Saskatāma līdzība, kā Latvijā un Krievijā vēršas pret opozīciju – ar tiesas palīdzību

Šodien arī Latvijā arvien biežāk nākas dzirdēt par Krievijas varas attiecībām ar opozīciju – neiecietību pret jebkādu pretēju uzskatu izpausmi, pilsoniskās sabiedrības situācijas pasliktināšanos, acīmredzamo totalitāro diktatūru, atbrīvošanos no konkurentiem, varas kontroli pār masu medijiem un spēku struktūrām – šobrīd visā pasaulē par Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu ir izveidojies priekšstats kā autoritatīvu līderi, kurš vienpersoniski valstī pieņem visus lēmumus. Lai arī varētu šķist, ka Latvijā nekas tāds nav iespējams, patiesībā vismaz viena cīņa izgaismo kaut ko ļoti līdzīgu tam, kas notiek Krievijā – tiesvedība pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu divdesmit viena gada garumā ir spilgtākais piemērs Latvijas varas centieniem izrēķināties ar redzamāko opozīcijas pārstāvi.

Nesen Lemberga lietai apritēja 21 gada jubileja. Tik ilgs process uzskatāms par rekordu ne tikai Latvijā, bet, iespējams, arī visā Eiropā. Pats Lembergs nelolo cerības par taisnīgu tiesvedības iznākumu, norādot, ka “Latvijā objektīva un taisnīga tiesa attiecībā pret mani vispār vairs nav iespējama”. 

Arī koalīcijas ierosinātie grozījumi Kriminālprocesā ar mērķi saīsināt tiesvedību ilgumu, mudina domāt, ka tas viss Lemberga dēļ un faktiski tiek darīts viss, lai aizstāvībai liegtu izteikties. Pats Lembergs norādījis, ka “tur, kur ir Aivars Lembergs, tur nedarbojas ne Satversme, ne Kriminālprocesa likums, ne likums “Par tiesu varu”, ne Eiropas Cilvēktiesību konvencija – tas ir vispārzināms fakts.”

Lembergam tiesvedības procesā nav ļauts tas, kas būtu ļauts jebkurā demokrātiskā valstī, proti, viņam nav ļauts pamatot savus lūgumus, nav ļauts pratināt lieciniekus, nav ļauts filmēt un pārraidīt tiešraidē tiesvedības procesu un kopumā tiek darīts viss, lai ierobežotu viņa tiesības uz aizstāvību. Papildus tam, tiesa pat atzinusi, ka nevēlas dzirdēt Lemberga aizstāvības runu. Vai tiešām tiesa tā nopūlētos, ja Lembergs būtu parasts Latvijas iedzīvotājs vai pat vēl vairāk – esošajai varai paklausīgs valdošās koalīcijas atbalstītājs? Diez vai.

Arī, iespējams, tieši esošās valdības panāktās ASV sankcijas pret Lembergu, ir spilgts piemērs tam, kā esošā valdība cenšas izrēķināties ar opozīciju. “Mans piemērs liecina, ka Latvija nav demokrātiska valsts, jo ārpus tiesas var atzīt par vainīgu, turklāt atzīt par vainīgu var citas valsts ierēdnis,” nesen norādījis Lembergs.

Bet, šķiet, ka ne valdošās aprindas, ne tiesnešus, ne prokurorus neuztrauc tas, ka šāds tiesiskais nihilisms, tostarp Lemberga lietā, turpina graut visas tieslietu sistēmas reputāciju sabiedrības acīs. Vai tiešām politiskā elite ir gatava uz visu, lai atbrīvotos no redzamākā opozīcijas pārstāvja, ko uzskata par sev tik bīstamu? Pat sabiedrības acīs pilnībā sagraujot uzticību tiesu varai?  

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro