Mediķiem nevajadzētu piekrist Viņķeles žēlastības dāvanām

Valdību veidojošās partijas vienojušās nodrošināt piemaksas mediķiem, kuri strādā, lai ierobežotu un novērstu jaunā koronavīrusa “Covid-19” pandēmijas sekas. Tajā pašā laikā Saeima pagājušajā nedēļā noraidīja opozīcijas rosinājumu par vismaz 20% palielināt visu mediķu algas. Vai tas nozīmē, ka mediķiem šobrīd tiek atmestas vien veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP!) žēlastības dāvanas?

Valdības panākta vienošanās paredz piemaksas vismaz 20% apmērā piešķirt Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta mediķiem, Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologiem, laboratorijās strādājošajiem, slimnīcu uzņemšanas nodaļu personālam un Latvijas Infektoloģijas centrā strādājošajiem. Uz citiem mediķiem gan tas neattieksies, lai gan neapšaubāmi, ka arī to rokās šobrīd atrodas cilvēku dzīvības un koalīcijas pārstāvju lepošanās ar to, ka piemaksas mediķiem panāktas ar vienbalsīgu atbalstu ir ciniska laikā, kad šī pati valdība neatrada naudu pieņemtajiem grozījumiem, lai varētu paaugstināt veselības aprūpes darbinieku darba samaksu atbilstoši Veselības aprūpes finansēšanas likumā noteiktajam. Ja tas jau tiktu sākotnēji izdarīts, diez vai valdība šobrīd atrastos situācijā, kad jāglābj pašiem savas svilstošās pēcpuses.

Tā vietā šobrīd mediķi tiek šķiroti un kāda darbs tiek novērtēts augstāk. Bet visiem mediķiem taču ir pienākums glābt dzīvības, tie visi šobrīd strādā spriedzes apstākļos un tie visi ir pašaizliedzīgi sava darba pildītāji.

Un, ja tomēr tikai mediķiem, kas šobrīd strādā pastiprinātā spriedzē, tad, kā ar citu profesiju pārstāvjiem, kas atrodas “pirmajās frontes līnijās”? Kur ir to piemaksas?

Jau vienreiz Saeima sabiedrībai bija devusi skaidru un nepārprotamu apsolījumu paaugstināt veselības aprūpes darbinieku darba samaksu trīs gadu garumā konkrētā apmērā, to neizpildot, un tagad šī pati valdība lemj atmest mediķiem nelielas piemaksas, bet iesaistīti ir visi mediķi.

Tagad, kad ir skaidrs, ka veselības joma ir viena no svarīgākajām valsts pamatvērtībām tautsaimniecības izaugsmē un attīstībā, valdība steidz labot savas kļūdas, bet ne līdz galam – dažiem mediķiem joprojām jāpiedzīvo ciniska attieksme – to darbs aizvien netiek novērtēts, lai gan arī viņiem katru dienu ir jādodas uz darbu un jāriskē ar savu veselību.

Lai arī varēja sagaidīt, ka šādā situācijā ar “Covid-19” uzliesmojumu Latvijā gan valdība, gan Veselības ministrija nekavējoties sāks rīkoties, lai likumiskās garantijas veselības aprūpes nozares darbiniekiem tomēr tiktu īstenotas, tas, ka tās joprojām tiek īstenotas nepietiekami, liecina, ka valdībai nav nekādas nožēlas par savulaik neizpildīto solījumu un mediķiem diez vai vajadzētu pieņemt šādas nožēlojamas žēlsirdības dāvanas, jo tās mediķi nav valdības marionetes, kurus tās var izmantot, lai celtu savu reitingu un par kurām atcerēties vien tad, kad situācija kļūst katastrofāli slikta.

Ir jācīnās par to, lai visiem mediķiem būtu piemaksas un ne tikai uz trīs mēnešiem, kā tas tiek lēsts šobrīd, bet tā, kā tas tika ierakstīts likumā, kuru šie paši valdības locekļi ciniski ignorēja.

Foto: F64

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro