Jānis Urbanovičs: Es neapstrīdu vēlēšanu rezultātus. Es apsūdzu vēlēšanu organizēšanu!

Sociāldemokrātiskās partijas “Saskaņa” līderis ar visiem spēkiem centās izvairīties no intervijas Neatkarīgajai par Rīgas domes ārkārtas vēlēšanu gaitu un rezultātiem, sakot, ka viņš nav tas, kam būtu jāizsakās, jo pats ir bijis “satiksmes dalībnieks”. Tomēr uz dažiem jautājumiem viņš atbildēja.

Rīgas pašvaldības ārkārtas vēlēšanās tika pārkāpti Satversmē ietvertie demokrātijas principi, tāpēc vēlēšanu rezultāti nebūtu jāapstiprina, uzskata Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) loceklis Aleksandrs Maļcevs. Rīgas domes ārkārtas vēlēšanās atsevišķos iecirkņos ir pieļauti būtiski pārkāpumi, un šo pārkāpumu rezultātā daļai vēlētāju nozagta godīga iespēja izteikt savu gribu, izraugoties priekšstāvjus, pauda CVK loceklis. Kāda ir jūsu reakcija uz šiem izteikumiem?

Maļcevs ir visu pateicis, es piekrītu. Es domāju ‒ ja vēlēšanu rezultāti tiek pieņemti un tiek akceptēts, ka drīkst krāpties, pilsoņiem pāries vēlēšanās iet un balsot. Ja ir 700 pārkāpumi, tad vēlēšanas nav ne godīgas, ne apstiprināmas. 700 ir tā saucamās neapzīmogotās aploksnes. Tātad ir 700 pierādījumi, ka vēlēšanu sistēma nestrādā un tai ir 700 trūkumi!

Tad kāpēc vēlētājam iet uz iecirkni, baidoties no kovida vai nekovida, stāvēt rindā un vēlēt? Nav svarīgi, kurai partijai tas par labu vai par sliktu. Manā skatījumā nevar būt citādi, ka Rīgas domes ārkārtas vēlēšanas jārīko vēlreiz.

Vai tās nav paviršības un kļūdas, kur savu lomu nospēlēja iepriekšējā CVK vadītāja Arņa Cimdara nomaiņa? Pie viņa nekas tāds nenotika.

Es nezinu tik dziļi, neesmu nepierādāmu teoriju piekritējs, lai teiktu, ka amatpersonas nomaiņa taisīta tīši ar kādu mērķi. Bet ir lietas, kas ir pierādāmas un ir pierādītas – ir 700 pierādījumu. Varbūt kāds teiks, ka labi – vajag pārbalsot tajos divos iecirkņos, kur neapzīmogotās aploksnes tika atrastas. Bet varēja taču balsot visur citur. Cilvēks balsoja Imantā, bet deklarēts Purvciemā. Kādi argumenti var būt par to, ka viss kārtībā un 700 jau neko neizšķir? Es apbrīnoju tos Latvijas varnešus, kas saka: “Viss kārtībā – lieliskas vēlēšanas!”

Vai 700 nepareizi biļeteni var būtiski ietekmēt vēlēšanu rezultātu?

Es neapstrīdu vēlēšanu rezultātu! Es apsūdzu vēlēšanu organizēšanu!

Ja šo krupi norīsim, kurš ies nākamreiz vēlēt?

Kā var skaidrot mazo vēlēšanu aktivitāti – 40,6%?

Tieši ar to, ka cilvēki neredz jēgu – domā, ka nekas nemainīsies.

Uzvarētāju nometnē cilvēki priecīgi dala amatus, un neviens pat dzirdēt negrib par kaut kādu vēlēšanu atkārtošanu.

Neesmu tas, kuram izteikties par šo jautājumu, taču, ja jūs tik uzstājīgi vaicājat, es vēlreiz uzsveru – es neapšaubu vēlēšanu rezultātus, es apsūdzu vēlēšanu organizēšanu. Tāpēc vēlēšanas jātaisa vēlreiz. Iespējams, ka, taisot vēlēšanas vēlreiz, “Saskaņa” dabūs mazāk mandātu. Es nezinu. Bet akceptēt šādu vēlēšanu rezultātu nozīmē akceptēt vēlēšanu procedūru, kurā ir 700 un vairāk pārkāpumu.

Jādomā, ka turpmāk gan pašvaldību, gan Saeimas vēlēšanās aktivitāte var būt vēl mazāka, jo daudziem rodas jautājums: “Kāda man jēga balsot, ja neesmu drošs, ka manu balsi ieskaitīs pareizi?”

Neatkarīgā

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro