Lembergs: Novadu reformas apspriešanas gaitā nav ievērota demokrātiskā procedūra

Administratīvi teritoriālajā reformā lēmumi tiek pieņemti tikai politisko simpātiju kategorijās, žurnālistiem norādīja Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Kā zināms, Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisijas deputāti februāra sākumā nolēma apvienot Ventspils pilsētu un Ventspils novadu. Lembergs atzīst, ka komisijas lēmums nav pārsteigums.

“Tā kā viņi pieņem lēmumu politiski – pēc politiskajām simpātijām un antipātijām, Latvija šobrīd ir sadalīta politiski simpātiskā un politiski nesimpātiskā Latvijā,” izteicās Lembergs.

Lai arī pats Ventspils mērs, zinot, ka lēmums būs politisks, diskusijā Saeimā nepiedalījās, tajā argumentus saglabāt Ventspils novadu kā atsevišķu administratīvi teritoriālo vienību un Ventspils pilsētai saglabāt republikas pilsētas statusu, kāds tas saglabāts Liepājai, Daugavpilij un Rēzeknei, mainot sākotnējo ieceri, pauda gan Ventspils novada, gan Ventspils pilsētas vadības pārstāvji.

“Mēs sagatavojām prezentāciju, kurā uzstādījām jautājumus vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministram un Saeimas deputātiem. Mēs vēlējamies, lai viņi atbild mums, piemēram, kā uzlabosies Ventspils iedzīvotāju un novadu apkalpošana, apvienojot šīs te pašvaldības un kāds šādam apgalvojumam ir pamats. Mēs uzstādījām 35 jautājumus, bet ne uz vienu no jautājumiem viņi nespēja atbildēt,” informēja Lembergs.

“Mēs ar to rēķinājāmies. Tas priekš mums nebija nekāds pārsteigums. Mums svarīgi bija viņiem uzstādīt jautājumus un fiksēt, ka viņi nav uz to spējīgi atbildēt uz jautājumiem, kurus paši ir izvirzījuši un kurus administratīvi teritoriālajai reformai ir jāatrisina,” turpināja politiķis.

Pēc Lemberga sacītā, ne Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, ne Saeimas deputāti nevar reformu pamatot. “Ja tu nevari pamatot, tad netaisi nekādas reformas. Reformas gaita neatbilst Eiropas Padomes un Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas rekomendācijām par reformām,” piebilda politiķis.

“Mēs gatavojamies iesniegt prasību Satversmes tiesā. Mēs tam gatavojamies jau no pirmās dienas, jo tā procedūra, kāda bija Saeimā, pārkāpj demokrātiskas valsts procedūras jautājumā par pašvaldību robežu grozīšanu,” uzsvēra Lembergs.

Foto: F64

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro