Maksātnespējīgā “Dzintara” aktīvus iegādājies kukuļdošanā apsūdzētais Osinovskis

Bankrotējušās kosmētikas un parfimērijas leģendas “Dzintars” aktīvus par vairāk nekā pieciem miljoniem eiro pērk igauņu miljonārs Oļegs Osinovskis, vēsta TV3 raidījums “Nekā personīga”.

Osinovskim Latvijā nav laba slava, viņu tiesā par kukuļdošanu “Latvijas dzelzceļa” šefam. Tomēr maksātnespējas administrators apgalvo, ka “Dzintara” darījuma naudas izcelsme rūpīgi pārbaudīta.

Osinovskis labi orientējas dzelzceļa vagonos un maz ticams, ka turpmāk ražos kosmētiku ar “Dzintara” vārdu. To liegtu arī likums, jo vismaz pagaidām intelektuālais īpašums – preču zīmes pieder iepriekšējam “Dzintara” īpašniekam Iļjam Gerčikovam.

  1. gadā dibināto Heinriha Ādolfa Brigera ziepju un parfimērijas fabriku, ko vēlāk pārsauca par parfimērijas un kosmētikas ražošanas apvienību “Dzintars” vairāk nekā 40 gadus ar mainīgām sekmēm vadījis Iļja Gerčikovs. Savulaik, lai glābtu savu uzņēmumu no finanšu nedienām, Gerčikovs pārdeva savu villu Jūrmalā un ieguldīja “Dzintarā” nepilnus četrus miljonus eiro.

Pēdējā finanšu krīze “Dzintaram” tomēr kļuva liktenīga. Tas uzkrāja vairāku miljonu parādsaistības pret valsti un, negūstot Valsts ieņēmumu dienesta (VID) akceptu tiesiskās aizsardzības plānā, pērn rudenī kosmētikas leģendai tiesa pasludināja maksātnespēju.

VID Nodokļu nomaksas veicināšanas pārvaldes direktore Santa Garanča norāda, ka jau kopš 2016.gada “Dzintaram” bija ierosināts tiesiskās aizsardzības process (TAP). TAP sākās, kad parāds “Dzintaram” bija trīs miljoni eiro. Un šī garā procesa laikā, kas ir nepieņemama situācija, šis parāds pieauga trīs reizes lielāks.

Kopš pagājušā rudens padziļinātu interesi par “Dzintaru” izrādījuši 14 investori. Viņu vidū bija finansisti, bankas, farmācijas lielfirmas, kosmētikas ražotāji. Par “Dzintaru” interesējās Oļegs Osinovskis no ”Skinest group”, kā interešu sfērā ir arī nekustamais īpašums.

“Nekā personīga” zināms, ka par “Dzintara” aktīvu iegādi vēl bez Osinovska interesi izrādīja Kārlis Cerbulis, Roberts Idelsons, ekpolitiķa Andra Šķēles meita Madara Šķēle, Andrejs Leibovičs, Jorens Raitums, Aigars Kesenfelds, Uldis Iltners no “Madara Cosmetics”, kā arī Rietumu banka. Maksātnespējas administrators Jānis Ozoliņš ar viņiem veicis padziļinātas pārrunas.

Bijušais AS ”Dzintars” prezidents un līdzīpašnieks Iļja Gerčikovs norāda: “Visi, kurus jūs nosaucāt, var uzskatīt par interesentiem. Viņi nekad nav bijuši potenciālie pircēji. Es varu no ielas savākt vēl 100 cilvēkus, ar viņiem parunāt Ozoliņa vietā, un pateikt, ka viņi visi ir pircēji. Bet tā nav taisnība. Viņi tikai interesējās, iegāja un izgāja. Mums bija viens reāls pircējs 2019.gadā, kurš gribēja mūsu ražotnes un īpašumus par deviņiem miljoniem, mums vajadzēja parakstīt līgumu, bet VID mums slēdza kontus. Man jāatzīst, ka manā apkārtnē bija tā saucamā “žurka” un viņas sniegtās informācijas noplūdes dēļ bija šāda VID reakcija. Un darījums nenotika. ”

Gerčikovs gan neatklāj tā laika pircēja vārdu uz šo jautājumu atbildot “bez komentāriem”.

Pirmā izsole notika martā. Iespaidīgās “Dzintara” ēkas Mālu ielā un ražotnes sākumcena bija nepilni septiņi miljoni. Taču izsole beidzās bez rezultāta.

Administrators apgalvo, ka otro izsoli nav rīkojis, jo pastāvējis risks, ka aktīvus var iegādāties par samazinātu iespējamo cenu. Tāpēc trim pretendentiem dota iespēja iesniegt savu cenu piedāvājumu, atverot kontu bankā un iemaksājot tajā savu pirkuma summu.

“Nekā personīga” zināms, ka visaugstāko cenu 5 500 000 eiro “Swedbank” augustā iemaksājusi Daugavpils firma “Ritrem”. Mikrouzņēmums ar niecīgu pamatkapitālu pērn nav veicis ne iedzīvotāju ienākuma nodokļa, ne arī Valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu maksājumus. “Ritrem” vienīgais īpašnieks ir “Daugavpils lokomotīvju remonta rūpnīca” un savukārt tā patiesais labuma guvējs ir Igaunijas miljonārs Oļegs Osinovskis.

Osinovskim Latvijā ir slikta slava, jo tiesā joprojām atrodas krimināllieta, kurā uz apsūdzēto sola par kukuļošanu sēdies bijušais Latvijas dzelzceļš šefs Uģis Magonis un Osinovskis par pusmiljona maksāšanu saistībā ar vecu dīzeļlokomotīvju iegādi no Osinovskim piederoša uzņēmuma.

“Es nepazīstu (Osinovski), nezinu viņa nodomus. Mēs ar viņu nekad neesam tikušies vai runājuši. Es sev esmu (tādu biznesa modeli) definējis kā kaut ko aizliegtu. Tas nav iespējams, līst citā sfērā.. Varbūt tā notiek tikai uzņēmējdarbībās, kur pilnībā vienalga – šodien šujam zeķes, rīt ražojam kosmētiku. Kvalitāte tādām precēm parasti ir zināma.. Manai biznesa pieejai nekas tāds nav iedomājams,” norāda Gerčikovs.

“Man tas viss šķiet savādi, ka pērk “Dzintaru” tāda rūpnīca, pērk tik senu zīmolu, kādam taču no valsts pārstāvjiem vajadzēja rūpēties, lai “Dzintars” nonāktu labās rokās. Bet kam tas zīmols tiks? Dzintara vārds kopš 1849. gada nekad nav ticis aptraipīts. Kāpēc nevienam tas nerūp?” turpina Gerčikovs

“Dzintara” maksātnespējas administrators Jānis Ozoliņš ar “Ritrem” darījumu 31.augustā jau parakstījis. Un iebildumus šim darījumam nav cēlis ne VID, ne Attīstības finanšu institūcija “Altum”. Arī “Swedbank” saka, ka tā pārbaudījusi naudas izcelsmi, un tā labi pazīstot pārdevēju, proti, administratoru.

“Tas (“Ritrem”), pirmkārt, piedāvāja augstāko cenu un izpildīja visus nosacījumus, kurus mēs lūdzām izdarīt,” pauž Ozoliņš.

Komentējot, kā ar nosacījumu turpināt ražošanu tajā pašā sfērā, viņš atbildēja, ka jau sākotnēji pieņēma lēmumu, ka “Dzintars” darbību neturpinās. Tas neesot iespējams.

“Ritrem” īpašumā nonākusi ne vien “Dzintara” kustamā un nekustamā manta, bet arī tiesības uz “Dzintara”” intelektuālo īpašumu – preču zīmēm.

Tās Iļja Gerčikovs reģistrējis uz sava vārda un par to patlaban notiek tiesvedība. Taču, iespējams, ka Osinovski nemaz neinteresē kosmētikas ražošanas turpināšana, jo jau šonedēļ administrators pārdošanā izlika “Dzintara” nepabeigtos ražojumus un pasūtījumus, tai skaitā izejvielas, par ko var pārliecināties “Latvijas vēstneša” publikācijā.

Gerčikovs, kurš savulaik saņēmis ANO intelektuālā īpašuma organizācijas zelta medaļu par izgudrojumu, apgalvo, ka preču zīmes ar nosaukumu “Dzintars” var izmantot tikai viņš.

“Tās ir priekšrocības. Ko viņš (Osinovskis) ar tām darīs, man grūti teikt. Jebkurā gadījumā, man tas netraucēs. Tā kā vēlos pateikt visiem, ka “Dzintars” tādā izskatā, kādā to bijāt raduši redzēt, tiks izdots arī turpmāk,” sacīja Gerčikovs.

Osinovskis jebkādas detaļas par ”Dzintara” iegādi nevēlējās sniegt, norādot – iekams darījums vēl nav noslēdzies, par to runāt nebūtu pareizi.

“Dzintara” administrators Jānis Ozoliņš iecelts arī maksātnespējīgā uzņēmumā “VRC Zasulauks”. Daļēji valstij piederošā firma kopā ar Osinovska kompāniju bija iesaistīta vairāk nekā 20 miljonu vērtā dīzeļvagonu atjaunošanas projektā. Ozoliņš noliedz, ka, pārdodot “Dzintaru” Osinovskim, viņam tādējādi būtu radies interešu konflikts.

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro