Lembergs reformas Latvijā salīdzina ar zvirbuļu tramdīšanu Ķīnā

Visas izglītības reformas atjaunotajā Latvijā ir izgāzušās, jo neviena no tām nav bijusi sistēmiski sagatavota – tas pats attiecināms arī uz citām reformām, žurnālistiem sacīja Ventspils mērs Aivars Lembergs.

Pēc viņa sacītā, izglītības reformas ir vien tāda ministra pašapliecināšanās: “Tā ir tāda pašapliecināšanās, ka “es to varu un tā ir mana politiskā griba.” Tas ir boļševisms. “Es gribu un es tā izdarīšu, [..] es to varu.” Es domāju, ka tas ir pie vainas.”

Tāpat Lembergs uzsvēra, ka, lai sagatavotu reformu, it īpaši izglītībā, ir jāizdara milzīgs darbs, kuru vieni iesāk, bet citi pabeidz. “Bet viņi grib tūlīt un tagad! Gatavot ilgtermiņā reformu – tas ir politiski neizdevīgi. Tāpat arī, ja pašvaldībās kāds politisks spēks orientējas uz rezultātu pirmajos divos, trīs gados, tad tur būs daudz populisma, bet maz ilgtermiņa risinājuma,” sacīja politiķis.

“Sistemātiski sagatavot reformu – tas ir sarežģīti un sastāv no visādiem elementiem, līdz ar to tas ir grūti,” piebilda Ventspils mērs.

Latvijas valdības pieeju viņš salīdzināja ar notikumiem Ķīnā kultūras revolūcijas laikā, kur tika izdomāts, ka pārtikas problēmās visas nelaimes pamatā ir zvirbuļi. Kā zināms, pagājušā gadsimta vidū Ķīnā tika nolemts iznīcināt zvirbuļus, jo tika uzskatīts, ka zvirbuļi apēd lielāko daļu rīsu ražas, tāpēc liela daļa ķīniešu paliek nepaēduši. Rezultātā tika izsludināta zvirbuļu iznīcināšanas kampaņa, kā rezultātā Ķīnā divu gadu laikā tika šādā veidā nonāvēti aptuveni divi miljardi zvirbuļu. Ķīniešu gaviles par saviem panākumiem gan nebija ilgas, jo drīz vien atklājās, ka zvirbuļi pārsvarā pārtiek no dažādiem insektiem, kuri ikdienā apdraud rīsu sējumus, un pēc lielās zvirbuļu iznīcināšanas Ķīnā sāka plosīties bads, kurš prasīja vairāk nekā 30 miljonu dzīvību.

“Ja zvirbuļiem neļaus nosēsties, tad visi zvirbuļi nomirs un tad pieaugs ražība, un tā reforma ātri dos rezultātu. Tādēļ es to [valdības pieeju] salīdzinu ar cīņu ar zvirbuļiem. Tā tas ir daudzās jomās, piemēram, Ekonomisko lietu tiesa – tas ir tāds marasms jeb tāda pati zvirbuļu tramdīšana, lai iegūtu vairāk graudu – tam nekādas loģikas nav,” sacīja Lembergs.

Jau vēstīts, ka Lembergs paudis bažas, ka Izglītības un zinātnes ministrijas piedāvātais jaunais mācību saturs būs neveiksmīgs. Politiķis izteica bažas, ka pēc pāris gadiem varētu nākties konstatēt, ka šī stikla kalna virsotne izglītībā nav sasniegta un tā vietā, lai būtu labāk izglītoti, bērni un jaunieši, viņi būs sliktāk izglītoti, jo nebūs spējīgi apgūt to, ko no viņiem prasa.

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro