Teterovskis izvairīgs par Mežaparka estrādes skanējumu – vai koriem dziedāt būs jābrauc uz Ventspili?

Mežaparka Lielajā estrādē skatam visā savā varenībā jau šobrīd paveras dziesmu kalnā jaunuzceltā “Sidraba birzs” – tieši tā, kā to iecerējuši projekta autori – arhitekti Juris Poga un Austris Mailītis. Aplūkojot jaunās estrādes konstrukciju, kuras viens no ievērojamākajiem elementiem ir akustiskie sudraba vairogi, diriģentam Intam Teterovskim gan radās vairāki jautājumi par estrādes skaņas kvalitāti – viņu bažīgu dara fakts, ka akustiskie “Sidraba birzs” vairogi ir kustināmi tikai manuāli, kas pagaidām, viņaprāt, neļaus tos izmantot ar pilnu atdevi. Vai tas nozīmē, ka koriem būs jābrauc dziedāt uz koncertzāli “Latvija” Ventspilī, kurā, kā pārliecinājušies ārvalstu eksperti, tiešām tiek nodrošināta izcila akustika?

Kā zināms, nesen ir noslēgusies Mežaparka Lielās estrādes būvniecības B posma pirmā kārta, kuras laikā uzbūvēta jaunā estrādes ēka un kupols, izveidota pieguļoša infrastruktūra un veikti teritorijas labiekārtošanas darbi. Lai klātienē iepazītos ar estrādes būvniecības B posma pirmajā kārtā paveiktajiem darbiem, Mežaparkā pulcējās Rīgas pašvaldības pagaidu administrācijas pārstāvji, ministri, būvnieki, arhitekti, Dziesmu un deju svētku rīkotāji, virsdiriģenti un projektā iesaistīto institūciju un mediju pārstāvji.

Lai arī diriģenti atzīst, ka pēc iespējas ātrāk vēlas pārbaudīt akustiku, pastāv bažas, vai tehnoloģijas pareizi saliktas un vai tā estrāde akustiski skan tā, kā tai jāskan. Akustiskas jautājums satrauc arī diriģentu Intu Teterovski.

“Man bija viena baža, kas mani uztrauc – tie akustiskie sudraba vairogi ir kustināmi manuāli. Katru to “Sidraba birzs” vairogu vajag manuāli griezt. [..] Es biju cerējis, ka tas būs ar podziņu regulējams, jo tad varētu tos vairogus izmantot pilnā atdevē,” norādīja Teterosvskis.

Lai arī tiek norādīts, ka šis akustiskais projekts ir absolūti unikāls pasaules mērogā, diriģenta izteiktās bažas rada jautājumus par to, vai “Sidraba birzs” dos vēlamo efektu un nebūs kā ar iepriekšējo estrādi, kad visi koncerti bija ar papildus apskaņošanu.

Vienlaikus jāatgādina, ka Latvijā jau ir vismaz viena koncertzāle, kas ir ar visaugstāko novērtējumu, vispirms, jau akustiskajā ziņā – runa ir par Ventspils koncertzāli “Latvija”. Koncertzāles Lielā zāle ar 578 skatītāju vietām var lepoties ar diviem unikāliem pasaules līmeņa instrumentiem – manuālām akustiskām koncertērģelēm un vertikālām koncertklavierēm. Nevainojamā akustika ir viens no koncertzāles lepnumiem.

Ēkas akustikas pārbaudes veica koncertzāles akustikas projekta veidotāji, vieni no pasaules līderiem savā jomā – kompānija „Müller-BBM” no Vācijas. Projekta īstenotājs Mihaels Vāls atzinis, ka akustika ir izcila, viena no labākajām Latvijas koncertzālēs.

Varbūt svarīgu koncertu rīkošanu vajadzētu pārcelt uz koncertzāli “Latvija” Ventspilī, ja reiz koncertzālē ir tik augsta akustika un akustiskos apstākļus var lieliski pielāgot jebkādiem lietošanas veidiem?

Foto: F64

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro