Jaunā Rīgas teātra ēka turpina gaidīt

Jaunā Rīgas teātra ēka būs modernākā, kāda vien Latvijā varētu būt, bet pagaidām būvniecība nenotiek – dažādu iemeslu dēļ, kas beidzās ar līguma laušanu starp VAS Valsts nekustamie īpašumi (VNĪ) un būvnieku, nu jau bijušo, – būvkompāniju ReRe būve 1. Tā kā darbi iekavējās, pagājušā gada nogalē tika pārdalīti septiņi miljoni eiro, kas bija paredzēti Jaunā Rīgas teātra ēkas rekonstrukcijai. Teātra trupai tiek solīts, ka tā jaunajā ēkā varēs atgriezties 2022. gada vasarā.

Zināms, ka no vēsturiskās ēkas paliks tikai divas kāpņu telpas un fasāde, kuru noturēs uz ietves izvietotais fasādes atbalsta rāmis, pārējās konstrukcijas demontēs. VNĪ informē, ka tagad slēdz līgumu ar AS Būvuzņēmums Restaurators par konservācijas darbu veikšanu un pagaidu jumta izbūvi Jaunā Rīgas teātra ēkai Lāčplēša ielā 25. Ēkas konservācija jāpabeidz tuvākajā laikā. VNĪ arī uzsver, ka visas vēsturiskās vērtības tika saudzīgi demontētas un pārvestas glabāšanai pienācīgos apstākļos, vēl pirms ēkai tika demontēts jumts 2019. gada pavasarī.
No būvnieka būvlaukums tika pārņemts tikai pagājušā gada decembra vidū, kad abas puses vienojās par tiesvedības izbeigšanu. Teātra rekonstrukcijas tehniskā projekta izstrādātāja Zaiga Gaile pērn skarbi pateica, ka lauztais līgums ar Jaunā Rīgas teātra būvnieku ReRe būve 1 ir kara pieteikums lielo būvnieku mafijai. Intervijā Neatkarīgajai pagājušā gada augustā viņa atzina: «Ap teātriem vienmēr bijušais kaislības. Arī Jaunā Rīgas teātra projektā zinājām, ka bez kaislībām neiztiks. Ka darbi apstāsies pavisam, to laikam bija grūti paredzēt. (..) Bet jau rudenī sākās dīvainas lietas. Ejam uz būvsapulcēm, sēžam, runājam, bet būvēt nesāk. Celtnieki netiek būvlaukumā, nevar uzlikt stalažas, nevar iebraukt – visu laiku tiek meklēti iegansti nedarīt. Raksta garus protokolus, viss ir tukšgaitā. Man bija sajūta no pirmās dienas, ka viņi meklē ieganstu dabūt papildu naudu un iegūt papildu laiku. Manuprāt, naudas un laika bija pilnīgi pietiekami. Varēja izdarīt. Bet tagad ir pagājis gads un ir tikai trīs procentu izpilde…» To dzirdot, situācija šķita bezcerīga. VNĪ pašlaik sola, ka 2022. gada vasarā aktieri atgriezīsies savā iepriekšējā mājvietā.

Vēl turpinās izsludinātais iepirkums par teātra pārbūvi, kas paredz projekta realizāciju atbilstoši arhitektes Zaigas Gailes iecerei un teātra vajadzībām. Iepirkumā ir iestrādāts projektē un būvē princips, kas ļaus pasūtītājam labāk kontrolēt izmaksas, termiņus, kā arī uzlabos darba koordināciju starp pasūtītāju, būvnieku un projektētājiem. VNĪ uzsver: «Lai samazinātu riskus uz nepamatoti lētu vai nepamatoti dārgu piedāvājumu saņemšanu jaunajā iepirkumā, esam paredzējuši to, ka būvniekam ir ne tikai jāuzbūvē Jaunais Rīgas teātris, bet arī turpmākos piecus gadus jāapsaimnieko ēka – tās galvenie inženiertīkli un būtiskākās konstrukcijas (jumts, fasāde, logi).

Foto: F64

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro