Veselība. Enerģijas resursu uzturēšanai – koenzīms Q10

Arī pavadot lielāko dienas daļu mājās, it kā neko īpašu pat nedarot un gaidot, kad reiz beigsies pandēmija, ar pārsteigumu jāatzīst – jūtamies paguruši. Bet, ja sasummē kopā visus paveiktos mājasdarbus – pavasara tīrīšanu, drēbju skapja revīziju, logu mazgāšanu un aizkaru nomaiņu, telpaugu pārstādīšanu, ēdienu gatavošanu tā vietā, lai dotos pusdienot ārpus mājas, un neskaitāmus citus pienākumus –, atklājas, ka ir nostrādāta pilna darbdiena un pat vēl vairāk. Dažam cilvēkam, dzīvojot mājās un strādājot attālināti, pavisam izjucis dienas režīms, nez kur pagaisis pilnvērtīgs miegs, negribas kustēties un kur nu vēl gatavot veselīgu uzturu un ievērot regulāras ēdienreizes. Tiem, kuri spēj situāciju mainīt un arī šajos apstākļos ieviest sev noteiktu dienas režīmu, regulāri vingro kaut vai turpat istabā un saprātīgi plāno mājassoli, pašsajūta ir labāka, un tad var pievērsties arī tālākiem pasākumiem, lai justos moži, mierīgi un enerģiski. Viens no tādiem varētu būt koenzīma Q10 uzņemšana.

Kas ir Q10

Koenzīms Q10 ir neaizstājams elements organisma enerģijas ieguves procesos. Tā ir viela, kas sastopama visās organisma šūnās un ir vajadzīga, lai pārvērstu enerģijā ar uzturu uzņemtos taukus, olbaltumvielas un ogļhidrātus, kā arī nodrošinātu antioksidatīvo aizsardzību pret brīvajiem radikāļiem, kas veicina šūnu novecošanu un bojāeju. Visaugstākā Q10 koncentrācija ir tajos orgānos, kuriem vajag daudz enerģijas – sirds muskulī, smadzenēs, aknās, nierēs. Daļēji koenzīmu Q10 var uzņemt ar pārtiku, tomēr lielāko daļu šīs vielas organisms sintezē pats. Ar gadiem iekšējā sintēze jūtami samazinās un koenzīma Q10 sāk trūkt, tajā skaitā arī sirds šūnām, un tādos gadījumos ir lietderīgi uzņemt to uztura bagātinātāju formā. Tā ir maksimāla 20 gadu vecumā; 40 gados – aptuveni par 30% zemāka, bet 60 gados – jau par 40-60% zemāka.

Sirdij un asinsvadiem

Pēdējo 20 gadu laikā notikuši klīniski pētījumi par to, vai ir lietderīgi iekļaut koenzīmu Q10 sirds un asinsvadu slimību kompleksā ārstēšanā līdz ar citiem preparātiem. Sirdij nepieciešams daudz enerģijas, jo tai ik dienu jāveic ap 10 000 ritmisku kontrakciju. Sirds mazspēja, kas piemeklē daudzus vecākus cilvēkus, liecina, ka enerģijas nepietiek. Atzīts, ka koenzīms Q10 sirds mazspējas slimniekiem palīdz mazināt tādus simptomus kā cianoze, tūska, reiboņi. Koenzīmu Q10 iesaka lietot papildus nozīmētajai terapijai arī tiem, kas atkopjas no miokarda infarkta.

Enerģijas vairošanai

Jau vairākas desmitgades koenzīmu Q10 lieto cilvēki, kuriem vajadzīga papildu enerģija. Tas ir īpaši populārs sportistu un biznesmeņu vidū, kā arī to labprāt lieto cilvēki, kuri vecāki par 45 gadiem. Somijā veiktie pētījumi, kuros piedalījās profesionāli distanču slēpotāji, savulaik parādīja, ka pēc koenzīma Q10 lietošanas uzlabojās sasniegtie rezultāti, sportisti spēja ilgāk trenēties un ātrāk atgūt spēkus pēc sacensībām un intensīvas treniņu slodzes periodiem. Ir notikuši arī pētījumi, kas liek domāt, ka koenzīms Q10 palīdz arī hroniska noguruma gadījumā. Protams, vispirms jāpārliecinās, vai nogurums nav kādas nopietnas slimības simptoms.

Kā izvēlēties Q10 preparātus:

* Ieteicamas kapsulas ar eļļas pildījumu. Koenzīms Q10 ir taukos šķīstoša viela, kas nozīmē, ka tam vajadzīga eļļa, lai varētu izšķīst.

* Pārliecinieties, ka kapsulas nav caurspīdīgas. Gaisma iznīcinoši iedarbojas uz preparāta sastāvu.

* Apspriedieties ar farmaceitu – viņš zinās pastāstīt vairāk par produktiem un palīdzēs izvēlēties labāko variantu.

Kur ņemt enerģiju ikdienā:

* Izkustēties. Lai vairotu enerģiju, noder gandrīz jebkura kustīga nodarbe, tai nav obligāti jānotiek sporta zālē. Der arī dejošana, jo tā sniedz pozitīvas emocijas, attīsta koordināciju, liek vienlaikus darbināt gan muskuļus, gan smadzenes.

* Biežāk darīt to, kas sagādā prieku un sniedz pozitīvu enerģiju. Katram pašam vislabāk zināms, kas tas ir. Kad paveikts kas patīkams, arī apnicīgie rutīnas darbi sokas vieglāk.

* Normāli izgulēties. Miegs ir dabas nolemtais enerģijas atjaunošanas veids cilvēkam un daudzām citām dzīvām būtnēm, un dabas likumi ir jārespektē.

* Neaizmirst gaismu, ūdeni, gaisu. Ja uzmācas nogurums, mēģiniet 20 minūšu pastāvēt spilgtā saules gaismā. Možumu atgūt palīdz arī ūdens: var atsvaidzināties vēsā dušā vai arī vienkārši apslacināt seju ar ūdeni. Ir arī vērts atvērt logu un ielaist telpā svaigu gaisu.

* Novērst jūkli. Nesakārtota vide ir viens no faktoriem, kas nemanāmi apēd mūsu enerģiju. Nākas vairāk laika un pūļu patērēt, lai kaut ko atrastu un vispār lai šādā vidē organizētu savu dzīvi un darbu. Tāpēc jāķeras pie darba, «norokot» papīru un dažādu citu lietu kaudzes, tās sašķirojot, sakārtojot un katrai lietai atvēlot savu vietu. Ja darbiņš šķiet neizdarāms, sāciet ar vienu stūri, kārtojiet kādu pusstundu, tad tur jau sāks iezīmēties noteikta sistēma.

* Nelolot negatīvas emocijas. Cilvēks, kurš visu laiku nēsā sevī skaudību, tāpat arī dusmas, bailes un citas negatīvas emocijas, varbūt pats to neapzinās, bet viņa organisms visu laiku ir pakļauts spriedzei, ir paātrināta sirdsdarbība un paaugstināts asinsspiediens. Ja šāds stāvoklis ieilgst, cilvēks visu laiku jūtas noguris, viņam ir nomākta imūnsistēma. Lai pārvarētu šo stāvokli, ir svētīgi apgūt piedošanas mākslu un prasmi iejusties citu cilvēku ādā.

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro