Ministrei Šuplinskai jāatlīdzina tiesāšanās izdevumi ar LU un jāatkāpjas

Jau otro reizi tiesa atzinusi Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) mēģinājumus no amata atbrīvot Latvijas Universitātes (LU) rektoru Indriķi Muižnieki par nepamatotiem. Lai arī jau kārtējo reizi pierādīts, ka LU rektoru vēlēšanas bijušas likumam atbilstošas, izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP) turpina universitāti vilkt iekšā politiskās spēlēs, paziņojot, ka apšauba tiesas spriedumu Muižnieka lietā.

Šonedēļ Administratīvā rajona tiesa atzinusi par prettiesisku valdības lēmumu Muižnieku neapstiprināt Latvijas Universitātes rektora amatā. Līdz ar to tiesa atcēlusi iepriekšējo valdības lēmumu un uzdevusi par pienākumu trīs nedēļu laikā atkārtoti lemt par Muižnieka apstiprināšanu LU rektora amatā.

Šī ir jau otrā reize, kad tiesa nav apmierinājusi ministrijas centienus no amata atbrīvot Muižnieku. Jau septembra beigās Administratīvā rajona tiesa apturēja Latvijas Universitātes rektoram Indriķim Muižniekam nelabvēlīgo Ministru kabineta lēmumu, ar kuru viņš netika apstiprināts LU rektora amatā.

Tikmēr izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska nepiekāpīgi ir paziņojusi, ka viņai nav pārliecības par Administratīvās tiesas sprieduma pareizumu. Vaicāta, vai viņa neplāno atkāpties, Šuplinska atbildēja ar pretjautājumu, taujājot, kāds būtu pamats viņai atkāpties no amata.

Skaidrs gan ir viens, ka, ja ministre domā tālāk tiesāties, tad šie un tālākie tiesāšanās izdevumi būtu jāsedz pašai Šuplinskai, kura ne reizi vien jau metusies apšaubīt tiesas lēmumu, līdz ar to arī tiesiskumu Latvijā. Nevar būt pieļaujams, ka Šuplinskas ambīciju īstenošana attiecībā uz LU rektora amatu būtu jāsedz nodokļu maksātājiem. Līdz ar to Šuplinskai vajadzētu atlīdzināt ne tikai prognozējamos, bet arī iepriekšējos tiesāšanas izdevumus.

Šuplinska, kura tā arī nav atradusi kopīgu valodu ar nozari, medijos dēvēta ne tikai par Latvijas izglītības sistēmas lielāko nelaimi, bet arīdzan par Latvijas Universitātes tēla grāvēju. Vai tad tas nebūtu pietiekams iemesls, lai Šuplinska atkāptos no ministres amata? Vai arī cik ilgi viņa iecerējusi vilcināt šo situāciju ar Latvijas Universitāti? Tas nedara godu ne universitātei, ne valstij, un to nu Šuplinskai vajadzētu saprast.

Foto: Valsts kanceleja

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro