2020. gada jaunais kaimiņš: dūmu detektors

Jau nākamā gada pirmajā dienā stāsies spēkā likums, kas paredz, ka turpmāk ikvienā mājā un dzīvoklī jābūt uzstādītam dūmu detektoram. Tādēļ sadarbībā ar tehnoloģiju un dizaina centru Lucidus un automatizēto ēku vadības sistēmu centru JUNG apkopojām būtiskākās lietas, kas jāzina ikvienam, kurš savās mājās plāno uzstādīt dūmu detektoru.

Kā tas darbojas?

Dūmu detektori gan darbojas autonomi, gan var tikt pieslēgti apsardzes pultij – tas atkarīgs no konkrētā dūmu detektora modeļa funkcijām. Populārāki ir autonomie dūmu detektori, jo to uzstādīšanai nav nepieciešami kabeļi un nav arī jāpiesaista sertificēti speciālisti. Mūsdienās populārāki ir optiskie jeb fotoelektriskie dūmu detektori. Tajos ir tā saucamais dūmu noteikšanas kambaris ar infrasarkanās gaismas avotu (pārsvarā LED diodes) un leņķī novietotu fotoelektrisko uztvērēju. Ugunsgrēka gadījumā, dūmiem nonākot šajā kambarī, infrasarkanās gaismas stari atstarojas uztvērēja lēcā, izraisot trauksmes signālu. Dažos detektoros ir iestrādāta arī īpaša sistēma, kas analizē temperatūras pārmaiņas detektora pārraudzītajā rādiusā un iniciē trauksmes signālu. Tos sauc par apvienotajiem dūmu un karstuma detektoriem.

Izvēle ir, taču vai pareizā?

Pašlaik dūmu detektorus var iegādāties ne tikai specializētos veikalos, bet arī lielveikalos. Lai būtu pārliecināti, ka esat nopirkuši īstu dūmu detektoru, nevis tikai butaforiju, pirmām kārtām ir jāpievērš uzmanība tam, lai uz tā korpusa būtu „CE” marķējums un informācija par detektora atbilstību Eiropas standartam EN 14604. Tāpat īsts dūmu detektors būs aprīkots ar testēšanas pogu (ļauj aktivizēt ierīci pat bez ugunsgrēka, lai pārbaudītu, vai tā darbojas), un klāt būs pievienota instrukcija valsts valodā (tajā jābūt informācijai, kā un kur pareizi ierīci novietot, kā tā strādā).

Vai ar vienu ir par maz?

Dūmu detektoru skaits mājoklī atkarīgs gan no ēkas tipa, gan arī istabu skaita. Ja mājoklis ir plašs un tam ir vairāk nekā viens stāvs, detektors jāuzstāda vairākās vietās katrā no stāviem, lai ierīces signāls būtu labi dzirdams visā mājā. Ja vieglāk vadīties pēc skaitļiem, atceries formulu, ka nepieciešams uzstādīt vienu dūmu detektoru uz aptuveni 30m2 katrā stāvā – galvenais, lai signālu skaļi dzird visā mājā vai dzīvoklī. Dūmu detektors jānovieto griestu vidū, kur minimālā distance no sienas ir vismaz 50 centimetru.

Ja vēl joprojām neesi pārliecināts, vislabākā pārbaude, vai dūmu detektori izvietoti pietiekamā daudzumā, ir pārliecināties par ierīces signāla dzirdamību visā mājā vai dzīvoklī. Ja signāls nav pietiekami dzirdams visās telpās, jāizvieto papildu ierīces.

Atrast pareizo telpu

Mājsaimniecībās visbiežāk ugunsgrēks mēdz izcelties virtuvē – uz plīts atstāts katliņš vai neizslēgta cepeškrāsns, un dažu minūšu laikā aizmāršība pārvēršas uguns liesmās. Tieši tādēļ virtuve ir tā telpa mājoklī, kur dūmu detektors ir īpaši nepieciešams. Mūsdienās dūmu detektori spēj atšķirt paaugstinātas uguns bīstamības gadījumus no ūdens tvaikiem, kas ikdienā rodas, gatavojot maltīti. Vēl viena telpa, kurā dūmu detektors ir nepieciešams, ir guļamistaba – cilvēku oža miega laikā “atpūšas”, tādēļ, ja izceļas ugunsgrēks, cilvēks indīgo dūmu aromātu var arī nejust.

Bieži vien uztraukumu rada arī detektora izskats, neskatoties uz funkcionalitātes vērtību. Taču nu jau arī mūsdienu piedāvājums ir gana plašs, lai izvēlētos tādu ierīci, kas kalpos arī kā dizaina elements mājoklī! JUNG dūmu detektoru apakšējā mala ir viegli noņemama, un to krāsu iespējams pielāgot atbilstoši sienas krāsojumam, tapetēm vai pat griestu dizainam – tādējādi netiek bojāts telpas dizains, un pirmajā brīdī dūmu detektors nemaz nav pamanāms.

Uzstādīšanas pamatprincipi

Dūmu detektoru tik tiešām var uzstādīt jebkurš, turklāt mūsdienās vairs nav jāuztraucas, ka ierīces uzstādīšanas laikā tiks sabojāti griesti, piemēram, JUNG dūmu detektoriem ir ļoti noturīga pašlīmējoša pamatne ar spēcīgu magnētisku stiprinājumu detektoram, tādēļ uzstādīšana norit ātri un bez liekiem putekļiem. Nepieciešams vien noņemt drošības plēvi no pamatnes un piespiest to pie griestiem – pašu detektoru pie pamatnes noturēs magnēts. Pēc tāda paša principa dūmu detektoru iespējams arī nomainīt vai pārvietot.
Kad dūmu detektors ir piestiprināts, ar testa taustiņu pārbauda, vai tas strādā. To var izdarīt, stingri nospiežot testa pogu vismaz uz piecām sekundēm. Dūmu trauksmes iekārta izdos trīs īsus skaņas signālus, kuriem sekos divu sekunžu pauze, un tad tas atkārtosies. Trauksme var skanēt vēl dažas sekundes pēc testa pogas atlaišanas. Šādi testēt iekārtu vēlams pēc atgriešanās no garāka atvaļinājuma vai, kad mājās ilgāku laiku neviens nav bijis (piemēram, vasarnīcās).

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro