Karantīna bezpajumtnieku patversmē Rīgā: saslimuši ne tikai iemītnieki, bet arī darbinieki

Kristīgās draudzes Zilais krusts vīriešu patversmē Rīgā konstatēta plaša inficēšanās ar koronavīrusu Covid-19 – saslimuši ne tikai patversmes iemītnieki, bet arī darbinieki.

Veselības ministre Ilze Viņķele ar savu rīkojumu noteikusi karantīnu visai patversmei – atstāt patversmi nav atļauts nevienam bezpajumtniekam vismaz turpmākās 14 dienas. Šis ir pirmais gadījums Latvijā, kad inficēšanās ar Covid-19 notikusi kādā no sociālās aprūpes iestādēm. Tā kā sociālās aprūpes centros, patversmēs un pansionātos vienkopus dzīvo liels skaits cilvēku, tās Covid-19 epidēmijā ir riska zonā – saslimstot vienam iemītniekam vai darbiniekam, inficēšanai pakļauti pārējie.

Zilais krusts ir Rīgas domes Labklājības departamenta līgumiestāde, kas sniedz naktspatversmes pakalpojumus cilvēkiem bez noteiktas dzīvesvietas. Šī iestāde, kas darbojas pēc reliģiskiem principiem, ir labi zināma kā kādreizējais rehabilitācijas centrs bijušajiem ieslodzītajiem, tiesa, pašlaik patversme atrodas citā vietā Rīgas nomalē. Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologi pašlaik veic epidemioloģisko izmeklēšanu, ko gan apgrūtina bezpajumtnieku ikdienas dzīves paražas – viņi neuzturas noteiktā dzīvesvietā, un arī sociālo kontaktu ik dienu ir pietiekami daudz, tāpat bezpajumtnieki plaši mēdz izmantot sabiedrisko transportu. Kopumā inficēto ar Covid-19 skaits ir 27 (divi no saslimušajiem ir hospitalizēti, viens – ar viegliem simptomiem). Kopumā patversmē uzturas 138 iemītnieki.

Slimību profilakses un kontroles centra epidemiologs Jurijs Perevoščikovs pastāstīja, ka vispirms koronavīruss tika atklāts kādam vīrietim, kurš bija nonācis slimnīcā. Kā vēlāk noskaidroja epidemiologi, viņš ir Zilā krusta patversmes iemītnieks. Apzinot kontaktpersonas, analīzes uz Covid-19 tika veiktas vispirms vienam cilvēkam, kas dzīvoja vienā istabiņā ar saslimušo, bet, kad arī tās uzrādīja pozitīvu rezultātu, tika nolemts veikt izmeklējumus visiem patversmē dzīvojošajiem un darbiniekiem. Visi patversmes iedzīvotāji uzturas patversmē, patversmes darbiniekiem, kuri atzīti par kontaktpersonām, noteikta pašizolācija mājās, izņemot, ja darbinieki dzīvo un veic pienākumus patversmē. Naktspatversmēs cilvēki parasti neuzturas pa dienu, tikai naktī, taču tagad visiem bezpajumtniekiem tur būs jāpavada 24 stundas.

Ar veselības ministres rīkojumu noteiktā karantīna nozīmē, ka neviens no patversmes iemītniekiem un arī darbiniekiem nedrīkst atstāt patversmi turpmākās divas nedēļas. Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību un policiju tiek nodrošināta patversmes uzraudzība. Ilze Viņķele atzina, ka epidemioloģisko izmeklēšanu šajā situācijā apgrūtina patversmes iemītnieku dzīvesveids, tas, ka iemītnieku plūsma patversmē ir mainīga un viņiem nav pastāvīgas dzīvesvietas. Lai noskaidrotu inficēta cilvēka kontaktpersonas, jāzina, kur viņu vispār atrast. Ministre arī apstiprināja, ka testēšana notiks visās Rīgas patversmēs un, ja būs nepieciešams, arī citās patversmēs tiks noteikta karantīna. «To, vai ir bijuši kādi pārkāpumi patversmes darbā drošības pasākumu ievērošanā, pašlaik analizē epidemiologu komanda, kā arī strādā darba grupa, lai sniegtu detalizētus ieteikumus, kā šādā situācijā rīkoties,» skaidroja veselības ministre. Covid-19 izplatīšanās patversmē ir «impulss visu patversmju uzraudzībai».

Rīgas domes Labklājības departamenta direktore Irēna Kondrāte norādīja, ka visi lēmumi tiek pieņemti sadarbībā ar Slimību profilakses un kontroles centru un epidemiologi pagaidām neiesaka slēgt ciet citas šādas iestādes. Jāņem vērā, ka, slēdzot patversmes, cilvēkiem bez noteiktas dzīvesvietas kaut kur būtu jānakšņo. I. Kondrāte aicina sabiedrību ievērot sevišķu piesardzību un rēķināties ar to, ka slimības transmisija sabiedrībā daudzos gadījumos vairs nav izsekojama, tādēļ inficēties ar Covid-19 var ikviens un jebkurā vietā. Tomēr, kā diskusijā Latvijas Radio raidījumā Krustpunktā secināja amatpersonas, bezpajumtnieku pārvietošanās un Covid-19 izplatība šo cilvēku vidū ir «bumba ar laika degli», jo uz šo cilvēku neiedarbojas drošības ieteikumi, aizliegumi, kā arī sodi, bet pašvaldībām neesot nekādu likumisku «ieroču», kā ierobežot bezpajumtnieku kustību.

Aktuālais par Covid-19

Līdz 31. martam testēti 14 807 iedzīvotāji

Pozitīvas Covid-19 analīzes 398 cilvēkiem jeb 2,7% no visiem testētajiem

Visvairāk inficēto ir vecuma grupā no 30 līdz 39 gadiem

27 saslimušie ārstējas slimnīcā

Izveseļojušies aptuveni 30 Covid-19 pacienti, bet karantīnā atrodas vairāk nekā 2000 cilvēki

Inficējušies 27 Zilā krusta naktspatversmes Rīgā iemītnieki un darbinieki. Epidemiologi pieļauj, ka inficēto skaits patversmē sasniegs vismaz 100

Rīgā kopumā ir 7 naktspatversmes, pārbaudīs visas

Covid-19 saslimšana ir konstatēta vairākiem Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta Operatīvās vadības centra darbiniekiem Rīgā

Nākamnedēļ valdība lems par ārkārtas situācijas pagarināšanu līdz trim mēnešiem

Administratīvais sods par epidēmijas laika drošības pasākumu neievērošanu palielinās līdz 2000 eiro

Visticamāk, klātienes mācības skolā šajā mācību gadā neatsāksies

Foto: F64

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro