Lembergs: Kriminālprocesa likuma grozījumi pamatā ir vērsti tieši pret mani

Šonedēļ spēkā stājās apjomīgie grozījumi Kriminālprocesa likumā, kuru mērķis, kā norādījusi Tieslietu ministrija, ir sekmēt kriminālprocesu ātrāku un efektīvāku izmeklēšanu un iztiesāšanu. Viena no galvenajām izmaiņām ir saistīta ar apsūdzētā pēdējā vārda ierobežošanu. Ventspils mērs Aivars Lembergs ir pārliecināts, ka grozījumi likumā veikti viņa dēļ – lai neļautu viņa advokātiem teikt aizstāvības runu.

Izmaiņas likumā paredz tiesai tiesības pēc procesā iesaistīto personu viedokļu uzklausīšanas noteikt tiesas debašu, replikas un apsūdzētā pēdējā vārda ilgumu. Tas nozīmē, ka tiesai būs tiesības pārtraukt lietas dalībnieku debašu runu vai repliku, vai attiecīgi apsūdzētā pēdējo vārdu, ja tiesa konstatēs, ka lietas dalībnieks atkārtoti min tos pašus argumentus to pašu faktu pamatošanai, novilcina lietas iztiesāšanu vai izrāda necieņu tiesai vai lietas dalībniekiem, kā arī ja replikā nerunā par debašu runu vai apsūdzētais runā par apstākļiem, kam nav sakara ar lietu.

“Manā gadījumā prokurors norunāja bez ierobežojuma 13 mēnešus jeb tik, cik viņš gribēja. Būtu viņš gribējis runāt 14 mēnešus, būtu runājis. Būtu gribējis runāt 20 mēnešus, būtu runājis. Būtu gribējis runāt 50 mēnešus, būtu runājis. Būtu gribējis runāt 10 gadus, būtu runājis, jo viņam nekādu ierobežojumu nebija. Bet tagad, kad sāk runāt mani aizstāvji, kuri ar savu runu sagrauj apsūdzību tā, kā akmens nepaliek uz akmens, prokurors, kas apsūdzību uztur – Juris Juriss, aizskrien uz parlamentu pie Bordāna, sakot, ka vajag liegt Lemberga advokātam teikt šo aizstāvības runu, jo tā sagrauj apsūdzību,” komentēja Lembergs.

Pēc viņa sacītā, tas arī ir iemesls, kāpēc Bordāns izbīdīja cauri šos grozījumus Kriminālprocesa likumā.

“Šobrīd, ja prokurors varēja runāt debatēs tik, cik vien viņš grib, tad šobrīd jau ir pieņemts lēmums, ka mani aizstāvi var runāt ierobežotu laiku. Tāda ir tā demokrātija – apsūdzība var runāt tik, cik grib, bet aizstāvība tik, cik tai ļauj,” komentēja Lembergs.

Vienlaikus Lembergs uzsvēra, ka “aizstāvības runa – tā ir pirmā un vienīgā iespēja runāt par lietu.”

“Ja jums neļauj runāt, tad, kā jūs varat sevi aizstāvēt? Tad mērķis ir kāds? Nepieļaut, ka Lemberga advokāti Lembergu aizstāv. Šis likums ir vērsts tikai un vienīgi pret Lembergu,” uzsvēra politiķis.

“Bet mums ir antidemokrātiski noskaņots prezidents, kas runā par demokrātiju un tiesiskumu, lietojot šo jēdzienu pēdiņās, tāpat kā valdība, tāpat kā tieslietu ministrs. Tā kā šie notikumi atbild tiesiskuma un demokrātijas likšanai pēdiņās, kad viņi lieto šos jēdzienus,” rezumēja Lembergs.

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro