Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu norise izmaksās vairāk nekā 2 miljonus eiro

Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās gaida ierodamies 422 681 vēlētāju. Pusei vēlētāju vēlēšanu iecirknī ir sagādāta sejas aizsargmaska, teju trešajai daļai – pildspalva, ja tāda būs vajadzīga. Ja būs nepieciešams, iecirknī varēs izmērīt pat temperatūru. Šo un citu Covid-19 drošības pasākumu, kā arī steigas dēļ Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas būs ārkārtīgi dārgas vēlēšanas. To kopējas izmaksas pārsniegs 2 miljonus eiro, tātad par pusmiljonu eiro vairāk, nekā sākotnējo tika lēsts.

Centrālās vēlēšanu komisijas funkciju nodrošināšanai nepieciešami 571 582 eiro. Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei vēlēšanu paziņojumu sagatavošana, nosūtīšana uz vēlētāju deklarētās dzīvesvietas adresi Latvijā, kā arī vēlētāju sarakstu drukāšana un piegāde kopumā izmaksājusi 189 442 eiro. Savukārt Rīgas domes finansējums vēlēšanu iecirkņu darbības nodrošināšanai pārsniedzis 1,3 miljonus eiro.

Drošības pasākumi

Lai mazinātu vīrusa infekcijas Covid-19 izplatības riskus, Rīgas pilsētas vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Juris Kokins aicina uz vēlēšanu iecirkni nedoties slimiem, neņemt līdzi bērnus, kā arī lieki neuzkavēties iecirknī. CVK iesaka līdzi uz iecirkni ņemt arī Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes atsūtīto vēstuli, kurā ir vēlētāja kārtas numurs iecirkņa sarakstā. Tāpat izvēli, par ko balsot, izdarīt jau mājās.

Uzturoties iecirknī, vēlētājiem būs jāievēro divu metru distance un jādezinficē rokas. Šobrīd nav spēkā prasība vēlētājiem obligāti lietot sejas maskas, taču, ja tās būs nepieciešamas, vēlēšanu iecirknī varēs saņemt vienreizlietojamās sejas maskas. Tāpat vēlētāji vēlēšanu iecirknī aicināti izmantot savu pildspalvu. Ja tāda nebūs līdzi, pildspalvas būs pieejamas arī iecirknī. J. Kokins Neatkarīgajai atklāja, ka šobrīd vēlētāju vajadzībām ir sagādāti 250 tūkstoši sejas masku, 250 tūkstoši cimdu, 150 000 pildspalvu vēlētājiem, kā arī 8300 respiratori, 2500 vizieri vēlēšanu iecirkņos strādājošiem.

Rīgas domes pagaidu administrācija aizvadītajā piektdienā nolēma piešķirt papildu finansējumu 135 236 eiro apmērā Covid-19 infekcijas profilakses pasākumu īstenošanai Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās. Kopumā vēlēšanu nodrošināšanai tiek paredzēti 188 195 eiro. Kancelejas preču iegādei paredzēti 7260 eiro, saimniecības preču iegādei – 3201 eiro, savukārt individuālās aizsardzības un dezinfekcijas līdzekļu iegādei paredzēti 150 416 eiro, sejas aizsegiem, vizieriem, bezkontakta termometriem, norobežojošām lentēm kopā 27 318 eiro.
Uz vēlēšanām arī šodien

Nobalsot iepriekš var arī šodien, 27. augustā, no plkst. 9.00 līdz 16.00 un piektdien, 28. augustā, no plkst. 12.00 līdz 20.00. Vēlēšanu dienā, 29. augustā, visi 156 iecirkņi balsotājiem būs atvērti no plkst. 7.00 līdz 22.00.

Rīgas domes vēlēšanās drīkst balsot savā vai jebkurā citā vēlēšanu iecirknī. Savu vēlēšanu iecirkni vēlētāji var noskaidrot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes vēstulē, kas tika nosūtīta pa pastu, vai e-pakalpojumā “Vēlēšanu iecirkņa noskaidrošana”.

CVK aicina vēlētājus pēc iespējas balsot savā vēlēšanu iecirknī, jo tajā balsošana notiks raitāk. Savukārt, ja tomēr balsošanai piemērotāks ir cits iecirknis, tad ieplānot balsošanai vairāk laika, kas būs jāpavada iecirknī, kamēr notiks vēlētāja pārreģistrācija uz jauno iecirkni.

“No vēlētājiem nereti dzirdam, ka viņi vēlēšanās nepiedalīsies, jo neredz tam jēgu, tomēr vēlos atgādināt, ka ikvienai balsij ir nozīme, pat viena balss var izšķirt vēlēšanu rezultātu un, vēlēšanām beidzoties, katra vēlētāja balss nosaka to, kāds būs jaunievēlētās domes sastāvs. Līdz ar to aicinu vēlētājus Rīgā izmantot savu ietekmi un piedalīties vēlēšanās!” norāda Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāja Kristīne Bērziņa.

Rīgas domes vēlēšanās vēlētāji var pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā, ja veselības stāvokļa dēļ nebūs iespējams nokļūt vēlēšanu iecirknī un vēlēšanu laikā viņi atradīsies Rīgā. Pieteikt balsošanu savā atrašanās vietā var arī vēlētāji, kuri atrodas pašizolācijā vai karantīnā saistībā ar Covid-19 vīrusa infekciju, kā arī slimojošu personu aprūpētāji, ja viņi ir Rīgas pašvaldības vēlētāji un balsošanas laikā atradīsies aprūpējamā dzīvesvietā, un aizdomās turētās un apsūdzētās personas, kurām kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums, ja tās ir iekļautas Rīgas vēlētāju sarakstā un atrodas apcietinājuma vietā Rīgā.

Dodoties pie vēlētājiem, kas pieteikuši balsošanu savā atrašanās vietā, vēlēšanu komisijas locekļi ievēros drošības pasākumus. Gadījumos, kad balsošana atrašanās vietā būs pieteikta Covid-19 karantīnā esošai personai, vēlēšanu komisija dosies tikai līdz šīs atrašanās vietas durvīm. Personu apliecinošo dokumentu apskatīs pa gabalu, savukārt vēlēšanu komplektu noliks pie durvīm un tāpat arī no durvju priekšas paņems aizlīmēto vēlēšanu aploksni.

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro