Aizvizinājās: policija izmeklē RNP liftu konkursu

SIA Rīgas namu pārvaldnieks (RNP) birojā aizvadītajā nedēļā Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes (ENAP) darbinieki veica kratīšanu. Tā ilga visu nakti, kļuvis zināms, ka aizturētas divas personas, bet neviens no viņiem nav RNP darbinieks.

Kriminālprocess sākts par krāpšanu lielā apmērā organizētā grupā un par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju, ko, iespējams, veikuši vairāki uzņēmumi, kas snieguši pakalpojumus RNP. Krimināllieta sākta par pagājušajā gadā RNP organizēto konkursu Liftu tehniskā apkope, plānoto un avārijas remontdarbu veikšana. Uzvarētājam vajadzētu regulāri remontēt apmēram 1500 liftu Rīgā, līdz tie būtu savesti kārtībā.

Konkursā iesniegtie priekšlikumi tika noraidīti, un konkurss izbeigts, bet neilgi pēc tam RNP organizēja jaunu konkursu – sarunu procedūru, kurā uzaicināja piedalīties vairākas firmas, bet vairs ne divas firmas, kas piedalījās pirmajā konkursā – AS Hausmaster un AS Latvijas lifts-Šindlers. Tāpēc tās pērnvasar vērsās ENAP un Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā (KNAB) ar iesniegumu izvērtēt šo RNP iepirkumu, norādot, ka sākotnējām konkursa prasībām par darbinieku skaitu un apgrozījumu vairākas no sarunu procedūrā uzrunātajām firmām nemaz neatbilst.
Pirmajā konkursā arī SIA Liftu alianse nekotējās konkursa prasībām, bet otrajā – uzvarēja. SIA Liftu alianse, kurā ir daži darbinieki, lai gan visu līgumā paredzēto darbu izpildei vajadzētu daudz vairāk nekā 100. Līgumā paredzēts, ka uzņēmums veic liftu uzturēšanu, plānveida un avārijas remontu pakalpojumus turpmākos divus gadus, līguma summa ir 8 300 000 eiro. Ļoti vilinoša summa nelielam uzņēmumam. Arī Iepirkumu uzraudzības birojs norādījis, ka sarunu procedūrā konstatēts administratīvais pārkāpums, jo SIA Liftu alianse apgrozījums neatbilda nolikuma prasībām.

Tagad kļuvis zināms, ka starp aizturētajiem ir SIA Liftu alianse īpašnieks Igors Babkins. Viņš tiek turēts aizdomās par krāpšanu lielos apmēros un noziedzīgi iegūtu naudas līdzekļu legalizēšanu.

ENAP vērtēs arī RNP amatpersonu un darbinieku iespējamo saistību ar šo lietu, un policija sadarbojas arī ar ārzemju partneriem.

Vajadzēja saprast, ka kaut kas briest, kad par Rīgas mēru kļuvušais Oļegs Burovs pagājušā gada novembrī veica rokādes ar dažu pašvaldības kapitālsabiedrību valdēm. Starp tām bija arī RNP. Viņš sacīja, ka RNP valde – Aivars Gontarevs, Rolands Pogulis un Ivo Lecis – ir zaudējusi viņa uzticību, tādēļ pieņemts lēmums par tās atstādināšanu. Savukārt jaunās valdes galvenais uzdevums ir revidēt visus esošos procesus, veikt auditu un, ja nepieciešams, vērsties atbilstošajās valsts institūcijās, kā arī sagatavot dokumentus pastāvīgās valdes atlases konkursam. O. Burovs arī neslēpa, ka ir konsultējies KNAB, jo viņam bijušas aizdomas par korupcijas riskiem RNP.

No šā gada 1. janvāra visu Rīgas pašvaldības kapitāldaļu turētājs ir pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs. Viņš Neatkarīgajai sacīja, ka ENAP veiktās darbības RNP birojā gan viņam, gan RNP jaunajai valdei ir signāls, ka vēlreiz jāpārskata iepriekš veiktie iepirkumi, īpaši – nesen noslēgtie līgumi, kuros figurē lielas naudas summas un par kuriem arī publiski izskanējušas šaubas. Viņš precizēja, ka «pārskatīt nenozīmē atcelt», bet uzsvēra, ka darījumi tiks atkārtoti pētīti. J. Radzevičs pieļāva, ka, iespējams, būs jāsludina jauni iepirkumi aizdomīgo darījumu konkursos.

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro