Eksperts: Diez vai jaunā valdība tiks izveidota uz Latvijas simtgades svinībām

Ir ļoti sarežģīti teikt, kas ir gaidāms, kad ir trīs jauni politiskie spēki, turklāt divos no tiem lielākā daļa cilvēku ir tādi, kuri nekad iepriekš nav piedalījušies valdības veidošanas sarunās, intervijā LTV raidījumam “Rīta Panorāma” atzina politologs Filips Rajevskis.

“Es domāju, ka šis pirmais raunds vairāk parādīja partneriem un arī sabiedrībai, kuram ir stiprāki nervi un kuram – vājāki. Kurš ir sagatavojies garākam maratonam un kurš vairāk ir sagatavojies sprintam,” vērtē Rajevskis. Eksperts Jaunās konservatīvās partijas (JKP) sarunu procesu vērtē kā sprintu, kas pārējiem partneriem īsti nav pieņemams.

Visi trīs jaunpienācēji – JKP, “KPV LV” un “Attīstībai/Par!” – ir pauduši nostāju, ka tieši viņi varētu uzņemties valdības veidošanu un vadīšanu. Kā galveno trumpi politologs visām šīm partijām minēja to, ka viņi ir jauni un pārstāv kaut ko jaunu, salīdzinot ar partijām, kuras jau kādu laiku ir politikā. Vēlētāji, izdarot savu izvēli, ir parādījuši, ka vēlas pārmaiņas, un partijas to arī prasmīgi izmanto. “KPV LV” šo trumpi “visu laiku vicina”, balstoties uz to, ka viņiem ir vairāk balsu. Tas, ka viņiem ar JKP ir vienāds mandātu skaits, ir tikai matemātikas rezultāts.

“JKP trumpis ir stāsts par darbu Rīgas domes opozīcijā, un viņi to pasniedz kā izteikti lielu pieredzi cīņā ar veco,” vērtē Rajevskis, piebilstot, ka viņi paši sevi sauc par “jaunās gaismas nesējiem”. Savukārt “Attīstībai/Par!” trumpis viņaprāt ir vairāki pieredzējuši cilvēki, kuri saprot, ka valdības veidošana nav tikai parunāšana un amatu sadalīšana.

Politologs domā, ka ir liela māksla just, kas ir svarīgi potenciālajiem partneriem un pielāgot tam savu stratēģiju.

“Šobrīd izskatās, ka partijas vienu reizi izrunājās, neizskatās, ka vienojās par darbiem, un tad izdomāja, ka labāk nosauks amatus un iekārdināsim ar tiem. Un tad tie, kuri būs sajutuši šo amatu “garšu”, veiks iekšējo darbu vai sakārtos lēmumus tā, lai partija iesaistītos šajā koalīcijā un piekristu amatu piedāvājumiem,” skaidro eskperts.

No jaunās valdības ir atkarīgs ne tikai tas, kādas būs Latvijas simtgades svinības, bet arī budžeta veidošana, kas savukārt ietekmēs mūsu dzīvi nākamgad, taču Rajevskis ir skeptisks par to, ka jaunā valdība tiks izveidota jau uz 18. novembri.

Foto: F64

Komentāri

cumshots vines.https://www.yoloxxx.com/

www.yaratik.pro