Lembergs: Levits ignorē spēkā esošos likumus un starptautiskās saistības

13. Saeima absolūti ignorē likumus un to visu atbalsta arī Valsts prezidents Egils Levits, žurnālistiem norādīja Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Pēc viņa sacītā, esošā Latvijas valdība nepilda dotos solījumus mediķiem, skolotājiem, zinātniekiem un visiem Latvijas iedzīvotājiem. Tāpat netiek pildītas starptautiskās saistības un netiek pildīti likumi.

“Levita kungs solīja, ka viņš izsludinās likumu par valsts budžetu, ja speciālais likums, kas ir Veselības aprūpes finansēšanas likums, sakritīs ar valsts budžeta likumu. Tā kā valsts budžetā iestrādātie cipari neatbilst Veselības aprūpes finansēšanas likumā vienbalsīgi pieņemtajām normām jeb cipariem, tad vai nu nedrīkstēja izsludināt Valsts budžeta likumu, vai vajadzēja valdošajai koalīcijai pieprasīt mainīt Veselības aprūpes finansēšanas likumu, lai tas atbilstu budžeta likumam, lai nebūtu tā, ka likumu var nepildīt,” skaidroja Lembergs, norādot, ka Levits vienalga izsludināja likumu.

Arī pedagogi tikuši pievilti. Lembergs atgādināja, ka Ministru kabinets 2018. gada 15. janvārī izdeva rīkojumu nr. 17 “Par pedagogu darba samaksas pieauguma grafiku laikaposmā no 2018. gada 1. septembra līdz 2022. gada 31. decembrim”.

“Šajā grafikā skaidri ir ierakstīts, kādai ir jābūt zemākajai pedagogu darba likmei – no 2019. gada 1. septembra tie ir 750 eiro. Ar šo rīkojumu ar 2020. gada 1. septembri pielikumam jābūt 790 eiro. Ja paļaujas uz to, ko saka Levita kungs, tad no 1. septembra paredzams algu pieaugums pedagogiem par 40 eiro, bet tā ir fake ziņa. Nekādi 790 eiro nav paredzēti, jo arī uz 2020. gada 1. septembrī likme paredzēta nemainīga,” norādīja Lembergs.

“Neviena Saeima līdz šim tā nav ignorējusi Latvijas Satversmi, starptautiskās saistības, likumus un spēkā esošos Ministru kabineta noteikumus kā 13. Saeima. Neviena Saeima nekad nav tik brutāli un nihilistiski vērsusies pret tiesiskumu kā 13. Saeima,” pauda Lembergs.

Savukārt, runājot par pašvaldībām, viņš norādīja uz to, ka Eiropas vietējo pašvaldību hartas 6. pants paredz, ka “ar vietējām varām atbilstošā veidā ir jākonsultējas par metodi, kādā tām ir piešķirami pārdalāmie līdzekļi”. “Šajā gadā pienācīgas konsultācijas ar pašvaldībām nebija. Tātad budžeta projekts valdībā jau bija gatavs un tikai pēc tam sākas formālas sarunas, kas neatbilst Pašvaldības hartas burtam un īpaši garam,” norādīja politiķis.

Pēc viņa sacītā, tāpat harta nosaka, ka “vietējo varu finanšu resursiem ir jābūt proporcionāliem pienākumiem, kas šīm varām ir noteikti konstitūcijā un ar likumu”. “Šie proporcionālie ienākumi nav nodrošināti, tāpēc, ka pašvaldībām nepieaug proporcionāli ienākumi proporcionāli valsts budžeta ienākumiem,” uzsvēra Lembergs.

Viņš norādīja, ka pašvaldībām ir atvēlēti 19,6% no visiem nodokļu ieņēmumiem, bet 2020. gada plāns paredz jau būtiski mazāk – 18,8%. “Līdz ar to nekāda proporcionalitāte ievērota netiek,” sacīja Ventspils mērs.

“Tiek faktiski pārkāpta Eiropas vietējo pašvaldību harta, jo būtiski pieaug dotāciju īpatsvars pašvaldību bāzes ieņēmumos.

“Tā diemžēl ir tā bēdīgā aina. Un nav tikai mediķi un nav tikai viens likums. Tā ir sistēmiska pieeja jeb absolūta likuma ignorance. Un tas vadonis šajā politikā, kas ignorē spēkā esošos likumus un starptautiskās saistības, ir neviens cits kā Valsts prezidents Egils Levits,” norādīja Lembergs.

Pēc viņa sacītā, Valsts prezidents, ko amatā ievēlēja valdošā koalīcija, šobrīd ar visu sirdi un dvēseli kalpo koalīcijai. “Un pārējais viņam ir kā pīlei ūdens. Amats viņam ir, mašīna ir, sekretāre ir, Jūrmalas dāča ir,” piebilda politiķis.

Foto: F64

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro