Piepildās Lemberga prognoze, ka koalīcijai kalpojošais Levits novadu reformu tomēr izsludinās

Lai arī ar aicinājumu neizsludināt Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu 46 pašvaldības ar kopīgi parakstītu atklātu vēstuli bija vērsušās pie Valsts prezidenta Egila Levita, prezidents tomēr šodien,19. jūnijā, Rīgas pilī īpaši sasauktā preses konferencē paziņoja par Saeimā pieņemto administratīvi teritoriālās reformas likumu “Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums” izsludināšanu. Par šādu prezidenta rīcību jau iepriekš brīdināja Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Preses konferencē Levits atzina, ka Saeima ir būtiski uzlabojusi valdības iesniegto likumprojektu, tomēr gan Saeimai, gan Ministru kabinetam ir jāmācās no šīs reformas sagatavošanas kļūdām, īstenojot turpmākās un citas reformas. Tāpat Valsts prezidents norādīja uz to, ka reforma ir nepieciešama, lai varētu uzlabot pašvaldību jaudu, panāktu, ka iedzīvotāji saņem kvalitatīvus un vienmērīgus pakalpojumus.

Prezidentu izsludināt Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumu neapturēja arī pašvaldību iebildumi, ka pieņemtais likums ir nekvalitatīvs, nepietiekami argumentēts un atbilstoši šim likumam paredzēts īstenot nedemokrātiski virzītu administratīvi teritoriālo reformu.

Par to, ka prezidenta lēmums būs tieši tāds, jau iepriekš brīdinājis Ventspils mērs Aivars Lembergs, norādot, ka nevajag lolot ilūzijas, ka Levits uzklausīs pašvaldību iebildumus: “Levita kungs ir valdošās koalīcijas prezidents, kas kalpo valdošajai koalīcijai un līdz ar to, protams, ka viņš šo likumu izsludinās. Par to man nav ne mazāko šaubu.”

“Tā nav nekāda pašvaldību reforma – to jau es agrāk un daudzkārt esmu teicis, – tā ir pašvaldību robežu grozīšana. Arī robežu grozīšanas faktā ir kādi reformas elementi, bet tas nenozīmē, ka tā ir reforma, jo galvenā problēma jau ir Latvijas atšķirīgā attīstība – dinamika starp Lierīgu un pārējo Latviju ir radikāli atšķirīga. Robežu grozīšana šo galveno problēmu nerisina,” atzina Lembergs.

Pēc viņa sacītā, iedzīvotāju skaits ārpus Lielrīgas radikāli turpinās samazināties ar visām tām izrietošajām sekām. “Man liekas, ka reformai vajadzēja būt, bet reformai, kas radītu priekšnoteikumus, lai Latvijas attīstība notiktu sabalansētāk. Šobrīd tādu nav, līdz ar to šī problēma nekādā veidā netiek risināta,” uzsvēra Lembergs.

Tikmēr vairākas pašvaldības jau ir pieļāvušas vēršanos Satversmes tiesā.

Foto: F64

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro