Pēterbaznīcas jautājumā tiek ignorētas Rīgas domes tiesības uz vēsturiskā mantojuma īpašumtiesību nostiprināšanu

Decembra vidū Saeima otrajā lasījumā atbalstīja un tālāk virzīja Pēterbaznīcas īpašumtiesību nodošanu Rīgas Svētā Pētera baznīcas nodibinājumam. Šādu lēmumu deputāti pieņēma, neskatoties uz to, ka Pēterbaznīca jau ilgus gadus atrodas Rīgas domes pārraudzībā un Rīgas pilsētas pašvaldība ir paudusi gatavību kļūt par Rīgas Svētā Pētera baznīcas īpašuma tiesību turētāju.

Kā zināms, pašreizējais Pēterbaznīcas likumprojekts paredz Rīgas Svētā Pētera baznīcu bez atlīdzības nodot Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas un Latvijas evaņģēliski luteriskās baznīcas Vācu Svētā Pētera draudzes izveidotajam nodibinājumam, kam gan nav nekāda sakara ar konkrēto dievnamu.

Turpretī Rīgas domes, kas lūgusi Saeimu pieņemt Rīgas Svētā Pētera baznīcas likumu, nosakot, ka baznīcas īpašuma tiesības ir Rīgas pašvaldībai, iniciatīva tiek pilnībā ignorēta. Pat neskatoties uz to, ka baznīcu šobrīd apsaimnieko Rīgas pašvaldība, kas apņēmusies nostiprināties kā Pēterbaznīcas īpašuma tiesību turētāju.

Kaut arī baznīca savā vairāk kā 800 gadu ilgajā pastāvēšanas laikā piedzīvojusi dažādus saimniekus, savulaik tā atjaunota par visas tautas, arī rīdzinieku, līdzekļiem. Pēterbaznīca noteikti uzskatāma par vienu no pazīstamākajiem Rīgas pilsētas simboliem.

Turklāt jāpiezīmē, ka Rīgas dome jau 2008. gadā pieņēma lēmumu, ka baznīca paliek tās valdījumā. Līdz ar to arvien mazāk ir saprotams, kāpēc Saeimas deputāti ir izvēlējušies šo lēmumu ignorēt un turpināt lobēt kāda, iespējams, personīgās intereses, atdodot baznīcu nelielai draudzei, kura nav ieguldījusi ne līdzekļus celtnes atjaunošanā, ne arī tās uzturēšanā.

Tā vien izskatās, ka šobrīd patiesībā tiek ignorētas Rīgas tiesības uz vēsturiskā mantojuma īpašumtiesību nostiprināšanu, aizmirstot par to, ka, ja nebūtu rīdzinieku rūpes par dievnamu, tad diez vai Pēterbaznīca pastāvētu tāda, kādu to redzam šobrīd.

Vai sanāk, ka tiem, kas baznīcu visu šo laiku uzturēja, pat “paldies” netiks pateikts? Tā vietā tā tiks uzdāvināta bez “atlīdzības” tiem, kas līdz brīdim, kad neizskanēja par Vācijas apsolītajiem 33 miljoniem eiro, par to pat nebija dzirdējuši? Neapšaubāmi, ka Saeimas deputātiem līdz nākamajai sēdei ir daudz jautājumu, uz kuriem rast atbildes!

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro