Kāzas un bēres nav jāatceļ

Ārkārtas situācijas laikā, kas Latvijā pagaidām noteikta līdz 14. aprīlim, neatkarīgi no apmeklētāju skaita ir aizliegti visi sabiedrībai publiski pieejami pasākumi, kā arī aizliegtas sapulces, gājieni, piketi. Valdība lēma arī ierobežot neorganizētu pulcēšanos kultūras, izklaides, atpūtas, sporta un reliģisko norišu vietās līdz vairāk nekā 50 cilvēkiem vienlaikus. Un ko darīt, ja tiek rīkotas bēres, uz kurām sabrauc vismaz 50 cilvēku? Nāvi un dzimšanu atlikt nevar, kāzas gan. Un arī bēres (ja izmanto kremāciju), bet vismaz tās pašlaik ierobežotas netiek. Bet, ja epidemioloģiskā situācija valstī mainīsies, ļoti iespējams, ka laulību ceremonijā varēs piedalīties tikai četri cilvēki – jaunais pāris un divi liecinieki.

Gavēnī mazāk laulību

Piemēram, Liepājas domē Neatkarīgajai uzreiz saka – bēres un kāzas neierobežos, bet pasākumus, kur vajadzīgs pašvaldības akcepts, līdz 14. aprīlim nesaskaņos.

Rīgā bēru ceremonijas notiek un kremēšana tiek veikta, bet bēru rīkotāji un apmeklētāji tiek aicināti ievērot Slimību profilakses un kontroles centra higiēnas un drošības ieteikumus, lai izvairītos no inficēšanās ar Covid-19. Rīgas pašvaldības kapsētās klientu pieņemšana klātienē tiek veikta tikai saistībā ar bēru noformēšanu.

Daugavpilī dzimtsarakstu nodaļā pagaidām ir pieteiktas tikai tā sauktās kabineta kāzas – bez viesiem, vienīgi liecinieku klātbūtnē. Gavēnī ir mazāk laulību, tāpēc plašāku kāzu rīkotāji var uzelpot – tās nebūs jāpārceļ vai jāierobežo viesu skaits.

Rīgas pilsētas dzimtsarakstu nodaļas vadītāja Ina Lutkevica saka – dzimšanas un miršanas apliecības tiek izsniegtas klātienē, un arī laulību reģistrācija notiks. Cilvēki zvana uz dzimtsarakstu nodaļām un jautā par ierobežojumiem laulību reģistrācijas laikā. Pagaidām nekādu citu ierobežojumu nav, tikai tie paši, kādus noteikusi valdība.

Dzimtsarakstu nodaļās darbinieki pastiprināti izmanto dezinfekcijas līdzekļus, tiek dezinficētas virsmas, kurām cilvēkiem pieskaras visbiežāk.

Dzemdību namā – tikai dzemdētāja

Rīgas Dzemdību nams informē, ka ir pārtraukti pacientu apmeklējumi un ir aizliegts dzemdībās piedalīties pavadošajām personām (dzemdētājas partnerim, dūlai, mātei, draudzenei u.c.), izņemot īpašas situācijas. Īslaicīgs pacientes apmeklējums būs atļauts tikai izraksta dienā (līdz 15 minūtēm). Ārkārtas stāvokļa periodā nenotiek arī Ģimenes skolas nodarbības un lekcijas.

Informācija uzziņām – pa tālruni 67011225.

Apmeklētāju un klientu centri – gandrīz slēgti

Rīgas domes apmeklētāju pieņemšanas centros Kungu ielā 7/9, Brīvības ielā 49/53, Daugavpils ielā 31, E. Smiļģa ielā 46 un Dzirciema ielā 28 tiek pārtraukta klientu apkalpošana klātienē. Iedzīvotājus lūdz zvanīt uz bezmaksas informatīvo tālruni 8000800; tirdzniecības jautājumos: 67181535, 67181027; dzīvesvietas deklarēšanas jautājumos: 67026647, 67012226; rakstīt uz e-pastu apc@riga.lv.

Rīgas pilsētas būvvaldes klientu apkalpošanas centrs ir atvērts dokumentu pieņemšanai un izsniegšanai. Tālrunis 67105800, e-pasts buvvalde@riga.lv.

Arī SIA Rīgas satiksme pārtrauc klātienes apkalpošanu klientu apkalpošanas centros, strādās tikai klientu apkalpošanas centri Brīvības ielā 191 un Spīķeru ielā 1. Saziņai var izmantot informatīvo tālruni 20361862 vai e-pastu info@rigassatiksme.lv. Ar uzņēmumu var sazināties, izmantojot mājaslapā www.rigassatiksme.lv esošo sadaļu Sazinies ar mums, kurā var elektroniski iesniegt savu pieteikumu.

Rīgas bāriņtiesa aicina iedzīvotājus neapmeklēt iestādi klātienē, bet nepieciešamības gadījumā sazināties pa tālruni 67037746 vai rakstot uz e-pastu bt@riga.lv. Iedzīvotāji, kuriem nav iespēja nosūtīt dokumentus pa pastu vai elektroniski parakstītus, joprojām tos var iesniegt klātienē Rīgas bāriņtiesā Tērbatas ielā 69.

SIA Rīgas namu pārvaldnieks pārtraucis klātienes apkalpošanu uzņēmuma klientu apkalpošanas centros.

Sociālā aprūpe netiks pārtraukta

Rīgas pašvaldības sociālās iestādes līdz 14. aprīlim pārtrauc klientu apkalpošanu klātienē, piemērojot izņēmumus krīzes situācijā. Rīgas Sociālais dienests sniegs klātienes pakalpojumus tikai neatliekamos gadījumos un krīzes situācijās, piemēram, cilvēkiem, kuri pakalpojumus pieprasa pirmo reizi. Pirms došanās uz Rīgas Sociālo dienestu cilvēki aicināti izvērtēt iespēju iesniegt iesniegumu attālināti, parakstot ar drošu elektronisku parakstu un nosūtot uz e-pastu soc@riga.lv vai izmantojot portāla Latvija.lv e-pakalpojumu Iesniegums iestādei.

Aprūpes mājās pakalpojums tiks nodrošināts arī turpmāk, stingri ievērojot noteiktos drošības pasākumus un higiēnas prasības.

Ja iztikas līdzekļu deklarācija beigsies 31. martā, tad klientam nav jāierodas Rīgas Sociālajā dienestā, deklarācija tiks pagarināta automātiski līdz 30. aprīlim. Ja ir nepieciešamība, automātiski tiks pagarināti arī piešķirtie sociālie pakalpojumi.

Zupas virtuves un siltā ēdiena izsniegšanas vietas Rīgā turpina darbu kā līdz šim, ievērojot visas higiēnas un drošības prasības. Ēdiens tiks izsniegts tikai ņemšanai līdzi savos traukos. Rīgas domes Labklājības departamentā uzsver, ka sociālie darbinieki nepiegādās pārtiku mājās. Pārtikas piegādi mājās turpinās saņemt tie rīdzinieki, kuriem ir noteikts šāds pakalpojums aprūpes mājās ietvaros.

Informāciju var noskaidrot, zvanot pa 80005055 vai 67105048.

Ticīgajiem jālūdzas neklātienē

Arī draudzes paziņojušas, ka dievkalpojumi notiks attālināti, kaut gan vēl nesen Romas katoļu baznīca ļāva nepiedalīties svētdienas Svētajā misē tikai gados veciem cilvēkiem, bērniem un tiem, kuriem bail saslimt, nevis pilnībā ierobežot baznīcu apmeklējumu. Tagad reliģisko konfesiju vadītāji norāda, ka dievnami būs atvērti individuālai lūgšanai, bet cilvēki svētdienas un darbdienu dievkalpojumos līdz nākamajiem rīkojumiem varēs piedalīties neklātienē, klausoties radiopārraides vai skatoties ierakstus feisbukā.

Valsts policija ir uzsākusi pārbaudi par gadījumu, kurā kāda reliģiskā draudze sociālajos medijos izplatījusi paziņojumu, aicinot ticīgos ierasties uz tās dievkalpojumiem, kaut arī ārkārtējās situācijas noteiktie ierobežojumi paredz, ka tiek atcelti un aizliegti visi publiskie pasākumi – arī reliģiskas darbības veikšana pulcējoties.

SKAIDROJUMS

*Publisku izklaides un svētku pasākumu drošības likums nosaka:

publisks pasākums ir fiziskās vai juridiskās personas plānots un organizēts sabiedrībai pieejams svētku, piemiņas, izklaides, sporta vai atpūtas pasākums publiskā vietā neatkarīgi no īpašuma piederības;

publiska vieta — šā likuma izpratnē jebkura vieta, kura neatkarīgi no tās faktiskās izmantošanas vai īpašuma formas kalpo sabiedrības kopējo vajadzību un interešu nodrošināšanai un kura par maksu vai bez maksas ir pieejama ikvienai fiziskajai personai, kas nav attiecīgās vietas īpašnieks, tiesiskais valdītājs, turētājs, algots darbinieks.

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro