KNAB nevajadzētu ļauties Bordāna spiedienam

Tā vien izskatās, ka tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) ar saviem izteikumiem turpina izdarīt spiedienu uz tiesībsargājošajām iestādēm Latvijā. Ministra nežēlastībā jau atkal kritis Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs (KNAB) – Bordāns jau kārtējo reizi asi kritizējis dienesta vadītāja Jēkaba Straumes darbu un dienesta cīņu ar korupciju.

Jāatgādina, ka Jaunās konservatīvās partijas (JKP) līderis jau pirmajās amata dienās skarbi kritizējis Straumi, ģenerālprokuroru Ēriku Kalnmeieru un citus drošības iestāžu vadītājus, norādot, ka brīdī, kad pienāks šo personu pilnvaru termiņa beigas, JKP vēlēšoties pamatīgi izvērtēt, vai viņiem turpināt darbu.

Nesen intervijā “Latvijas Avīzē” Bordāns jau atkal “metis akmeni KNAB dārziņā”, norādot, ka viņam esot “jākonstatē, ka KNAB ir bijis diezgan bezspēcīgs pret [Ventspils mēra Aivara] Lemberga prettiesiskajām darbībām, jo, kopš biroju vada Straume, nav bijušas nekādas darbības, kas vājinātu Lemberga pozīcijas”.

Lūgts precizēt, vai teiktais nozīmē, ka Bordāns un viņa vadītā Jaunā konservatīvā partija uzstāj uz Straumes nomaiņu, politiķis nav tieši atbildējis, norādot vien to, ka “sabiedrība gaida arī reālus darba rezultātus un to, lai lietas tiek izmeklētas un nodotas prokuratūrai utt.”

Šī gan nav pirmā reize, kad tieslietu ministrs atklāti kritizē tiesībsargājošo iestāžu darbu – kā atceramies, viņš savās pirmajās amata dienās izsūtīja vēstules vairāk nekā 30 Latvijā akreditētajām ārvalstu vēstniecībām, kurās sūrojās par to, cik nepamatoti un nepatiesi Ģenerālprokuratūra mēģina apsūdzēt kriminālos noziegumos Juri Jurašu. Ģenerālprokurora nomaiņu gan Bordānam tā arī neizdevās panākt.

Nevar izslēgt, ka Bordāna uzbrukumi KNAB, iespējams, ir kārtējais mēģinājums izdarīt spiedienu uz dienesta vadību, lai norādītu tiem, kurš šeit ir galvenais, kā arī, lai, visticamāk, izdarītu visu, lai KNAB nesāktu izmeklēt eventuāli aizdomīgas JKP darbības saistībā ar ostu pārņemšanu valsts kontrolē un to akciju pārdošanu, iespējams, tieši JKP labdariem.

Tāpat laikā, kad galveno uzmanību vajadzētu pievērst korupcijas risku novēršanas pasākumiem, Bordāns ir iecerējis veidot specializētu tiesu komercstrīdu, finanšu un ekonomisko noziegumu lietu izskatīšanai, kas neapšaubāmi varētu palielināt korupcijas riskus tiesvedības procesos un nodrošināt varas koncentrāciju šaurā personu lokā.

Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam nevajadzētu ļauties ministra izdarītajam spiedienam un rūpīgi izvērtēt Bordāna ieceres un mēģinājumus reformēt tiesu sistēmu un diktēt tiesībsargājošo iestāžu darbu ar līdzekļiem, kas liek apšaubīt arī paša ministra nodomus.

Foto: F64

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro