Atceltie lidojumi ceļotājiem izmaksā dārgi

Ārlietu ministrijas (ĀM) ieskatā, ceļotājiem pašiem ir jāpieņem atbildīgs lēmums, vai apmeklēt koronavīrusa skartās valstis. Diemžēl ceļojuma atcelšana lielākoties ir uz pašu ceļotāju rēķina, jo tikai retais apdrošinātājs šādā gadījumā segs zaudējumus.

Atbilstoši aktuālajai informācijai saistībā ar koronavīrusa (Covid-19) izplatību pasaulē Ārlietu ministrija (ĀM) iesaka visiem ceļotājiem būt piesardzīgiem un rūpīgi izvērtēt ceļojuma nepieciešamību uz ASV, Apvienoto Karalisti, Franciju, Gruziju, Itāliju, Izraēlu, Kazahstānu, Spāniju, Turciju un Vāciju. Tāpat ĀM joprojām aicina ceļotājus nedoties braucienos uz Ķīnu.

Daļa Neatkarīgās aptaujāto apdrošinātāju atzīst, ka apdrošināšanas gadījuma iestāšanās, kas saistīta ar epidēmiju vai pandēmiju, tiek uzskatīta par izņēmumu, kas atbrīvo apdrošinātāju no pienākuma izmaksāt apdrošināšanas atlīdzību.

Ceļojuma plānu maiņa

IF ir viens no retajiem apdrošinātājiem, kas ir gatavs segt zaudējumus, ja ceļojums tiek atcelts pēc ĀM oficiālas rekomendācijas nedoties uz konkrētu teritoriju koronavīrusa izplatības dēļ. IF ceļojumu produkta vadītājs Endijs Melečs Neatkarīgajai skaidro, ka gadījumā, ja ceļojums ir bijis nopirkts uz teritoriju, uz kuru koronavīrusa izplatības dēļ ĀM neiesaka doties, IF segs izdevumus, ja būs iegādāta ceļojumu apdrošināšanas polise ar risku Ceļojuma izmaiņas, protams, ar noteikumu, ka tā ir tikusi iegādāta pirms vīrusa atklāšanas un ĀM ir izplatījusi paziņojumu, kas iesaka uz konkrēto valsti/teritoriju nedoties. Tāpat IF atlīdzinās izdevumus arī tajos gadījumos, ja par konkrēto valsti nav bijis ĀM paziņojuma, taču koronavīrusa vai kāda iemelsa dēļ tiek atcelts kāds pasākums, kas bija brauciena galamērķis, piemēram, konference vai sporta pasākums. IF šādā gadījumā atlīdzinās neatgūstamos izdevumus par viesnīcu rezervācijām un lidojumiem. Taču gadījumā, ja apdrošināšanas ņēmējs izlemj nedoties ceļojumā uz koronavīrusa skartu valsti, uz kuru ĀM nav izziņojusi rekomendāciju nedoties vai arī nav atcelta konference vai kāds cits pasākums, tad apdrošināšanas atlīdzība nepienākas, sacīja E. Melečs. Neatkarīgā jau rakstīja, ka šādos gadījumos līdzīgi rīkojas arī Gjensidige.

Savukārt AAS BTA Baltic Insurance Company Mārketinga un sabiedrisko attiecību departamenta direktore Elīna Rasmane uzsver, ka gadījumos, kad apdrošināšanas ņēmējs ceļojumā nedodas koronavīrusa dēļ, tad tas netiek uzskatīts par apdrošināšanas gadījumu. «Pēc Ceļojumu apdrošināšanas noteikumiem risks (Ieplānotā ceļojuma anulācijas apdrošināšana) darbojas, ja klientam ir pēkšņa smaga saslimšana un ambulatorā ārstēšana ne mazāk kā desmit dienu vai klienta, vai viņa ģimenes locekļa nāves gadījumā,» sacīja E. Rasmane.

Arī ERGO ceļojuma atcelšanu saistībā ar plānotā galamērķa valstī izsludinātu epidēmijas stāvokli saskaņā ar saviem apdrošināšanas noteikumiem neuzskata par apdrošināšanas gadījumu. Attiecībā uz ceļojumu atcelšanu, pārtraukšanu vai nokavēšanu ceļojumu ERGO apdrošināšanas noteikumos ir minēti konkrēti gadījumi, kuros tiek atlīdzināti izdevumi, un tie, piemēram, ir apdrošinātās personas vai viņas tuvāko ģimenes locekļu vai radinieku akūta nopietna saslimšana, nelaimes gadījums vai nāve; ja apdrošinātā persona kļuvusi par noziedzīga nodarījuma upuri, ja apdrošinātās personas mantai nodarīts būtisks kaitējums, piemēram, ugunsgrēks vai citas personas prettiesiska darbība, kā rezultātā zaudējumu novērtēšanai personai nepieciešams palikt mītnes valstī. «Tāpat ceļojuma nokavēšana, tajā skaitā saistīto reisu nokavēšana, saistībā ar papildu pārbaudēm vai papildu aizsardzības pasākumiem lidostās saskaņā ar apdrošināšanas noteikumiem nav apdrošināšanas gadījums. Tomēr jāņem vērā, ka katrā situācijā var būt specifiski apstākļi un nianses, tāpēc katru šādu gadījumu ERGO vienmēr izvērtē individuāli,» Neatkarīgajai piebilda apdrošināšanas sabiedrības ERGO Risku parakstīšanas un produktu attīstības departamenta direktors Ritvars Heniņš.

Tāpat arī Balta nesegs zaudējumus, ja ceļotājs, bailēs no koronavīrusa vai ievērojot Ārlietu ministrijas norādes, atcels savu ceļojumu. «Lidsabiedrības vai tūrfirmas lēmums atcelt lidojumu koronavīrusa dēļ vai paša ceļotāja lēmums atcelt ceļojumu iespējamas saslimšanas riska vai karantīnas dēļ atbilstoši polises noteikumiem nav apdrošināšanas gadījums un netiek atlīdzināts – šādā gadījumā par iespēju saņemt kompensāciju jāinteresējas pie pakalpojuma sniedzēja. Ja klients izlēmis ceļojumā nedoties, piedāvājam iespēju rakstiski (elektroniski) pieprasīt iegādātās ceļojumu apdrošināšanas polises anulēšanu, lai atgūtu tās izmaksas,» Neatkarīgajai sacīja BALTA personu produktu un risku parakstīšanas vadītāja Ludmila Ščegoļeva.

Karantīnā bez atbalsta

BTA skaidro, ka karantīnas zonu nosaka katras valsts atbildīgās institūcijas, un gadījumā, ja ierobežo pārvietošanās iespējas, tad šo valstu institūcijām ir jāparūpējas par personu iztikas minimumu. Līdz ar to BTA nesedz šāda veida izmaksas (piemēram, pārtikas, pirmās nepieciešamības preču, atpakaļceļa biļetes), jo nav iestājies apdrošināšanas gadījums. IF saviem klientiem atlīdzinās jaunu biļešu iegādes izmaksas, ja cilvēks nespēj doties mājup ar iepriekš iegādāto reisu un ja ir iegādāts risks Ceļojuma izmaiņas. Izdevumi par pārtiku un citām ikdienas lietošanai nepieciešamajām precēm netiek atlīdzināti. Savukārt Swedbank sola atlīdzināt naktsmītni/uzturēšanās, kā arī pārtikas izdevumus par pagarināto periodu, kā arī jaunu transportlīdzekļu biļešu iegādi gadījumos, ja karantīnas dēļ ceļotājam jāpaliek karantīnas zonā ilgāk un nav iespējams izmantot iepriekš nopirktās biļetes transportlīdzeklim. Lai tas īstenotos, Swedbank apdrošināšanas polisē ir jābūt iekļautam riskam Ceļošanas vai transporta ķibele.

Ārstēšanās par valsts naudu

E. Melečs uzsver, ka IF apdrošināšana sedz ārstēšanās izmaksas ārvalstīs, tajā skaitā arī ārstēšanās izdevumus saistībā ar koronavīrusu.

ERGO skaidro, ka gadījumā, ja apdrošinātā persona ierodas valstī pirms epidēmijas izsludināšanas un viņai rodas medicīniskie izdevumi, tad iegādātās ceļojumu apdrošināšanas polises ietvaros personai tiks segti gan medicīniskie izdevumi, gan nepieciešamības gadījumā arī evakuācijas un repatriācijas izdevumi. Ja apdrošinātajai personai, atrodoties koronavīrusa skartajā reģionā, rodas medicīniskie izdevumi, kas nav saistīti ar konkrēto vīrusu, piemēram, pēkšņas zobu sāpes vai traumas, ceļojumu apdrošināšanas ietvaros atlīdzinās visus medicīniskos izdevumus.

BALTA saskaņā ar saviem apdrošināšanas noteikumiem ar koronavīrusu saslimušo ārstēšanu apmaksā visā pasaulē, izņemot reģionus, kur izsludināta masu saslimšana jeb epidēmija vai iestājušies nepārvaramas varas (force majeure) apstākļi. «Tie koronavīrusa gadījumā ir īpaši valsts aizlieguma akti, piemēram, karantīnas izsludināšana, kad palīdzība iedzīvotājiem tiek sniegta nevis polises ietvaros, bet valstiskā līmenī, nodrošinot sabiedrības aizsardzības pasākumus infekcijas atklāšanai, identificēšanai, ziņošanai, kontaktpersonu identificēšanai, medicīniskai novērošanai un infekcijas kontroles pasākumiem ārstniecības iestādēs. Epidēmijas teritorijā BALTA klientiem segs visus polisē noteiktos riskus, kas nav saistīti ar koronavīrusu. Praksē tas nozīmē sekojošo: piemēram, ja ceļotājs šajā reģionā cietis ceļu satiksmes negadījumā, nozaudējis dokumentus, slēpojot salauzis kāju vai viņam nepieciešama apendicīta operācija, apdrošinātājs atlīdzinās šos zaudējumus neatkarīgi no tā, ka reģionā ir izsludināta epidēmija,» sacīja L. Ščegoļeva.

Arī BTA atzīst, ka «medicīniskie izdevumi tiek segti, ja konkrētajā valstī nav izsludināta epidēmija. Tas nozīmē, ja klients saslimst Itālijā (situācijā līdz 03.03.2020.) ar koronavīrusu, tad šis būs apdrošināšanas gadījums un tiks apmaksāti izdevumi par medicīniskajiem izdevumiem, kā arī nepieciešamības gadījumā transporta izdevumi par ekonomiskās klases biļetēm, lai atgrieztos mītnes zemē. Ja klients atrodas ārzemēs un tajā laikā izsludināta epidēmija, tad apdrošināšanas gadījumu fiksēs pēc saslimšanas datuma. Ja saslimšana diagnosticēta pirms epidēmijas izsludināšanas, tad tas būs apdrošināšanas gadījums. Ja ir izsludināta epidēmija un pēc tam diagnosticēta saslimšana, tad tas nebūs apdrošināšanas gadījums,» skaidroja E. Rasmane.

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro