Staķis: “Attīstībai/Par!” un “Progresīvo” savienība ir stabila

Kaut arī ar katastrofāli zemu vēlētāju aktivitāti, tomēr Rīgas domes vēlēšanas ir notikušas, un tajās vismaz nomināli uzvarējis politiskais spēks, kuram to solīja sabiedriskās domas aptaujas un kurš arī pats bija pārliecināts, ka Rīga ir tā bastions, – “Attīstībai/Par!” un “Progresīvo” apvienotais saraksts. Apvienības mēra amata kandidāts cer uz ātru koalīcijas izveidi un domes darba atsākšanu.

“Attīstībai/Par!” un “Progresīvo” (AP/P) kandidāts Rīgas mēra amatam Mārtiņš Staķis jau uzņēmies iniciatīvu un paziņojis, ka šodien uzsāks sarunas ar potenciālajiem Rīgas domes koalīcijas partneriem.

Potenciālais Rīgas mērs norāda, ka sākotnēji partijām nepieciešams pieņemt savus iekšējos lēmumus un dot mandātus sarunām par koalīcijas veidošanu. Tādēļ sarunas par koalīcijas veidošanu tiks sāktas pirmdien. Turklāt apvienība koalīcijas veidošanas sarunas sāka jau pirms vēlēšanām, aicinot uz sadarbību pārējās partijas.

Staķis stāsta, ka viņam ir sagatavots plāns, ko piedāvāt potenciālajiem koalīcijas partneriem, taču tas vēl jāsaskaņo ar partijas un kopīgā vēlēšanu saraksta biedriem.

Mēra amata kandidāts pagaidām neatklāja nedz šī plāna detaļas, nedz arī amatus, kurus piedāvās koalīcijas partneriem. Viņš uzsvēra, ka svarīgākais ir vienoties par sasniedzamo rezultātu un visiem kopīgi lemt, kā labāk šo rezultātu sasniegt.

Vēlēšanu provizoriskie rezultāti liecina, ka Rīgas domē ir iekļuvuši septiņi politiskie spēki. AP/P saraksts tiks pie 18 deputātu mandātiem, no kuriem 11 būs “Progresīvo” pārstāvjiem, “Saskaņa” iegūs 12 domnieku krēslus, “Jaunā Vienotība” ‒ desmit, Nacionālās apvienības un Latvijas Reģionu apvienības apvienotais saraksts ‒ septiņus, “Gods kalpot Rīgai” ‒ piecus, bet Latvijas Krievu savienība un Jaunā konservatīvā partija ‒ katra pa četrām deputātu vietām.

Ir vairākas versijas, kāpēc šajās vēlēšanās bijusi tik zema vēlētāju aktivitāte. Izskanējušas versijas par slikto laika apstākļu ietekmi uz vēlmi pamest mājas un bailes no Covid-19. Kurai no versijām piekrītat jūs vai arī jums ir savs izskaidrojums?

Iespējams, ka šīs divas ir pareizas, bet man ir vēl divas. Pirmā – ar kampaņām viesojoties apkaimēs, kur parasti ir augsta “Saskaņu” atbalstošo aktivitāte, bija skaidri jūtams, ka cilvēki jūtas nodoti un apātiski, tāpēc likumsakarīgi, ka šajos iecirkņos bija viena no zemākajām vēlēšanu aktivitātēm. Otra, mēs jau no decembra skaidri dzirdējām un zinājām, ko saka rīdzinieki ‒ viņiem apnikusi kašķēšanās un savstarpējā apvainošana. Viņi vēlas, lai politiķi spētu vienoties. Kampaņas laikā redzējām, ka ir partijas, kas nespēj no tā norobežoties, runāja nevis par to, ko pašas gatavas darīt, bet aprunāja konkurentus. Tas cilvēkos radīja apātiju.

No apvienotā “Attīstībai/Par!” un “Progresīvo” saraksta Rīgas domē provizoriski ievēlēti vairāk “progresīvo”, vai tas zināmā mērā nav uzskatāms par “Attīstībai/Par!” zaudējumu?

Nu tā ir, ka vairāk mandātu, bet šie astoņi mēneši kampaņas mums kā kopīgam sarakstam ļoti nospēlējuši par labu tajā ziņā, ka esam savienojušies kā viena vesela komanda. Gan pirms vēlēšanām, nezinot rezultātus, gan pēc viens otram esam apliecinājuši, ka uzvara ir tīra, un vienojāmies, ka viennozīmīgi turpināsim strādāt kā vienota frakcija. Es respektēju šo vēlētāju izvēli, ko tur vairs piebilst.

Pirmdien, uzņemoties iniciatīvu, jūs uzsāksiet sarunas par koalīcijas izveidošanu. Cik vicemēru jūs redzat potenciālajā domes sastāvā, un vai iekļausiet visus valdības koalīcijā pārstāvētos politiskos spēkus?

Mēs esam ļoti demokrātiska organizācija, kurā ir četras partijas, kurām visām šodien [svētdien] ir valdes sēdes. Šajās sēdēs iezīmēsim konkrētu ceļa karti, kā mēs iesim uz priekšu, un ar šo mandātu es uzsākšu pārrunas. Kamēr tas nav noticis, negribu neko tālāk komentēt. Priekšvēlēšanu laikā vairākkārt esmu izteicies, ka Rīgas domes opozīcijai jāveido koalīcija, un to arī piedāvāšu mūsu valdei. Darbi negaida, negribu ievilkt procesu vēl ilgāku. Mēs jau astoņus mēnešus gaidām, es iešu ar uzstādījumu, lai Rīgas dome var sākt darbu pēc iespējas ātrāk, kaut arī politikā daudz kas var notikt.

Mums bija viena programma. Varbūt daži sūdzējās, ka šīs vēlēšanas nebija tik interesantas, bet faktiski visām Rīgas domes opozīcijas partijām bija ļoti līdzīgas programmas, tāpēc neredzu nevienu šķērsli, kāpēc mēs nevarētu vienoties ātri.

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro