Covid-19 un nodokļa celšana nosmacē mājokļu tirgu

Savas ekstrēmās manieres informēšanā par mājokļu tirgu turpina Latio ar ziņu, ka Rīgas blokmāju dzīvokļu tirgū jūnijā apkalpojis pārāk maz darījumu, lai varētu izrēķināt vidējo cenu kā orientieri tiem, kas nodomājuši pirkt vai pārdot dzīvokli.

“Darījumu bija visai maz, vairāk interese bija par apbūves gabaliem un nelielām mājām Rīgas tuvumā,” norādīja Latio Mājokļu tirdzniecības nodaļas vadītāja Evija Dzenīte. Pierīgas māju segmentā Latio vidējo cenu ir aprēķinājis. Tā izrādījusies 800 eiro par kvadrātmetru. Vēl arī jaunbūvēs Rīgas centrā dzīvokļi tirgoti vidēji par 1 900 eiro par kvadrātmetru. Blokmāju segmentā Latio bijuši trīs darījumi, kas nedod priekšstatu par šādu dzīvokļu vidējām cenām.

Arco Real Estate un Ober Haus nosauktās cenas saglabā gan iepriekšējos mēnešos iezīmēto līmeni, gan arī lēnu virzību uz leju. Arī tas ir veids, kā pakāpeniski kļūst skaidrāka Covid-19 ietekme. Firmas arī neslēpj, ka milzīgas intereses par dzīvokļu sekundāro tirgu tām nav. Ienesīgāk pievērsties jauno mājokļu pārdošanai pēc ēku attīstītāju pasūtījuma.

Ar veco dzīvokļu pirkšanu un pārdošanu daudzi tirgus dalībnieki cenšas tikt galā paši kaut vai tāpēc, ka kaut pirms desmit vai vairāk gadiem viņi līdzīgu darījumu šajā paša segmentā jau veikuši. “Iztikt bez mākleriem domā tie cilvēki, kuri saka, ka viņiem vienalga, pēc cik ilga laika darījums notiks. Rezultāts ir tāds, ka darījuma partneru meklēšana un līgumu slēgšana dažu mēnešu vietā ieilgst līdz dažiem gadiem vai galu galā nenotiek vispār,” paskaidroja ar līdzdalību dažādās nekustamo īpašumu tirdzniecības firmās pazīstamais Guntis Kanenbergs. Pēc viņa novērojumiem, Latvijā nevis pircēji un pārdevēji meklē māklerus, mākleri – pircējus un pārdevējus, kam piedāvā savus pakalpojumus. No aprīļa līdz jūlija vidum mākleri to darījuši uzsvērti neaktīvi. Vairums no viņiem juridiskā nozīmē pietiekami brīvi cilvēki – pašnodarbinātie, kas varbūt iekļuvuši starp tiem, kam valsts maksāja Covid-19 pabalstu. Viņi parēķinājuši, ka izdevīgāk iztikt bez ieņēmumiem, ja tie draud izvērsties mazāki par izdevumiem, cenšoties tomēr panākt darījumu noslēgšanu starp pircējiem un pārdevējiem, kas noskaņoti nogaidīt. Savukārt tas, ka mākleri viņus vairs nemudina, vēl jo vairāk samazinājis darījumu skaitu. Tomēr nullei darījumu skaits nav pietuvojies. Atšķirībā no mākleriem, savu aktivitāti neesot samazinājuši tie, kas cenšas nopelnīt ar dzīvokļu uzpirkšanu remontēšanai un pārdošanai.

Pirms vēl noskaidrojusies Covid-19 ietekme uz nekustamo īpašumu tirgu, jaunas neskaidrības radījusi valsts ar jaunu kadastrālo vērtību skalas projektu. Uz to norādīja gan E. Dzenīte, gan Arco Real Estate valdes loceklis Māris Laukalējs. Mākleru satraukums saprotams, jo valsts vēlēšanās izsmelt no tirgus vairāk naudas nozīmē, ka mazāk naudas paliks visiem pārējiem tirgus dalībniekiem, māklerus ieskaitot. Vismaz uz laiku mākleri varētu būt ieguvēji no tā, ka gan firmas, gan iedzīvotāji būs spiesti pārvietoties uz tādām telpām, kas atbilst viņu iespējām nomaksāt nekustamā īpašuma nodokli. Nelaime tikai tā, ka neviens nevar paredzēt, kādi galu galā būs maksāšanas nosacījumi un tad savlaicīgi meklēt sev piemērotas telpas.

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro