ZZS vēršas Ģenerālprokuratūrā, aicinot vērtēt IZM amatpersonu pārkāpumus LU lietā

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) nolēmusi vērsties Ģenerālprokuratūrā, aicinot veikt pārbaudi par iespējamajiem Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) amatpersonu pārkāpumiem saistībā ar tiesvedību pret Latvijas Universitātes (LU) rektoru Indriķi Muižnieku par viņa apstiprināšanu amatā. ZZS iesniegumā ģenerālprokuroram Ērikam Kalnmeijeram lūdz izvērtēt šo lietu un pārkāpumu apstiprināšanās gadījumā saukt pie atbildības vainīgās amatpersonas, kā arī pieprasīt vainīgajiem atmaksāt izšķērdētos valsts finanšu līdzekļus.

„Deviņus mēnešus Izglītības un zinātnes ministrija novilcināja Latvijas lielākās augstskolas rektora apstiprināšanu amatā, izmantojot tendenciozus un bezmērķīgus strīdus par procedūrām. Pēc būtības Latvijas Universitātes darbs tika paralizēts, vienlaikus pieļaujot bezprecedenta politisko spiedienu augstskolas autonomijai,” uzsver ZZS valde.
ZZS iesniegumā arī norāda, ka šajā procesā notika neefektīva valsts naudas tērēšana, ko var uzskatīt par valsts finanšu līdzekļu izšķērdēšanu, apmaksājot dārgu advokātu darbu par jau iepriekš paredzamu negatīvas tiesvedības rezultātu.

No plašsaziņas līdzekļiem izrietēja iespējamība, ka šādas situācijas pamatā bija ne tikai IZM administrācijas, bet arī pašas izglītības un zinātnes ministres Ilgas Šuplinskas neprofesionāla un tendencioza rīcība, kā arī ministres personiska nepatika pret LU rektora amatā apstiprināto I.Muižnieku.

Uz šo situāciju ZZS jau iepriekš vērsa Ministru prezidenta Artura Krišjāņa Kariņa uzmanību, aicinot veikt pārbaudi par iespējamiem IZM amatpersonu pārkāpumiem. Tomēr valdības vadītājs ZZS vēstuli pārsūtīja izskatīšanai ministrijai. 28. maijā ZZS saņēma izglītības un zinātnes ministres parakstītu atbildes vēstuli, no kuras izriet, ka nekādas pārbaudes nav veiktas un amatpersonu atbildība nav vērtēta.

Papildus tam plašsaziņas līdzekļos ir publiskota iespējamus pārkāpumus apliecinoša informācija par IZM rīcību, piesaistot LU rektora lietā zvērinātu advokātu biroju «Eversheds Sutherland Bitāns». Neskaidra ir gan minētā advokātu biroja izvēlēs procedūra, gan juridiskās palīdzības līgumu noslēgšanas termiņi, gan pielīgtā atlīdzība un saņemto pakalpojumu apmaksas pamatojums.

ZZS uzskata, ka tiesiskā valstī nav pieļaujami šādi pārkāpumi, tāpēc amatpersonām ir jāuzņemas atbildība par saviem lēmumiem un rīcību, tai skaitā par valsts naudas izšķērdēšanu.

Foto: F64

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro