Lembergs: FM virzīto nodokļu izmaiņu dēļ pašvaldību budžetiem ies secen 104 miljoni eiro

Mainot iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) ieņēmumu sadalījumu starp pašvaldību un valsts budžetiem, pašvaldības zaudēs 104 miljonus eiro, žurnālistiem sacīja Ventspils pilsētas domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs.

Kā zināms, Finanšu ministrija jaunajā nodokļu izmaiņu piedāvājumā rosina no 2021. gada mainīt IIN pārdali pašvaldību budžetam no pašreizējiem 80% uz 75%, bet valsts pamatbudžetam no pašreizējiem 20% uz 25%.

“Kā tas bija gaidāms, valdība plāno radikāli samazināt nodokļu ieņēmumu apjomu pašvaldībās. Nevis tāpēc, ka ekonomika ir apstājusies, bet vienkārši veicot administratīvas izmaiņas likumā, samazinot nodokļu daļu, ko iekasē pašvaldības,” sacīja Lembergs.

Pēc viņa sacītā, valsts saimnieko ļoti neracionāli: “Valsts tērē naudu pa labi un pa kreisi. Jau ir iztērēts miljards eiro Covid-19 krīzes pārvarēšanai, bet, kur palicis – tas nav skaidrs.”

Vienlaikus Lembergs norādīja, ka 34% no šī miljarda ir izmaksāti valstij piederošiem uzņēmumiem, konkrētāk, pamatkapitāla palielināšanai Satiksmes ministrijas kapitālsabiedrībām, tostarp “airBaltic”, “Latvijas dzelzceļš”, “Latvijas gaisa satiksme” u.c. “Loģiski, ka, ja valsts uzņēmumi neprot strādāt, tad vajag tos privatizēt, nevis dzīvot uz valsts budžeta rēķina,” piebilda politiķis.

Lembergs norādīja, ka mainot iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieņēmumu sadalījumu starp pašvaldību un valsts budžetiem, pašvaldības saņems par 104 miljoniem eiro mazāk, kas rādīs pašvaldību budžetos vērienīgu samazinājumu. Ventspilī tie būšot 1,8 miljoni eiro.

“Tas ir viss pašvaldības sociālais budžets – visa sociālā palīdzība invalīdiem, pensionāriem un daudzbērnu ģimenēm. Bet atbilstoši Satversmes tiesas lēmumam, šīm sociālajām grupām vajadzēs palielināt finansējumu, kam vajadzēs 400 tūkstošus eiro. [..] Kur šo naudu ņemt? Paņems no investīcijām, no remontiem, kādu laiku tā var dzīvot, bet ne ilgtspējīgi,” komentēja Lembergs.

Šāda valdības rīcība, pēc politiķa sacītā, ir pretrunā arī administratīvi teritoriālajai reformai, kura solīja, ka pašvaldības kļūs pārtikušākas: “Sociālā palīdzība, izglītība, kultūra, sports, pilsētas saimniecības uzturēšanas – kam tad atņemt? Funkcijas netaisās pārdalīt, bet likumā teikts, ka jābūt papildus ieņēmumiem, ja ir vairāk funkciju.”

Vēl sliktākā situācijā būšot Rīga, kas zaudēšot 70 miljonus eiro. “Pie miljarda budžeta tas nav daudz, bet tie solījumi, ko devušas partijas vēlēšanās – zelta kalni, upes pilnas vīna – tam jau ir vajadzīga nauda, tā kā tur būs duāla situācija. Tā kā izskatās, ka “Attīstībai/Par!” būs mērs, tad pārējie koalīcijas partneri, visticamāk, vēlēsies, lai Staķis izgāžas. Es to redzu tā, kā viņi iemauks pa Staķi,” prognozēja politiķis.

Runājot par to, kāpēc FM nodokļu reformas izmaiņu rezultātā samazināsies tieši pašvaldību ieņēmumi, Lembergs uzsvēra, ka valdošajai koalīcija ir ir vājas pozīcijas pašvaldībās. “Nacionāļiem ir Ogre, bet principā vairs nekā viņiem nav. Vienotībai nav nekā. Arī “Attīstībai/Par!” nekā nav. Jaunajai konservatīvajai partijai nav nekā. Līdz ar to viņi uztver valsti tik daudz, cik viņiem tur pieder. Pārējais viņiem neinteresē,” sacīja politiķis.

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro