Rīgā vīrusu atvaira – dezinficējot, mazgājot un tīrot

Liepājas pašvaldība ir pavēstījusi, ka dezinficēs izglītības iestādes, sabiedrisko transportu un apsvērs iespēju Liepājas lidostā iebraukušajiem pasažieriem mērīt temperatūru, lai novērstu koronavīrusa iespējamo izplatību. Rīgas domes Labklājības departaments sagatavojis ieteikumus iedzīvotājiem un pašvaldības iestāžu darbiniekiem, lai izsargātos no koronavīrusa Covid-19.

Savukārt vecākiem tiek darīts zināms, kā rīkoties, ja ģimene ar bērnu vai bērns pēdējo 14 dienu laikā atgriezies no koronavīrusa skartajām īpašajām teritorijām: pirmkārt, bērnam neapmeklēt izglītības iestādi, otrkārt, vecākiem sazināties ar ģimenes ārstu; sadarbībā ar ģimenes ārstu novērot bērna veselību 14 dienas pēc ceļojuma; ja minētajā laika periodā akūtas augšējo elpceļu infekcijas slimības simptomi (paaugstināta ķermeņa temperatūra, klepus, rīkles iekaisums, apgrūtināta elpošana) nav parādījušies, tad bērns drīkst apmeklēt izglītības iestādi ar ģimenes ārsta izziņu. Ja iepriekš minētie simptomi ir parādījušies, tad nekavējoties jāzvana uz 113 un jāinformē par simptomiem un ceļojumu.

Rīdziniekiem tiek lūgts bez vajadzības neapmeklēt iestādes un, cik vien iespējams, visus jautājumus risināt e-pastā vai pa tālruni. Pašvaldības iestādēs ir noteikts nodrošināt regulāru sanāksmju un darba telpu vēdināšanu; mazgāt un dezinficēt bieži lietojamās virsmas (piemēram, durvju rokturus, galda virsmas, tastatūras u.tml.); koplietošanas telpas (virtuve, tualetes telpas) nodrošināt ar šķidrajām ziepēm, vienreizlietojamiem dvieļiem, atkritumu tvertnēm, kuru atvēršanai nav nepieciešama pieskaršanās ar roku, ar tualetes papīru pietiekamā daudzumā; atgādināt darbiniekiem, ka rokas ir jāmazgā bieži. Pašvaldības iestāžu darbiniekiem ir pieejami arī ātras un noturīgas iedarbības roku dezinfekcijas līdzekļi (spirta saturs – vismaz 60%).
Tādus var izmantot ikviens, piemēram, pēc brauciena sabiedriskajā transportā dezinficēt rokas. Tiesa, vairākās Rīgas aptiekās dezinfekcijas līdzekļi pagājušajā nedēļā bija tikpat kā izpirkti, spirtu saturošas salvetes vēl bija nopērkamas.

Uzņēmums Rīgas satiksme (RS) papildu pretvīrusu pasākumus sabiedriskajā transportā neveiks un uzsver, ka arī līdz šim transportlīdzekļu tīrīšana notiek «ļoti nopietni» – tieši tāpat, kā līdz šim ticis darīts arī gripas epidēmijas laikā. Katru dienu transportlīdzekļi tiek mazgāti gan no ārpuses, gan arī uzkopts salons, ieskaitot visu virsmu tīrīšanu – arī sēdekļus un rokturus. Laikā, kad transportlīdzekļi brauc maršrutos, tie papildus netiek tīrīti, ja vien nav akūta nepieciešamība. Taču RS pārstāvis Viktors Zaķis sacīja, ka uzņēmuma vadība ir īpaši noteikusi uzkopt transportlīdzekļu salonus saskaņā ar izstrādāto kārtību, notiek arī ģenerālā uzkopšana.

Der atgādināt: lai pasargātu sevi no vīrusiem, bieži jāmazgā rokas (ar siltu ūdeni un ziepēm vismaz 20 sekundes), īpaši pēc kontakta ar slimiem cilvēkiem vai viņu apkārtējo vidi; jāievēro vismaz 2 metru distance no cilvēkiem ar akūtas elpceļu infekcijas simptomiem; klepojot un šķaudot, jāizmanto vienreiz lietojamās salvetes un pēc tam jānomazgā rokas; īpaši uzsvērts, ka rokas noteikti jānomazgā pēc labierīcību apmeklējuma.

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro