Lai deg gaiši un droši: sveču izvēles nianses un noderīgi padomi

Kad aiz loga tik agri satumst, daudzos mājokļos tiek iedegtas svecītes. Siltās, mirgojošās sveču liesmiņas sniedz daudz patīkamāku sajūtu nekā asā un aukstā elektriskā gaisma, tās rada siltuma un mājīguma izjūtu. Arī Adventes laikā, Ziemassvētku un Jaungada svinēšanā parasti neiztikt bez svecēm.

Arī citām tautām, kuras dzīvo ziemeļos un ziemā spiestas samierināties ar gariem, tumšiem vakariem, ir līdzīga tradīcija, piemēram, dāņiem. Tieši no Dānijas visā pasaulē izplatījies hygge koncepts, kas nozīmē mājīgumu, sirsnīgas attiecības, kopību, drošību, mieru, vienkāršību, iespēju justies laimīgam, baudot patīkamas ikdienišķas nodarbes un tuvinieku un draugu sabiedrību. Šādu dzīvesveidu var praktizēt jebkurā gadalaikā, bet ziemā tam ir īpaša nozīme, lai pārvarētu nomācošos apstākļus un ikdienas vienmuļību. Lielākajai daļai dāņu hygge saistās ar sveču gaismu, un katrs dānis gadā patērē vidēji 5,9 kilogramus sveču vaska.

Bet, kad sākas gada nogalē svinamo svētku aktīvākā daļa, uzmanība pievēršas kaut kam citam, un svecītes paliek bez uzraudzības svētku egles zaros, svečturos un dažādās dekoratīvās kompozīcijās, tostarp arī kādā labi sažuvušā Adventes vainadziņā, kuru žēl izmest. Un daudz netrūkst, lai svētku prieku aizēnotu nepatīkams starpgadījums vai pat nopietna nelaime. Lai tā nenotiktu, pošoties svētku vakaram, visa paredzamā programma jāizvērtē arī no ugunsdrošības viedokļa, lai nebūtu jāieslēdzas dūmu detektoram, kurš, cerams, jau sagādāts.

Der zināt!

* Neatkarīgi no tā, kur tiek novietotas sveces, ir jāpārliecinās, ka tās ir kārtīgi un stabili nostiprinātas. Īpaši jāpadomā par to, lai sveces dekoratīvajās kompozīcijās tiktu nostiprinātas taisni.

* Būtiski ir arī izvēlēties drošu vietu sveču un kompozīciju novietošanai, lai tās neatrastos blakus viegli uzliesmojošiem priekšmetiem, piemēram, aizkariem, žurnālu vai avīžu kaudzītei utt.

* Neļaujiet svecei izdegt līdz tās pamatnei, jo sveces karstā liesma var aizdedzināt eglītes skujas vai apkārtējās lietas.

* Sveču nodzēšanai ieteicams lietot speciālu nodzēsēju, jo, pūšot sveces liesmu, var gadīties, ka dzirkstele tiek iepūsta skujās un rotājumos, kas nereti ir viegli uzliesmojoši.

* Sveces nav ieteicams izvietot vienu otrai cieši blakus.

* Neatstājiet degošas sveces pat tad, ja plānojat iziet no mājokļa vien uz pāris minūtēm. Tas attiecas arī uz elektriskajām svecītēm un lampiņām.

* Svarīgi ir bērniem atgādināt par drošības noteikumiem aizdegtu sveču tuvumā.

* Veidojot dekoratīvās kompozīcijas ar svecēm, ieteicams izvietot tās uz nedegošas pamatnes, piemēram, lēzena māla šķīvja vai speciāla paliktņa, kādus var atrast arī dekoratīvo sveču tirdzniecības vietās.

* Rūpīgi pārdomājiet, kur novietosiet sveces, lai tās neapgāztos, nebūtu pieejamas bērniem un mājdzīvniekiem. Pārliecinieties, ka nevar aizdegties galdauts, tuvumā esošie galda dekori vai aizkari.

* Nededziniet sveces caurvējā.

Sveču izvēles nianses:

* Iegādājoties sveces, vērtējiet ne tikai dizainu un cenu, bet uzmeklējiet marķējumā informāciju par to, kādam nolūkam svece paredzēta, vai tā lietojama iekštelpās vai ārā, kāds ir degšanas ilgums, kādi piesardzības pasākumi jāievēro.

* Nav ieteicams pirkt sveces, kurām nav norādīts ražotājs un izplatītājs. Nezināmas izcelsmes produkcijai mēdz būt dažādi defekti – nepareizi veidotas daktis, dūmošana, sprakstēšana, pārmērīga parafīna notecēšana, ļoti īss degšanas laiks u. c.

* Ja izvēlaties smaržīgās sveces, par aromātu var pietiekami labi spriest, pasmaržojot tās neaizdegtas. Degot smarža būs spēcīgāka. Pirms iededzat smaržīgo sveci, noskaidrojiet, vai cilvēkiem, kuri uzturas telpā, šis aromāts neizraisa alerģisku reakciju vai galvassāpes, jo tā diemžēl gadās. Sveces ar spēcīgu aromātu nevajadzētu lietot mazā telpā.

* Smaržīgajai svecei degot, liela daļa no sveces masas izkūst, jo aromāts izplatās, kad liesma karsē esenci, kas ir masas sastāvā. Tāpēc visērtākās lietošanā ir sveces stikla trauciņos vai keramikas podiņos.

* Parasti smaržīgās sveces nededzina daudzas stundas no vietas. Degot vidū ap dakti izveidojas iedobe, bet trauciņa malās paliek parafīna valnītis. Kad svece nodzēsta un parafīns kaut cik atdzisis, taču vēl mīksts, to iemīca trauciņā un nolīdzina, tad nebūs grūti sveci iedegt arī nākamreiz, ar laiku izdosies to izdedzināt bez atlikuma, trauciņš paliks tīrs un tukšs.

* Želejsveces nopērkamas stikla glāzēs un citos trauciņos. Sveces caurspīdīgajā masā ielikti dažādi dekori – īsti un mākslīgi gliemežvāki, akmentiņi, augļu šķēlītes u. c., kas neizkūst un nesadeg.

* Tējas svecītes izmanto gan tējkanniņas sildīšanai uz speciāla paliktņa, gan vienkārši tējas galda rotāšanai, tās var būt arī smaržīgas. Tējas svecītes nav paredzētas atkārtotai iedegšanai – ja arī izdodas iedegt, liesmiņa ir nevienmērīga un samocīta. Tāpēc, izvēloties tējas svecītes, pievērsiet uzmanību degšanas ilgumam.

* Drošas un praktiskas ir peldošās sveces. Ja notek parafīns, tas ūdenī tūlīt sacietē, nesabojājot trauku. Vizuālo efektu dara krāšņāku liesmiņu atspulgi ūdenī un stikla trauku sienās. Jāuzmanās, lai svecītes nesapeldētu pārāk tuvu kopā. Kompozīcijas ar peldošām svecītēm nav ieteicams veidot traukos ar sašaurinātu augšdaļu.

* Tumšā vakarā gaidot viesus, var salikt dārza sveces gar celiņu uz māju. Tās deg arī sliktos laika apstākļos. Tā kā dārza sveces rada kvēpus, tās novieto zināmā attālumā no mājas sienām un citiem objektiem, kurus nevēlaties nokvēpināt.

* Svētku ēdienu rotāšanai noder tā sauktās spageti sveces, ko izvieto pa visu galdu, iespraužot augļos, salātos un citos ēdienos, – nenotiks nekas ļauns un izskatīsies jauki. To liesma var būt viegli dzirksteļojoša vai vienmērīga.

Ja gadās apdedzināties

Nejauši piešaujot roku pie sveces liesmas, cietušo vietu patur zem remdenas (+15 ºC līdz +25 ºC) tekoša ūdens strūklas vismaz desmit minūšu. Apdeguma kopšanai nav vēlams lietot mājas līdzekļus – skābu krējumu, sviestu, eļļu un tamlīdzīgus, bet vēlams mājas aptieciņā turēt kādu aptiekā iegādātu ziedi, kas piemērota tieši šādai vajadzībai. Ja aizdedzies apģērbs, liesma jāapslāpē ar segu. Ja nav iespējams apdegušo apģērbu viegli novilkt, tas jāatstāj, jo varbūt audums ir «piecepies» pie ādas. Nedrīkst arī pārdurt vai pārplēst apdeguma «pūšļus». Nevajag likt uz cietušās vietas ledu, jo tas var radīt audu bojājumu. Plašu apdegumu gadījumos var draudēt hipotermija, tāpēc cietušās vietas vajadzētu apsegt un sasildīt ar segu. Ja apdeguma laukums ir lielāks par cietušā plaukstu, jāizsauc neatliekamā medicīniskā palīdzība vai arī pašiem jānogādā cietušais medicīnas iestādē, kur var sniegt vajadzīgo palīdzību. Neatliekamā palīdzība vajadzīga arī tad, ja apdegums ir uz sejas, jo tādā gadījumā tas skar arī elpceļus. Sevišķi bīstami apdegumi ir bērniem, jo viņiem āda apdeg dziļāk un ātrāk nekā pieaugušiem cilvēkiem, tāpēc pat nelieli apdegumi var izraisīt šoku un dzīvībai bīstamu šķidrumu un sāļu zudumu organismā.

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro