet gan reāli 105 miljoni.

Savukārt SIA Ventrans Rīga nenodarbojas ne ar ko citu, kā ar 11,47% AS Latvijas naftas tranzīts akciju pārvaldību. Respektīvi – AS Latvijas naftas tranzīts likvidācijas gadījumā tai pienāktos likvidācijas kvota aptuveni 12 miljonu eiro apmērā.

Atzīst likuma pārkāpumu

Tas, ka šīs kapitālsabiedrības nav deklarējušas patiesos labuma guvējus, redzams gan tikko darbību sākušajā paša UR datu bāzē info.ur.gov.lv, gan ilgus gadus godam visiem interesentiem kalpojušajās datu bāzēs Lursoft un Firmas.lv.

Atgādinām – abas šīs kapitālsabiedrības gan tieši, gan caur saviem menedžeriem kontrolē Šveices advokāts Rudolfs Meroni, uz kuru jau daudzus gadus, šķiet, Latvijas likumi neattiecas.

Bet, lūk, ko G. Paidere paudusi pirms nepilna mēneša preses konferencē, aģentūras LETA izklāstā: «Uzņēmumu reģistrs (UR) noslēdzis darbu ar patieso labuma guvēju noskaidrošanu sabiedrībās ar ierobežotu atbildību (SIA).»

«Tās SIA, kuras noteiktajā termiņā neatklāja patiesos labuma guvējus, UR likvidēja.»

«Savukārt patlaban tiek skaidroti akciju sabiedrību patiesie īpašnieki.»

«Akciju sabiedrībām ir pienākums atklāt patiesos labuma guvējus jau kopš 2017. gada decembra.»

Īsi pirms avīzes nodošanas Neatkarīgā saņēma skaidrojumu no UR, ka SIA Ventrans Rīga darbība ir izbeigta uz cita pamata, bet par šo UR lēmumu notiek administratīvā tiesvedība. Savukārt par AS Latvijas naftas tranzīts UR pieņēmis kādu lēmumu, kuru var apstrīdēt Administratīvajā tiesā, līdz ar to pagaidām nekādas izmaiņas datos par šo kapitālsabiedrību nav reģistrētas. Sīkāk par UR viedokli Neatkarīgā informēs kādā no nākamajiem numuriem.

Viens labuma guvējs ir zināms!

Ventrans Rīga ir SIA, tāpēc tās īpašnieki ir precīzi zināmi, turklāt šajā gadījumā līdz pat desmittūkstošdaļai (acīmredzot tāpēc, ka katra desmittūkstošdaļa dod samērā lielu summu – apmēram 1200 eiro)! Līdz ar to nevajadzētu būt arī nekādām problēmām deklarēt patiesos labuma guvējus. Proti, SIA Ventrans Rīga 33,0362% kapitāla daļu pieder Šveices kompānijai Ost Services AG. Bet 66, 9638% kapitāla daļu pieder Latvijā reģistrētajai AS Ventbunkers.

Savukārt Ost Services AG pieder Ansim Sormulim – to viņš pierādījis Šveices tiesās, kuru nolēmumus iesniedzis Latvijas tiesībsargājošajās iestādēs – tas diezgan plaši jau ir aprakstīts Latvijas presē.

Loģiski ir secināms, ka A. Sormulis nepārprotami ir viens no SIA Ventrans Rīga patiesajiem labuma guvējiem.

Deklarēts absurds

Sarežģītāka situācija ir ar otru SIA Ventrans Rīga kapitāla daļu turētāju – AS Ventbunkers. Šīs akciju sabiedrības patiesie labumi guvēji ir deklarēti, liecina tostarp arī datu bāze info.ur.gov.lv.

Tie ir trīs – R. Meroni grāmatvede, Austrijas pilsone Urzula Haranda (Ursula Harrand) uz īpašumtiesību pamata; pats R. Meroni, pamatojoties uz «holdinga struktūrā esošajiem korporatīvajiem amatiem un Aresta Lēmumiem», kā arī Aivars Lembergs «atsevišķi vai caur saviem bērniem». Turklāt, atbilstīgi deklarētajam, visi trīs vienlaikus kontrolējot vienu no AS Ventbunkers akcionāriem, kuram pieder nedaudz vairāk nekā 25% akciju.

Uzskatot, ka šādu patiesā labuma guvēju deklarēšana ir absurda un neatbilst tam mērķim, kāpēc likumdevējs iekļāva likumos prasību, ka jādeklarē patiesie labuma guvēji (anglosakšu tiesību sistēmas jēdziens), Neatkarīgā vērsās gan Ģenerālprokuratūrā, gan Finanšu un ekonomisko noziegumu izmeklēšanas prokuratūrā ar lūgumu uzsākt kriminālprocesu. Tas atspoguļots publikācijās «Neatkarīgā lūdz sākt kriminālprocesu par Meroni grāmatvedes patiesā labuma gūšanas veidu» (08/02/2019) un «Policija uzskata, ka Meroni Latvijā ir neaizskarams. Neatkarīgā aicina rīkoties prokuratūru» (6/08/2019).

Kriminālprocess netika ierosināts.

Vēl dažas dīvainības

AS Ventbunkers pieder akcijas un daļas vairākos uzņēmumos, dažos no kuriem ir deklarēti patiesā labuma guvēji, bet dažos nav.

Tātad patiesie labuma guvēji nav deklarēti SIA Ventrans Rīga, AS Latvijas naftas tranzīts (Ventbunkeram pieder 51,02% akciju), kā arī SIA Vats (Ventbunkeram pieder 30% daļu).

Savukārt Urzula Haranda kā vienīgā patiesā labuma guvēja deklarēta SIA Ventspils ekspedīcija (Ventbunkeram – 71,3%) un SIA VB Investments (Ventbunkeram – 50% daļu 20 miljonu eiro vērtībā). Kur gan šeit pazuduši A. Lembergs un R. Meroni, kuri taču esot AS Ventbunkers patiesie labuma guvēji? Viņu nedeklarēšana AS Ventbunkers meitas uzņēmumos ir vēl viens pierādījums, ka R. Meroni kontrolētajos uzņēmumos par patiesajiem labuma guvējiem var deklarēt jebko.

SIA Noord Natie Ventspils termināls (Ventbunkeram – 35,7%) patiesā labuma guvējus noskaidrot neesot iespējams.

Savukārt vēl vienā kādreizējā AS Ventbunkers 100% meitas sabiedrībā – AS Latvijas mediji -, kas izdod Latvijas Avīzi, kā vienīgais patiesā labuma guvējs deklarēts Monako Firstistē dzīvojošais Olafs Berķis. Acīmredzot arestētās mantas glabātājs viņam ir ieglabājis šo mantu.

Foto: F64

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro