Vai bērnam drīkst dot vārdu Latvija

Kā viņa tiek pieteikta, TV šovu zvaigzne Magone un viņas dzīvesbiedrs Zans Šutovs savu jaundzimušo meitiņu gribētu saukt divos vārdos – Magnolija Latvija. Vai tā drīkst?

Latvijā un arī citās valstīs – tādu vārdu bērnam drīkst izvēlēties. Līdz vakardienai neviena meitene, vārdā Latvija, vēl nebija reģistrēta, vismaz tā var secināt, izpētot Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) mājaslapā publicēto personvārdu statistiku.

Ir divas Ilzes Latves, divas Latvītes un viena Latvīte Aleksandra, bet Latvijas personvārds nav atsevišķi norādīts PMLP datubāzē. Toties ir latviešiem ar īpašu nozīmi apveltītais Lāčplēsis (1), Lāčplēsis Ziedonis (1) un Visvaldis Lāčplēsis (1), ir Kaupo (4) un pat jaudīgā Spīdola Valkīra. Kāpēc ne, ja šo vārdu – Spīdola un Valkīra – nozīmes sader kā cimds ar roku.

Tieslietu ministrijas Dzimtsarakstu departamenta dzimtsarakstu nodaļā skaidro, ka Latvijā personvārdu izvēle netiek pārāk ierobežota. Tāpēc vecākiem ir tiesības izvēlēties meitai arī Latvijas vārdu. Vienīgais, ko dzimtsarakstu nodaļas darbinieki var, ir apelēt pie vecāku veselā saprāta, aicinot izvērtēt riskus, kādus var izraisīt personvārda izvēle. Jo viņu bērns vārdu drīkstēs nomainīt, tikai sasniedzot 15 gadu vecumu (bez vecāku piekrišanas). Piemēram, 2018. gadā Latvijā vārdu nomainīja 184 cilvēki, uzvārdu – 1128, bet tautību – 24.

Neatkarīgā PMLP datubāzē atrada arī personu ar dubultvārdu Kails Roberts, kam latviski ir divdomīga nozīme. Tieslietu ministrijas dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Inga Upīte bilst, ka nevajag vīpsnāt, jo ne visi personvārdi, kas atrodami Iedzīvotāju reģistrā, ir piešķirti Latvijā, tāpēc to skaidrojums nav viennozīmīgs. Ārzemēs vārds Kails ir normāls, ja tā var raksturot.

Tiešām, Latvijā Ministru kabineta noteikumi paredz, ka nedrīkst lietot, piemēram, romiešu vai arābu kārtas skaitļus, kas papildina vārdu vai uzvārdu (Kārlis III, BI3, Leo Šmits 69, Jānis Bērziņš II, Ludvigs Hincs V, Džērids Kingslijs VII, Freds Montgomerijs MCDXLIV, Oto Leja 1987), kā arī vidusvārda saīsinājumus, kas populāri ASV (teiksim, Džons F. Kenedijs, Baraks H. Obama, Donalds Dž. Tramps). Tomēr, ja citās valstīs Latvijas valstspiederīgajam dzimšanas apliecībā ir reģistrēts uzvārds, kas tur tiek uzskatīts par vidusvārdu (piemēram, pēc laulībām), tad sanāk, ka ir gan personvārds Roberts Kažotnieks, gan Henrijs Roberts Andžāns, gan Dimitrijs Vladimirovičs, gan Aleksanders Roberts Antropovs, gan Sabīne Jansone, gan Roberts Zukulis.

Šā iemesla dēļ var tikt reģistrēts cilvēks ar vairākiem vārdiem, lai gan Latvijas likumi paredz ne vairāk par diviem personvārdiem. PMLP datubāzē ir, piemēram, Roberts Pjērs Anda Kūns. Tas nav Latvijas variants.

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro