Saeima gatava apstiprināt amatā jauno ekonomikas ministru

Faktam, ka, par spīti ārkārtas situācijai, valdība jau divas nedēļas strādā bez pilntiesīga ekonomikas ministra, uzmanību pievērsis Valsts prezidents Egils Levits. Arī Saeimas priekšsēdētāja uzskata, ka KPV LV virzīto kandidātu amatā varētu apstiprināt jau nākamnedēļ, bet šis jautājums valdības ceturtdienas darba kārtībā netika iekļauts. KPV LV līderi uzskata, ka kavēšanos veicina Jaunās konservatīvās partijas vilcināšanās.

Pārrunājot ar Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu aktuālo situāciju saistībā ar jaunā koronavīrusa izraisītās slimības Covid-19 ierobežošanu, Valsts prezidents Egils Levits uzsvēris, ka jaunais ekonomikas ministrs ir jāieceļ amatā pēc iespējas ātrāk, jo to pieprasa vispārējā šā brīža situācija.

Arī Latvijas uzņēmēji uzskata, ka vilcināšanās ar ministra apstiprināšanu ārkārtējās situācijas apstākļos nav pieļaujama. Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš norāda, ka ārkārtas situācijas apstākļos Ekonomikas ministrijai būtu jāstrādā ar 200% jaudu, bet to var garantēt tikai pastāvīgs ekonomikas ministrs. «Tautsaimniecībā lielākā loma ir ekonomikas un finanšu ministriem. Šobrīd, kad jāglābj Latvijas ekonomika, mums nav pastāvīga ekonomikas ministra un arī ministrijas valsts sekretāra amatā ir nozīmēts vietas izpildītājs. Līdz ar to divu ministrijas vadošo amatpersonu nav, kas galīgi nav labi. To vajadzētu atrisināt,» saka J. Endziņš.

Jaunās konservatīvās partijas pārstāvji, kuri iepriekš pauduši vēlmi ar KPV LV ekonomikas ministra amatam virzīto Jāni Vitenbergu tikties, lai pārrunātu viņa redzējumu par ministrijā veicamajiem darbiem, taisnojas, ka šīs tikšanās vienkārši aizkavējušās Covid-19 izraisītās krīzes dēļ. Taču KPV LV Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Ēriks Pucens uzskata, ka tā ir tukša taisnošanās, jo ir pieejama arī videokonferenču iespēja, kuru veiksmīgi jau nedēļu izmanto valdība. Vienlaikus Ē. Pucens cer, ka šis jautājums Saeimā nonāks jau nākamnedēļ. Turklāt no sava kandidāta KPV LV atteikties negrasās. «Mēs neko nemainīsim. Mēs deleģējam, viņiem [konservatīvajiem] nav tiesību prasīt, lai nomainītu. Tāpat kā mēs neprasām nomainīt [izglītības un zinātnes ministri Ilgu] Šuplinsku. Mēs skatāmies uz darāmo savās ministrijās, nevis skatāmies uz citiem,» saka Ē. Pucens.

Saeimas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece, jautāta, kad parlaments varētu apstiprināt amatā jauno ministru, norāda, ka vispirms lēmums jāpieņem Ministru kabinetam, taču uzsver, ka viņa Saeimas sēdi, kurā varētu apstiprināt jauno ekonomikas ministru un priekšlaicīgā nāvē aizgājušās Jutas Strīķes pēcteces Evas Mārtužas mandātu, kā arī nodot komisijām valdības izstrādātos likumprojektus, vēlas sasaukt jau nākamnedēļ.

Ināra Mūrniece stāsta, ka Saeimas sēdi varētu sasaukt, katrai Saeimas frakcijai atrodoties atsevišķā ar videoekrāniem un kamerām apgādātā telpā, bet balsošana, līdz tiek rasts modernāks risinājums, varētu notikt ar vēlēšanu zīmēm. Ņemot vērā, ka izskatāmo jautājumu loks nav plašs, tas Saeimas darbu īpaši nebremzētu. Šādu ieceri I. Mūrnieces aptaujātie frakciju vadītāji atbalstot.

«Katra frakcijas atrastos atsevišķā telpā, katrai frakcijai būtu ekrāns un deputāti, vērojot Saeimas darbu, varētu debatēt no konkrētās telpas. Būtu kopā septiņas telpas. Pieļauju, ka daži neatkarīgie deputāti varētu būt pie kādas frakcijas, ar kuru tie vairāk jūtas saistīti,» saka I. Mūrniece.

Jau vēstīts, ka premjers pēc informācijas saņemšanas par pielaides valsts noslēpumam anulēšanu ekonomikas ministram Ralfam Nemiro aicināja KPV LV virzīt citu ministru. Partija šo amatu vēlas uzticēt Saeimas deputātam, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vadītājam Jānim Vitenbergam, taču sadūrās ar Jaunās konservatīvās partijas iebildumiem.

Foto: F64

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro