Novadu reforma: Ikšķiles novada iedzīvotāju un Pūces tikšanās beidzas bez rezultāta

Ikšķile ir viena no tām pašvaldībām, kas visskaļāk protestē pret Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas (VARAM) piedāvāto administratīvi teritoriālo reformu. Pēc tikšanās ar ministru Juri Pūci (AP), Ikšķiles novada domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš atzina, ka reformas veidotājiem ir niecīga vai kļūdaina izpratne par pašvaldības darbu un funkcijām.

Vakar, 25.novembra vakarā cilvēku pārpildītā zālē Ikšķiles novada iedzīvotāji tikās ar Vides aizsardzības un reģionālās attīstības (VARAM) ministru Juri Pūci, lai klātienē paustu savu viedokli par ministrijas piedāvājumu reģionālajā reformā pievienot Ikšķili Ogres novadam. Ikšķilē uz tikšanos ar ministru bija ieradušies arī pašvaldību vadītāji no Alojas, Alsungas, Iecavas, Inčukalna, Kandavas, Naukšēniem, Salacgrīvas, Carnikavas un Rūjienas, kā arī Latvijas pašvaldību savienības priekšsēdis Gints Kaminskis.

Tikšanās bija organizēta savstarpējas diskusijas veidā, kur iedzīvotājiem bija iespēja uzdot ministram J. Pūcem jautājumus. Diskusijas vadītājs žurnālists Jānis Domburs konsekventi norādīja gan sanākušajiem aptuveni 300 iedzīvotājiem, gan ministram, ka jautājumi un atbildes jāformulē maksimāli īsi, skaidri un kodolīgi, lai neizplūstu emocionalitātē un liekvārdībā.

Tomēr, ņemot vērā Ikšķiles novada iedzīvotāju jau ilgstošo neapmierinātību ar administratīvi teritoriālās reformas virzību, emocionalitāte bija grūti valdāma. Sākot jau ar ministra sagaidīšanu pie pašvaldības ēkas, kad tika dziedāta tautas dziesma “Mazs bij` Tēva novadiņis”, līdz izsaucieniem starp jautājumiem un atbildēm vakara diskusijas laikā.

Ministram tika uzdoti jautājumi, kas skar pilnu spektru pašvaldības darbības jomu, sniegtos pakalpojumus un funkcijas. Vairāki jautājumi tika uzdoti saistībā ar izvirzītajiem kritērijiem, pēc kuriem tiek veidotas jauno novadu teritorijas. Īpaša interese un neizpratne bija par to, kāpēc Ikšķiles novads netiek uzskatīts par Pierīgas teritoriju. Ministrs atbildēja, ka par Pierīgu tiek uzskatīti tikai tie novadi, kas tieši robežojas ar galvaspilsētu Rīgu.

Diskusijas noslēgumā Ikšķiles novada domes priekšsēdētājs Indulis Trapiņš atzina, ka nav guvis un sadzirdējis konkrētas atbildes uz uzdotajiem argumentētajiem jautājumiem, kuri ir būtiski ne vien pašvaldības turpmākajam darbam, bet arī novada iedzīvotāju ikdienas dzīvei. Viņaprāt, reformas veidotājiem ir niecīga vai kļūdaina izpratne par pašvaldības darbu un funkcijām.

Jau pēc VARAM ministra vizītes zālē uzkavējās vairāki desmiti iedzīvotāji, kuri ir apņēmības pilni, lai protestos izskanējušie viedokļi aizskanētu arī līdz parlamentam un tiktu ņemti vērā otrajā lasījumā. Tika izteikti priekšlikumi darīt visu iespējamo, lai ar esošo novadu reformu neapmierinātie novadi apvienotu spēkus kopīgai pretdarbībai pret reformas īstenošanu. Ņemot vērā, ka līdz šim veiktās iedzīvotāju aptaujas un to rezultāti netiek uzklausīti lēmuma pieņemšanā, tiek izskatīti arī radikālāki līdzekļi, piemēram, aktīvi iesaistīties vēlētāju iniciatīvā un ar savu balsi/ parakstu iestāties par Saeimas atsaukšanu.

Foto: Saeimas kanceleja

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro