Vēlēšanas ar divu metru distanci – vēlēšanu kārtība

Rīt balsstiesīgie un pilsoniski aktīvie rīdzinieki dosies uz vēlēšanu iecirkņiem, lai, runājot politiķu vārdiem, izvēlētos Rīgas nākotni. Taču šīs vēlēšanas nebūs kā līdz šim pieredzētās ne tikai tāpēc, ka tās ir ārkārtas vēlēšanas. Savus noteikumus valstī joprojām diktē arī Covid-19.

Te gan jāpiebilst, ka arī piektdien tie, kurus viņu plāni sestdienā izvedīs no Rīgas, var nobalsot laikā no 12.00 līdz 20.00.

Tātad, ierodoties vēlēšanu iecirknī, vēlētāji, rūpējoties par savu un iecirkņa komisijas drošību, ir aicināti lietot mutes un deguna aizsegu. Ja tāds neatrodas mājās vai aizmirsies, tad ikviens masku varēs saņemt pie vēlēšanu iecirkņa. Tiesa, sejas aizsega lietošana pašreizējā epidemioloģiskajā situācijā ir ieteicama, bet nav obligāta prasība. Vienreizlietojamās sejas maskas būs iespēja saņemt arī vēlēšanu iecirknī. Tās gan būs uz īsu brīdi jānoņem, lai iecirkņa darbinieks varētu pārliecināties par vēlētāja identitāti.

Distance un dezinfekcija

Tiem, kas būs izlēmuši doties uz vēlēšanu iecirkņiem, būs jāievēro divu metru distance un pie ieejas iecirknī jādezinficē rokas. Vēlētāji vēlēšanu iecirknī aicināti izmantot savu pildspalvu. Taču pildspalvu būs iespēja saņemt arī iecirknī. Ja epidemioloģiskā situācija valstī būtiski pasliktināsies, tad, konsultējoties ar Slimību profilakses un kontroles centru un citām atbildīgajām iestādēm, drošības pasākumi var tikt pastiprināti un sejas aizsega lietošana var tikt noteikta kā obligāta.

Tiem, kuriem šīs nav pirmās vēlēšanas, varētu būt pārsteigums tas, ka šoreiz iecirkņos netiks izmantotas vēlēšanu kabīnes ar auduma aizkariem, jo aizkari ir virsma, kurai vēlēšanu laikā pieskaras liels skaits cilvēku un kuru nav iespējams atbilstoši dezinficēt. Balsošanas aizklātumu šajā gadījumā paredzēts nodrošināt, izkārtojot kabīnes un aizslietņus ar ieeju pret sienu vai pret blakus esošās kabīnes vai aizslietņa slēgto daļu.

Savukārt tiem, kas veselības stāvokļa vai cita iemesla dēļ uz iecirkni nedosies, bet balsos mājās, nevajadzētu būt pārsteigtiem, ka komisijas darbinieks lietos respiratoru un roku dezinfekcijas līdzekļus.

Balsošana citā iecirknī

Katrs vēlētājs ir piereģistrēts konkrētam vēlēšanu iecirknim, tomēr ikviens ir tiesīgs balsot kādā citā no 156 galvaspilsētā izvietotajiem (Vēlēšanu iecirkņi).

Ja šāda nepieciešamība radusies, Centrālā vēlēšanu komisija aicina ieplānot balsošanai vairāk laika, kas būs jāpavada iecirknī, kamēr tiks veikta iecirkņa maiņa, pārliecinoties, vai vēlētājs jau nav nobalsojis savā iecirknī, un ierakstot vēlētāju jaunā iecirkņa vēlētāju sarakstā.

Ja vēlētājs nebūs reģistrēts attiecīgā iecirkņa vēlētāju sarakstā, vēlēšanu iecirkņa komisija parādīs, pie kura reģistratora ir iespējams veikt iecirkņa maiņu. Attiecīgais iecirkņa darbinieks tiešsaistes sistēmā pārliecināsies, ka persona ir vēlētājs un veiks vēlētāju sarakstā iekļauto ziņu elektronisku apmaiņu ar vēlēšanu iecirkni, kura sarakstā vēlētājs ir reģistrēts.

Pieredze rāda, ka datu apmaiņā var rasties traucējumi, tādēļ, ja tā patiešām notiks arī šajās vēlēšanās, vēlētāji varēs nobalsot reģistrācijas aploksnē. Iecirkņa komisija vēlētāju reģistrēs atsevišķā balsotāju sarakstā, vēlētājam izsniegs ar attiecīgās iecirkņa komisijas zīmogu apzīmogotu reģistrācijas aploksni, vēlēšanu aploksni un vēlēšanu zīmju komplektu. Vēlētājs nobalsos likumā noteiktajā kārtībā, pēc tam vēlēšanu aploksne būs jāievieto reģistrācijas aploksnē, tā jāaizlīmē un jāiemet vēlēšanu kastē.

Sistēmas darbībai atjaunojoties, iecirkņa komisija sistēmā pārliecināsies, vai vēlētājs jau nav reģistrēts citā iecirknī, veiks iecirkņa maiņu un atzīmēs, ka vēlētāja balss ir līdzskaitāma. Ja vēlētājs pa šo laiku, kamēr sistēma nedarbojas, būs nobalsojis un piereģistrēts citā iecirknī, tad balss, ko vēlētājs būs nodevis reģistrācijas aploksnē, tiks anulēta un netiks līdzskaitīta.

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro